Antwerpen – Glutenvrij

Antwerpen – Glutenvrij

Inmiddels was dit alweer onze vierde keer dat we oud & nieuw in het buitenland vierde. Dit keer was het niet zo heel erg ver rijden, want binnen één uur waren we bij het hotel. Dit keer zijn we toch enigszins dicht bij huis gebleven en hebben we oud & nieuw in Antwerpen gevierd.

Voorheen hebben we oud & nieuw in Parijs, Londen en Berlijn gevierd.

De voorbereidingen

Ik maakte een lijst met restaurants met glutenvrije mogelijkheden. Op deze lijst zette ik alleen restaurants waarvan ik op internet een menukaart konden vinden met daarop duidelijk vermeld dat er glutenvrije mogelijkheden waren, of restaurants waar mensen, op bijvoorbeeld een Facebook-pagina, erg enthousiast over waren.

Dit keer hoefde ik geen restaurantkaart mee te nemen, met daarop een uitleg van het glutenvrije dieet in een bepaalde taal.

Deze restaurants zette ik samen met diverse bezienswaardigheden in MyMaps van Google.  Hoe de kaart precies is geworden zie je hieronder.

De stedentrip

29 december

We hoefde maar een klein uurtje te rijden, of we kwamen aan bij ons hotel ‘’B-aparthotel Moretus’’. Bij het boeken van dit hotel, hebben we eigenlijk voor de eerste keer geen ontbijt geboekt. We zouden daar ter plekke wel kijken wat we deden. We konden immers altijd nog een ontbijt bij het hotel bij boeken. Toen we bij het hotel aankwamen zagen we echter dat er een Delhaize op loopafstand was.  Verder hadden we een erg uitgebreide kamer, met zelfs een keuken – inclusief koelkast, 2 pitsfornuis, borden, bestek, glazen, etc. Uiteindelijk hebben we er dus maar voor gekozen om iedere ochtend even naar de supermarkt te wandelen en daar een lekker ontbijtje te kopen en vervolgens op te eten in de hotelkamer.

We zijn ergens in de middag aangekomen bij het hotel. Voor ’s avonds hadden we 2 bioscoopkaartjes gekocht. Nadat we de spullen hadden uitgepakt zijn we naar de bioscoop gereden. Vanuit daar zijn we met de vouwfietsen naar het centrum van Antwerpen gefietst. Daar hebben we nog even een rondje gelopen en vervolgens zijn we gaan eten bij Caramba.

Het gebeurd niet vaak dat mijn vriend en ik gerechten delen. Vroeger deden we dat eigenlijk 9 van de 10 keer als we uit eten gingen. Oef, ik spreek al over vroeger – ik heb net 2 jaar de diagnose coeliakie. Als voorgerecht kozen we ‘’de maïstortilla rolletjes’’, om te delen. Als hoofdgerecht kozen we ‘’de pincho’’ en ‘’de chili con carne plate’’, ook allebei om te delen. Als nagerecht koos ik een dame blanche. Mijn vriend koos voor een glutenbevattend nagerecht. Na het eten zijn we weer terug naar de bioscoop gefietst waar we de film ‘’Widows’’ hebben gekeken.

30 december

Vandaag waren we eigenlijk van plan om een city pass te kopen, maar aangezien we al wat later waren hebben we dit uiteindelijk toch niet gedaan. Het aantal musea dat we die dag nog zouden bezichtigen, om het geld er nog uit te kunnen halen, was helaas niet haalbaar. We waren dus van plan de volgende dag wat musea te bezichtigen, zonder city pass.

We hebben toen een bezoek  gebracht aan het Centraal Station en zijn daarna gaan shoppen. Vervolgens hebben we ook nog een bezoekje gebracht aan de kerstmarkt. Waar ik tot mijn grote verbazing 2 glutenvrije kraampjes tegenkwam. Normaal gesproken heb ik het helemaal niet op kraampjes op zo’n kerstmarkt, aangezien kruisbesmetting vaak niet kan worden voorkomen. Maar bij deze 2 kraampjes had ik dat gevoel helemaal niet en vertrouwde ik het helemaal. Een van die kraampjes verkocht namelijk glutenvrije verse rotsjes en het andere kraampje verkocht een lekkere mix van aardappeltjes, spekjes en ui samen met wat groen en wat gesmolten kaas. Dit laatste hebben we dan ook als lunch gegeten.

Om 16.00 uur zou er in een café wat live muziek zijn. Dit café lag net iets buiten het centrum en was zo’n 20 minuutjes wandelen. Toen we daar aankwamen zat het café afgeladen vol en dus besloten we om maar weer terug te lopen naar het centrum. Eenmaal terug in het centrum begon het wat te schemeren. We vonden het leuk om een rondje in het reuzenrad te gaan met die schemering.

Daarna zijn we gaan eten bij De Sinjoor. We besloten om dit keer geen voorgerecht te doen, maar wel om het hoofdgerecht weer te delen met elkaar. Tot mijn grote verbazing werd er een bordje met daarop glutenvrij brood en wat boter op tafel gezet, en voor mijn vriend wat stokbrood. Als hoofdgerecht kozen we de spareribs en een hertenbiefstuk.

Het nagerecht wilde we dit keer ook graag delen en bestelde daarom een dame blanche en een crème brullee. We wilde eigenlijk de chocolademousse, maar daarvan kon niet 100% gegarandeerd worden dat deze glutenvrij was. De serveerster  twijfelde zelf en daarom besloot ik dat het niet verstandig was om de chocolademousse te bestellen. Toen de desserts gebracht waren pakte mijn vriend de besjes die op de dame blanche lagen. Het was duidelijk te zien dat de besjes in de chocolademousse hadden gelegen. Tot zo ver was het dus mogelijk om onze desserts te delen, dat durfde ik dus ook niet meer aan.

31 december

Vandaag hadden we dus 2 musea op de planning staan. Toen we daar aankwamen, kwamen we er helaas achter dat ze gesloten waren. Ontzettend stom natuurlijk, want dat hadden we van te voren best kunnen weten. Ik was bij het controleren van de openingstijden zo gefocust op ‘’31 december’’ in plaats van op ‘’maandag’’. Er stond namelijk bij veel openingstijden dat het op 31 december één uur eerder dicht ging dan normaal gesproken. Maar ook stond erbij dat het gesloten was op maandag. Stom, stom, stom. We zijn daarom nogmaals een bezoekje gaan brengen aan de kerstmarkt. En ook hebben de nog een rondje gefietst door ‘’oud Antwerpen’’ en zijn we diverse kerken binnen geweest.

Het viel ons wel op dat het deze dag veel minder druk was qua toeristen dan de afgelopen dagen. Ook veel restaurants en winkels waren dicht. Toen we wilde gaan lunchen zijn we diverse restaurants binnen gelopen met de vraag of er glutenvrije mogelijkheden waren.  Tot onze grote verbazing kregen we erg vaak te horen dat het niet mogelijk was, of alleen een salade. Uiteindelijk zijn we bij Grand Café Du Nord uitgekomen. Ik koos voor een risotto.

Later op de middag hebben we bij Munch Me Frozen Yoghurt nog een frozen yoghurt gepakt. Ik twijfelde even of ik het aandurfde. De dip voor er op kwam namelijk wel uit diverse bakken, maar werd wel met dezelfde lepel opgeschept. We besloten om gewoon te vragen wat mogelijk was. Al gauw kregen we als antwoord dat hij voor mij wel uit de voorraad dozen kon scheppen, om zo kruisbesmetting te voorkomen. Helemaal super natuurlijk!

Vandaag hadden we wat later gereserveerd voor het diner, aangezien we nog tot minstens 00.00 uur door moesten ’s avonds. We hadden gereserveerd bij Balto’s. Bij het krijgen van de menukaart vroeg ik meteen naar de glutenvrije mogelijkheden. Er was best veel mogelijk, dus al zou ik gewoon een keuze maken dan zou dat waarschijnlijk goed moeten komen. Als voorgerecht koos ik een tomatensoep en als hoofdgerecht koos ik een mixed grill. Iemand anders nam onze bestelling op en gaf aan dat de frietjes helaas niet glutenvrij waren, maar dat ik eventueel wel rijst bij de mixed grill kon krijgen. Daar had ik niet zo’n zin in en gaf dat ook aan en zei dat ik dan nog wel even verder zou kijken. Hij gaf als reactie dat hij wel even in de keuken na zou vragen wanneer het vet vervangen was. Als het vet namelijk net vervangen was, dan zou het misschien wel mogelijk zijn om frietjes erbij te krijgen. Hij kwam terug met het goede nieuws dat het vet net was vervangen en dat ik dus gewoon frietjes bij de mixed grill kon krijgen.

Wij zaten als een van de eerste in het restaurant. Langzaam maar zeker werd het natuurlijk wel drukker en voordat wij ons hoofdgerecht kregen waren er al diverse andere gerechten uitgeserveerd. Bij de tafel naast ons zag ik dat er kaaskroketten werden  geserveerd. Ik vroeg me natuurlijk meteen af of mijn friet dan nog steeds wel glutenvrij zou zijn. Toen ons eten werd geserveerd was dat dus ook de eerste vraag die ik stelde. Gelukkig hebben ze hier in de keuken goed rekening mee gehouden en waren mijn frietjes nog steeds glutenvrij.

Op de dessertkaart stond onder andere een crème brulee en een dame blanche. Ik vroeg een van de serveersters of dit glutenvrij was. Ik kreeg als reactie dat dit niet mogelijk was.  Toen mijn vriend en ik tegen elkaar zeiden dat dat toch een beetje vreemd was, gaf ze als reactie dat er melk in zat. Volgens mij haalde ze dus lactose door de war met gluten. Maar goed, ik had geen zin om hier al te lang moeilijk over te doen en nog al te veel vragen te stellen. Ik koos daarom voor een kopje koffie in plaats van een lekker dessert.

Na het eten zijn we naar De Schelde gewandeld. Vanaf 22.30 uur stond daar een DJ en om 00.00 uur telde we met z’n allen af tot het nieuwe jaar! Het nieuwe jaar werd ingeluid met een knallende vuurwerkshow die zo’n 20 minuten duurde.

1 januari

Nadat we lekker hadden uitgeslapen, ontbeten, gedoucht en onze spullen hadden gepakt zijn we weer richting huis gereden.

Glutenvrije scratchmap

Met dit stedentripje hebben we thuis helaas niets mogen krassen op onze scratchmap, maar gelukkig heb ik mijn glutenvrije scratchmap wel flink bij kunnen werken!

Eén gedachte over “Antwerpen – Glutenvrij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *