Cynthia op Madeira

Cynthia op Madeira

Voor mijn vakantie vroeg ik wie zijn/haar vakantie-ervaringen met mij wilde delen. Cynthia reageerde erg enthousiast. Zij was op dat moment op vakantie in Madeira en wilde graag haar ervaringen delen.

Cynthia heeft eerder haar verhaal gedeeld over haar diagnose, dit lees je hier. Ook heeft zij een eigen glutenvrije Instagram-pagina waarop zij te volgen is.

Ik ben erg benieuwd naar haar glutenvrije vakantie-ervaringen, dus laten we snel verder gaan!

Glutenvrij op Madeira

Hallo allemaal,

Halverwege mijn vakantie las ik de oproep van Marleen, waarin zij zocht naar mensen die willen vertellen over hun glutenvrije ervaringen op vakantie. Aangezien ik het zelf altijd erg fijn vind om andermans bevindingen te lezen over glutenvrij eten in het buitenland, wil ik hier zelf ook aan bijdragen. Hopelijk hebben jullie iets aan mijn ervaringen!

Ik ben samen met mijn vriend 8 dagen naar Madeira geweest. Dit was ook gelijk mijn eerste vakantie sinds mijn coeliakie diagnose begin dit jaar. Wij gingen altijd graag all inclusive op vakantie maar nu kozen wij ervoor om alleen het ontbijt bij te boeken en verder buiten de deur te eten. Ik las op internet dat er genoeg glutenvrije producten verkocht werden in de supermarkt en glutenvrij eten zou ook een vrij bekend fenomeen zijn in Madeira.

 

Voorbereiding
Voordat ik op vakantie ging heb ik eerst de nodige glutenvrije producten ingekocht. Wij vlogen met TuiFly en nadat ik hen gebeld had mocht ik 15 kilo extra ruimbagage meenemen. Mijn koffertje vulde ik met: een zak muesli, rol snack a jacks, Wasa crackers, Nairns kokoskoekjes (mijn favoriet), Eat Natural repen, 4 zoete broodjes en fruitrepen van Schär. Daarnaast nam ik een vershoudbakje mee. Zo kon ik elke dag wat crackers en koekjes meenemen in de rugtas. Deze bleek uiteindelijk erg handig zijn. Zo had ik altijd iets te eten bij mij. En uiteraard nam ik het dieetpasje van de NCV mee in het Portugees. Deze stopte ik in het hoesje van mijn telefoon zodat ik die altijd bij de hand zou hebben.

 

My Way
Rond het middaguur kwamen wij aan in ons hotel. We wilden even snel lunchen en de rest van de dag genieten aan het zwembad. Aan de overkant van het hotel zat een restaurantje waar wij neerplofte. De ober las het NCV pasje en al snel kreeg ik een groot bord met een omelet en een salade. Geen verkeerde start!

‘s Avonds gingen wij naar het restaurant ‘My Way’. Op internet las ik net voor wij vertrokken dat dit restaurant 100% glutenvrij en lactosevrij is. En laat dat restaurant nou net op 20 minuten wandelen van ons hotel zitten! Het restaurant zag er wat verlaten uit maar wat een verrassing was het toen ons eten kwam! Voor €30,- eet je een 3-gangen menu voor 2 personen. Het traditionele gerecht uit Madeira raad ik je absoluut aan: zwarte vis met banaan en passievrucht. En als kers op de taart kregen wij zelfs knoflookbrood bij de soep! Dat was lang geleden voor mij zeg!

Hotel four views Monumental Estrada Monumental 284, 9004-541 Funchal

My Way 23, Rua da Ponta da Cruz, 9000-250 Funcha

 

Four views Monumental Hotel Funchal
De eerste ochtend in het hotel ben ik maar meteen op zoek gegaan naar de kok in het restaurant. Van te voren had ik via de mail contact gehad met het hotel. Hieruit bleek dat ik een bandje zou krijgen tijdens het ontbijt, zodat mijn dieetwensen duidelijk zouden zijn. Echter was dit niet aan de orde. Toen ik de kok vroeg wat ik mocht ontbijten kwam hij terug met een bord stokbrood, croissantjes en een muffin. Echt top! Helaas bleek het behoorlijk droog dus de rest van de dagen heb ik ontbeten met mijn eigen crackers en kon ik yoghurt met fruit pakken. Ik vond het wel heel lastig om beleg enz. bij het buffet te pakken aangezien er nergens bordjes bij stonden en niets was voorverpakt. Boter, jam en chocoladepasta zaten in grote kommen waarbij de kans groot is op kruisbesmetting.

Vlakbij zat de supermarkt ‘Pingo Doce’ dat een ruim glutenvrij assortiment verkocht. Hierbij heb ik vaak de app ‘Google Translate’ gebruikt. Je maakt een foto van het etiket en de app vertaald de ingrediëntenlijst. Zo zie je precies wat er in het product zit. Wel zo veilig toch?!

Glutenfouten
‘s Middags gingen wij lunchen in de stad. Bij een restaurantje keken wij op de kaart en de serveerster vertelde mij wat ik allemaal kon kiezen. Ze klonk erg professioneel dus hier durfde ik wel aan te schuiven. Ik koos voor een caesar salade. Er kwam een karige maar toch lekkere maaltijd op tafel. Echter bleek deze maaltijd de grootste nachtmerrie voor iemand met coeliakie. Ik vond halverwege de maaltijd 2 stukken croutons. De serveerster zag het meteen en ging een nieuw bord halen. Echter na doorvragen zei de serveerster: “Dan is de kok vergeten om alles er uit te halen”. Of terwijl……ik zat een maaltijd te eten die vol zat met gluten. Gelukkig waren wij van plan om nu al terug te keren naar het hotel. Want in de bus werd ik erg moe en toen ik net het hotel binnenstapte begon de gigantische buikpijn. Voor mij werd het geen middag bij het zwembad liggen, maar vertoeven op de hotelkamer.

De volgende dag ging het weer prima en konden wij weer op pad. Aan het eind van de dag gingen wij eten bij Il Basilico aan de boulevard. Op internet had ik ook gelezen dat dit restaurant goed rekening houdt met het glutenvrije dieet. Ik bestelde de risotto met pompen en Parmezaanse kaas. Echt heerlijk! Die nacht was het echter weer foute boel. Ik belandde met sokken en een vest aan in bed en had erge buikpijn. Mijn bed heb ik die nacht niet veel meer gezien. Na een pijnlijke, slapeloze nacht heb ik maar 2 imodium pillen ingenomen. Gelukkig werkte dit goed en kon ik mijn hotelkamer weer verlaten.

Wat was ik nu ook blij met mijn meegebrachte etenswaar! Ik had de crackers nu hard nodig aangezien mijn buik aardig van slag was. Wat het probleem geweest is weet ik niet aangezien de risotto geen ‘gevaarlijke’ ingrediënten bevatte. Maar kruisbesmetting zou natuurlijk best kunnen. En wellicht heb ik na de 1e glutenfout gewoon weer te snel normaal gegeten.

Je snapt natuurlijk wel dat ik de rest van de week alleen nog maar gegeten heb bij ‘My Way’. Nog een glutenfout kon mijn lichaam even niet meer aan. Ik heb deze 3 dagen meer glutenfouten gehad dan het halfjaar dat ik nu de diagnose coeliakie heb.

 

Uitdagingen
De lunch vond ik het meest uitdagend. Ik wil graag tussen de middag een broodje eten en niet weer een hele maaltijd. Dit vind je in Madeira echter niet echt. Laat staan glutenvrij. Dus elke ochtend nam ik een banaan mee van het ontbijt en at dit samen met wat crackers.

Als tips wil ik jullie graag het ‘Chocolate tea house’ meegeven. Dit zit in Funchal onderaan de kabelbaan. Hier heb ik lekkere ‘Orange cake’ gegeten. Het is echt super schattig en zoet binnen. Een echt theehuisje. En bij het uitkijkpunt waarbij je op de hoogste klif staat heb ik erg lekkere bananencake gegeten dus sla ook deze zeker niet over!

Het schepijs durfde ik in Madeira ook niet echt aan. Als alternatief kun je overal wel glutenvrij verpakt ijs krijgen! Op de borden staat het ook aangegeven welk ijs glutenvrij is. Zo had ik een glutenvrije cornetto!

Chocolate & menta tea house Rua D. Carlos I 45A, 9060-051 Funchal

 

Home sweet home
De dag voor vertrek vroeg ik bij de receptie of ik een lunchpakketje mee mocht nemen. Aangezien ik op het vliegveld vast niet veel keuzes zou hebben. De receptionist bleef echter beweren dat zij geen glutenvrij brood hadden (terwijl ik dit toch kreeg bij het ontbijt). Na een wel-niet spelletje heb ik het maar opgegeven. ’s Ochtends bij het ontbijt heb ik daarom zelf maar een lunchpakketje gemaakt. Ik maakte van het droge stokbrood toch nog een lekker broodje gezond en deed dit in mijn vershoudbakje. Klaar voor de reis terug!

Ik was toch wel weer erg blij om thuis te zijn! Ik heb na deze trip toch wel geleed dat vakantie voor mij niet meer onbezorgd is. Continue moet je rekening houden met wat en waar je eet. Niets kan meer onvoorbereid. Dit vind ik best een omschakeling. Je loopt sneller het risico op een glutenfout doordat je continue buiten de deur eet en de taalbarrière helpt ook niet altijd mee. Ik at ook vaak hetzelfde gedurende de dag vanwege de beperkte mogelijkheden. Ik zat vaak vast aan mijn meegebrachte etenswaar. Ik miste mijn gevarieerde eetpatroon van thuis. Dit zorgde ervoor dat ik de laatste 2 dagen wat nukkig werd. Ik wilde ook wel weer eens lekker eten.

Voor mij was thuis komen dus absoluut: Home sweet home!

 

Helaas heeft Cynthia een glutenfout gemaakt tijdens haar vakantie. Een glutenfout, is misschien niet het juiste woord, aangezien zij er zelf totaal niets aan kon doen. Als een serveerster zo overtuigd is dat een gerecht glutenvrij is, zou ik net als Cynthia daar ook van uit gaan. En zou ik niet eerst mijn hele bord omspitten om het te controleren op mogelijk verborgen gluten. Maar uit dit verhaal blijkt maar weet dat dit eigenlijk nooit kwaad kan om te doen. Misschien had ze de croutons dan gevonden en had ze geen hap gegeten van dit gerecht. Maar dat is natuurlijk achteraf gezien.

Balen natuurlijk dat ze ziek is geweest tijdens haar vakantie! Ik snap dan heel erg goed dat je graag bij je eigen vertrouwde glutenvrije producten van thuis wil blijven.

Precies zoals Cynthia aangeeft, met coeliakie op vakantie gaan blijft de nodige voorbereidingen vragen en ook om altijd en overal alert te zijn. Het is dan natuurlijk dubbel en dwars genieten en fijn als je een keer een overheerlijke glutenvrije maaltijd kan kiezen of een lekker glutenvrij gebakje. 

Wil jij ook graag jouw vakantie-ervaring delen? Neem dan even contact met me op!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *