Amy aan het woord

Amy aan het woord

De afgelopen 10 weken heb ik iedere week een glutenvrij persoon geïnterviewd. Ik ben erg benieuwd waarom diegene glutenvrij eet, en hoe zijn/haar ervaringen zijn omtrent het glutenvrije dieet zowel binnenshuis als buitenshuis.

Vandaag het verhaal van Amy. Dit was voor mij de bijzonderste en leukste interview. Zij is namelijk mijn Amerikaanse tante. Zij at al glutenvrij, voordat ik de diagnose coeliakie had. Toen zij een keer op bezoek kwam in Nederland, wilde ik samen met mijn oma iets lekkers voor haar kopen. We schrokken echter toen we de prijs zagen van het glutenvrije gebakje dat we graag voor haar wilde kopen. Dat is eigenlijk het enige wat me van toen is bijgebleven. Inmiddels eet ik zelf dus ook glutenvrij en weet ik dat het glutenvrij gebakje wat we toen zagen, wel duur was, maar dat die prijs helemaal niet gek is voor glutenvrije producten.

Ik zie haar helaas niet meer of zeer zelden, maar wel hebben we met enige regelmaat contact via de e-mail. Ik vind het daarom des te bijzonder, dat zij de moeite heeft genomen om deze vragen te beantwoorden en ons informatie te geven over het glutenvrije dieet in New York! Ze spreekt overigens geen Nederlands, dus ik heb haar antwoorden vertaald naar het Nederlands!

 

 

Wie ben je, hoe lang eet je glutenvrij en waarom?

Ik ben Amy, 54 jaar en ik eet nu ongeveer 6 jaar glutenvrij. Ik vermoedde dat ik al jaren niet tegen gluten kon, maar ik wilde het dieet niet volgen. Tot ik op een dag besloot om het te proberen en ik 3 weken glutenvrij heb gegeten. Sindsdien heb ik geen gluten meer gehad (soms per ongeluk in een restaurant). Ik voelde me veel beter en het glutenvrije dieet was dus een goede keuze.

 

Hoe ga je thuis om met het glutenvrije dieet?

Het is voor mij thuis zeer gemakkelijk. Ik woon alleen en hoef dus geen rekening te houden met andere. Ik hoor van anderen dat dat soms uitdagend is en kan zijn! Ik weet al bijna 20 jaar dat ik pasta niet kan verteren. Ik eet daarom al langer geen pasta meer. Brood eet ik ook niet vaak meer, ook omdat ik dit moeilijk kan verteren. Als ik meel nodig heb, gebruik ik ‘’chick pea flour’’, dat ik bij een Indiase kruidenierswinkel koop. Als ik iets lekkers, zoets wil eten, pak ik chocolade of een glutenvrije wafel met ijs en chocolade saus. Ik mis geen taarten en cupcakes (behalve de appeltaart van oma Bertie).

Misschien leuk om tussendoor even te melden: als er iets is wat ik zelf ook echt mis, is het oma’s appeltaart! Van jongs af aan hielp ik haar met het bakken van deze appeltaart. Voor iedere gelegenheid werd deze appeltaart gemaakt, voor verjaardagen, Moederdag, kerst of wat voor reden dan ook. Ik moet zeggen dat de appeltaart die op mijn blog staat toch redelijk in de buurt komt!

Wat is jouw favoriete glutenvrije merk?

In New York koop ik glutenvrij brood van Canyon Bakehouse (7 granen),  dat is het beste wat ik gevonden heb. Schar is ook een heel goed merk.

 

Waar doe jij jouw glutenvrije boodschappen?

Ik koop brood bij gezondheidswinkels, maar de meeste supermarkten verkopen tegenwoordig ook wat glutenvrij brood. Verder eet ik groenten, fruit, vis, quinoa, rijst, kaas, eieren, sausjes met amandelmelk of kokosmelk, Mexicaans eten, Indisch eten, Middellandse zeevruchten, etc. Gluten is geen probleem met basisvoedsel en dat ik graag. Ik eet geen verwerkt voedsel wat gluten kan bevatten.

 

Wat is jouw favoriete glutenvrije recept?

Zo veel! Ik kan er géén kiezen!

 

Wat is jouw meest positieve en meest negatieve ervaring met een restaurant?

Positief is wanneer ze het glutenvrije concept echt begrijpen, zowel het bedienend personeel als in de keuken. Als dat zo is, is het een mooie gelegenheid!

Negatief is wanneer ze zeggen dat het glutenvrij is, maar dat het niet is. Als bijvoorbeeld het eten is gefrituurd in hetzelfde vet waar ook glutenbevattende producten in zijn gefrituurd.

Een bijzonder positieve ervaring was in Eersel, jaren geleden. Het glutenvrij dieet was op dat moment nieuw/onbekend, maar toch maakte het restaurant frietjes voor mij klaar in een aparte pan, zodat ik het toch kon eten – ze waren heerlijk!

 

Wat waren jouw ervaringen van jouw laatste vakantie?

Meestal kan ik wel iets vinden op de menukaart wat ik kan eten. Ik heb altijd veel KIND repen bij me, dus als het nodig is kan ik er hier een van pakken.

 

Aanvulling: Adressen in New York

Ella’s Bellas

Ellary’s Greens

 

Bekijk ook de verhalen van Jose, Mirjam, Tessa, Elsemieke, Leyla, Lysanne, Fabienne, Marloes en Daisy.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *