De bruiloft van Mirjam (ikbenglutenvrij.nl)

De bruiloft van Mirjam (ikbenglutenvrij.nl)

Wij zijn getrouwd, precies 10 jaar na onze eerste kus!

We vonden trouwen nooit zo nodig, een hoop gedoe en veel te veel geld voor 1 leuke dag. We hadden al voor elkaar gekozen, immers hoe kan je meer voor iemand kiezen dan als je besluit dat je samen een kindje wilt? Maar nu die kindjes er niet meer zijn, wilde ik toch aan de buitenwereld laten weten dat wij bij elkaar horen, wilde ik hem ‘mijn man’ kunnen noemen.

We hadden een heerlijke, intieme bruiloft, waarin ‘glutenvrij’ geen grote rol speelde omdat ik nog geen 2 maanden daarvoor de diagnose coeliakie had gekregen.

Diagnose coeliakie

Ik ben glutenvrij.nl want ik heb coeliakie. Ook mijn dochter Mirthe van 8 heeft coeliakie, maar zij komt in dit verhaal nog niet voor. Voordat bij mij coeliakie werd vastgesteld had ik al jaren lang klachtjes: bloedarmoede en regelmatig misselijk. Nooit zo erg, ik leerde er mee leven. Ik ben al die jaren maar 2 keer naar de huisarts gestapt. Beide keren was het advies gezond en regelmatig te eten. In 2006 (ik was 29) was dit zo ernstig geworden dat ik zo af en toe een dagje ziek thuis moest blijven. Ik dacht dat het misschien aan de anticonceptie pil lag, en stopte met het slikken daarvan.

Niet veel later was ik zwanger. Van een tweeling nog wel! Helaas werden Boris & Sanne op 14 november 2006 veel te vroeg geboren en overleden ze na een uurtje. Naast verdriet kreeg ik ook lichamelijke klachten: constant diarree, buikkrampen, verschrikkelijk duizelig, misselijk, lamlendig en steeds minder energie. Kilo’s viel ik af, tot ik op het dieptepunt nog maar 44 kilo woog. Drie maanden na de geboorte van de tweeling stelde de MDL-arts de diagnose coeliakie.

Toch trouwen
We hadden het er ooit wel eens over gehad: Zullen we gaan trouwen op 4 april 2007, precies 10 jaar na onze eerste kus? Maar door de zwangerschap werd het trouw-idee op de lange baan geschoven, want precies in die periode was ik uitgerekend.

Helaas liep het anders en half januari besloten we dat we toch op 4 april wilden trouwen. Niet uitgebreid maar simpel, leuk, intiem. We hadden dus maar 2,5 maand om alles te organiseren. Gelukkig ben ik goed in plannen en organiseren. Ik vond het fijn om dit weer op te pakken in die periode waarin ik ziek was en verder nog weinig kon. Samen met vrienden en familie planden we een leuk feest.

De bruiloft

De bruiloft begon bij ons thuis. Samen met de familie aten we soep, gemaakt door mijn schoonmoeder. Ik denk dat deze volledig glutenvrij was, maar het kan ook zijn dat ze speciaal voor mij een ander pannetje had mee genomen.

Zie je deze jurk? Normaal heb ik maat 38, maar dankzij de coeliakie paste ik met gemak in deze ‘bruidsjurk’ van de P&C maatje 34! Al moest ik de weken tussen de diagnose en de bruiloft wel zorgen dat ik niet te veel aan zou komen

We vertrokken naar het stadhuis. Tijdens de ceremonie waren meer mensen aanwezig dan we voor de rest van de dag hadden uitgenodigd. En omdat we nog wat tijd over hadden tussen de ceremonie en het volgende onderdeel, gingen we met iedereen naar een terras om de hoek.

Vervolgens liepen we naar het opstappunt van de rondvaartboot. Vanaf de boot lieten we ballonnen op: Voor iedere gast één, plus één voor iedereen die we misten. Twee ballonnen bleven in een boom hangen. Voor mij een mooi teken voor mijn Boris en Sanne.

We hadden geen taart, maar op de boot aten we petitfourtjes van de Hema, die waren destijds nog glutenvrij.

Na de rondvaart liepen we naar Bistro ’t Kannetje, waar we de hele bovenverdieping tot onze beschikking hadden. We borrelden rond de haard en luisterden naar de voordrachten van onze gasten. Daarna aten we aan lange tafels, waarbij ik elke keer een lekker glutenvrij gerecht kreeg. En na een lange, fantastische dag gingen we weer naar huis.

Nu anders?

Als ik deze dag nu weer zou moeten organiseren, zou het niet heel veel anders zijn. Weer simpel, leuk, intiem. Maar nu wel volledig glutenvrij! Destijds was ik nog niet gevoelig voor kruisbesmetting, wist ik nog niet precies hoe en wat ik een restaurant moet vragen en dat ik wangen vol kruimels niet moest zoenen.

We zouden niet weer naar Bistro ’t Kannetje gaan. Mijn man (!) heeft daar een tijdje gewerkt en gaf aan dat ze daar geen goede glutenvrije maaltijd kunnen bereiden. Zeker geen glutenvrije maaltijd voor 24 personen.

Al onze feestjes zijn tegenwoordig volledig glutenvrij. Kunnen wij van alles mee genieten, hoeven we niet op te letten of er misschien kruisbesmetting plaats vindt en kunnen we alle restjes achteraf zonder problemen op eten.

Ook het feest van toen we met z’n 4-en 100 werden was volledig glutenvrij. En de meeste gasten hebben er niets van gemerkt…

Lieve Marleen, geniet van alle verhalen van de anderen pak er de dingen uit die jullie leuk vinden. Geniet van de voorbereidingen van jullie eigen bruiloft en vooral van elkaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *