Broodbaktips

Broodbaktips

Het zal je vast wel bekend voor komen: ‘’Je hebt zin in een vers gemaakt brood. En besluit daarom om een brood te maken, maar zodra het brood klaar is kom je erachter dat het brood is ingezakt of te droog, te nat of te hard is. Balen, volgende keer beter! ‘’ Deze teleurstelling heb ik zelf ook meerdere keren gehad en ben daarom op zoek gegaan naar kleine aanpassingen in recepten om het brood te verbeteren. Ik wil graag deze broodbaktips met jullie delen.

 

Algemeen

  • Gebruik alle ingrediënten op kamertemperatuur.
  • Weeg alle ingrediënten nauw af met een digitale weegschaal.
  • Laat de gist niet in aanraking komen met zout, suiker, water of melk.
  • Gebruik een broodbakmachine in een tochtvrije ruimte.
  • Gebruik geen verse ingrediënten, zoals eieren of melk, als gebruik wordt gemaakt van de timer.

 

Het brood is ingezakt

  • Er is gebruik gemaakt van een te lang programma, waardoor het brood te hoog is gerezen en vervolgens is ingezakt.
  • Er is teveel gist gebruikt, waardoor het brood te hoog is gerezen en vervolgens is ingezakt.
  • Er is teveel water gebruikt, waardoor het brood te snel is gerezen en het gist voor het bakken al over het hoogtepunt heen is en het brood vervolgens inzakt.
  • Het brood heeft na het bakken te lang in de broodbakvorm gezeten.
  • De broodbakmachine heeft een kijkglaasje, waardoor het warmte kan verliezen. Dek het glaasje af om de warmte in de broodbakmachine te houden. Let daarbij wel op dat het ontluchtingssysteem niet afgedekt wordt.

 

Het brood rijst niet

  • Er is een tekort programma gebruikt, waardoor het brood niet goed rijst.
  • Er is te weinig gist gebruikt, waardoor het brood niet goed rijstrijst.
  • Er is oude gist gebruikt, waardoor de gist niet goed werkt.
  • Er is te weinig water gebruikt, waardoor het brood te droog is en niet goed rijst.
  • Er is te heet water gebruikt, waardoor de gist kan doden.
  • Er is teveel zout gebruikt, waardoor de gist niet goed werkt.
  • De ingrediënten waren niet op kamertemperatuur.

 

Het is van belang dat je niet alles tegelijk aanpast, anders blijf je dezelfde samenstelling behouden en zal het brood niet verbeteren. Daarnaast rijst glutenvrij brood sowieso minder dan glutenbevattend brood.

Heb jij nog andere broodbaktips die je graag wil delen? Dat kan door te reageren op dit bericht, maar ook door een e-mail te sturen naar: smaakvolglutenvrij@gmail.com.


Eén gedachte over “Broodbaktips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *