5 Sinterklaas recepten – #decemberglutenvrij

5 Sinterklaas recepten – #decemberglutenvrij

Ken je van die decemberkalenders, waar je van 1 december tot en met 31 december iedere dag een luikje mag open maken, en leuke geldbedragen kan winnen? Of van die adventskalenders waar je iedere dag een luikje mag open maken en vervolgens een lekker chocolaatje hebt om op te eten?

Voor het vijfde jaar op een rij wordt #decemberglutenvrij georganiseerd. Van 1 december tot en met kerstavond wordt er iedere dag één blog geplaatst door één van de bloggers.

Glutenvrij Reizen heeft gisteren het stokje aan mij doorgegeven. Dat betekend dat het vandaag mijn beurt is!

 

1. Pepernoten 

Benodigdheden

  • 200 gram Schar Mix C
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 85 gram zachte roomboter
  • 10 gram speculaaskruiden
  • Snufje zout
  • 40/50 gram melk

 

Werkwijze

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Doe alle ingrediënten in een kom en kneed het tot een samenhangend deeg.
  • Draai kleine bolletjes van het deeg en leg deze op de bakplaat. Ik haal uit dit recept gemiddeld 90 pepernoten.
  • Verwarm de oven ondertussen voor op 140/150 graden Celsius.
  • Bak de pepernoten in de voorverwarmde oven in 20-25 minuten. Je kan de pepernoten beter iets langer moeten bakken op een lagere temperatuur dan andersom.

 

2. Chocolade pepernoten

Benodigdheden

  • Pepernoten
  • Pure, melk of witte chocolade (met 100 gram chocolade kun je ongeveer 25 à 30 chocolade pepernoten maken)

 

 

 

 

Werkwijze

  • Smelt de chocolade au bain-marie.
  • Dip de pepernoten één voor één in de chocolade en zorg ervoor dat de pepernoot aan alle kanten gesmolten chocolade op zich heeft.
  • Laat de pepernoten even uitdruppen boven de pan en leg de pepernoten vervolgens op een rooster om verder uit te druppen en volledig uit te kunnen harden.

 

3. Speculaasbrokken

Benodigdheden

  • 40 gram boekweitmeel
  • 60 gram rijstmeel
  • 5 gram speculaaskruiden
  • Snufje zout
  • 3 gram psylliumvezels
  • 60 gram donker bruine basterdsuiker
  • 75 gram roomboter
  • 5 gram melk
  • 1 ei
  • Eventueel wat amandelen

 

Werkwijze

  • Meng alle droge ingrediënten door elkaar.
  • Snij de boter in stukjes en voeg dit toe aan het meelmengsel.
  • Voeg vervolgens de melk en 2 eetlepels van een losgeklopt ei toe. Kneed het net zo lang tot het een soepel deeg is.
  • Neem een stuk plasticfolie en leg de deegbal ertussen. Druk het deeg uit tot het ongeveer 0,5 centimeter dik is en vouw het plastic dan helemaal dicht. Leg het op een bord en laat het ongeveer een half uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
  • Leg de deegplak (zonder plastic) op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
  • Mocht je ervoor kiezen om amandelen toe te voegen druk je die een klein beetje in het deeg.
  • Bestrijk het deeg met een beetje ei.
  • Bak het deeg vervolgens ongeveer in 35 à 45 minuten, iets onder het midden van de oven.
  • Laat het volledig afkoelen op de plaat en breek het vervolgens in stukken.

 

4. Chocoladeletters

Benodigdheden

  • 250 gram pure, melk of witte chocolade
  • 75 gram roomboter
  • Eventuele versiersels (ik gebruikte pepernoten en M&M’s)

 

Werkwijze

  • Smelt 190 gram chocolade au bain-marie en haal het daarna van het vuur.
  • Voeg vervolgens de overgebleven 60 gram chocolade toe en roer het goed door, zodat alle chocolade uiteindelijk gesmolten is.
  • Laat de chocolade afkoelen tot het ongeveer 30 graden is. Heb je geen thermometer, wacht dan tot het lauw-warm aanvoelt.
  • Mix ondertussen de roomboter zacht en luchtig.
  • Meng de roomboter goed door de chocolade heen.
  • Neem een vel bakpapier en schrijf hier met stift de gewenste letter op.
  • Doe vervolgens het chocolademengsel in een spuitzak en spuit vervolgens de letter op. Maak daarbij zigzaggende korte bewegingen.
  • Zodra je de letter opgespoten hebt kun je de chocoladeletter gaan versieren. Ik koos ervoor om de chocoladeletters met pepernoten en M&M’s te vieren.
  • Laat de chocoladeletter vervolgens uitharden in de koelkast.

5. Sinterklaasslof

Benodigdheden

Voor de banketbakkersroom

  • 1 vanillestokje
  • 250 milliliter melk
  • 35 gram suiker
  • 2 eidooiers
  • 15 gram bloem

Voor het sloffendeeg

  • 175 gram bloem
  • 150 gram boter
  • 6 gram bakpoeder
  • 145 gram witte basterdsuiker
  • 0,25 ei

Voor de topping

  • 150 milliliter slagroom
  • Snoepgoed (ik koos voor schuimpjes, kleine chocoladeletters, pepernoten en kleine chocolade sinterklaasjes en zwarte pietjes)

 

 

 

Werkwijze

Voor de banketbakkersroom

  • Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
  • Houd een scheutje melk achter en breng in een pan de rest van de melk, samen met het vanillemerg en de helft van de suiker aan de kook.
  • Roer de eidooiers met het overgebleven scheutje melk en de rest van de suiker los.
  • Roer er vervolgens de bloem doorheen.
  • Voeg het eidooiermengsel toe aan de pan en roer het goed door.
  • Breng de banketbakkersroom aan de kook en gaar het op laag vuur circa 3 minuten.
  • Smeer de banketbakkersroom vervolgens uit op een plaat of bord, zodat het af kan koelen. En bedek de banketbakkersroom met plasticfolie tijdens het afkoelen

Voor het sloffendeeg

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Maak een kuiltje in de bloem en doe daar de boter, bakpoeder, witte basterdsuiker en het ei in.
  • Kneed alles tot een soepel deeg.
  • Vet de rand van de sloffenbodem in met boter. Mocht je geen sloffenvorm hebben, kun je ook de rand van een kleine ronde springvorm gebruiken.
  • Zet de ingevette vorm op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
  • Verdeel het deeg in de ingevette vorm.
  • Maak in het midden een klein kuiltje, zodat de randen een klein beetje op komen te staan.
  • Voeg daarin de helft van de banketbakkersroom.
  • Bak de slof in circa 30 minuten goudbruin en gaar.

Voor de topping

  • Zorg ervoor dat je slof volledig is afgekoeld voordat je verder gaat met de topping.
  • Klop de slagroom op en meng de resterende banketbakkersroom  toe.
  • Verdeel dit mengsel over de sloffenbodem. Zorg ervoor dat je de randen nog een klein beetje blijft zien.
  • Versier vervolgens de slof naar wens.

 

Morgen neemt Doe Mij Glutenvrij het stokje van mij over. Ik ben benieuwd naar haar blog en de andere blogs die nog zullen volgen.

2 gedachten over “5 Sinterklaas recepten – #decemberglutenvrij

    1. Dankjewel! 🙂
      Ik ben dol op het sinterklaasfeest en vind dat er dan ook altijd iets vrolijks en lekkers op tafel moet staan! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *