De diagnose van Cynthia

De diagnose van Cynthia

Cynthia heeft de diagnose coeliakie nog niet zo heel erg lang, maar wel heeft ze al langer het vermoeden dat ze coeliakie zou kunnen hebben. Lees snel verder en kom onder andere te weten wanneer en hoe de diagnose is gesteld bij haar.

Wat is je naam en leeftijd?

Cynthia de Lange, 27 jaar.

 

Hoe oud was je toen de diagnose coeliakie bij jou werd gesteld?

26 jaar.

 

Wat waren de klachten die je had, voordat bij jou de diagnose coeliakie werd gesteld?

Ik ben al jaren extreem vermoeid en heb migraine aanvallen. Daarnaast al jaren bekend met buikpijn, darmkrampen en een opgeblazen buik. Soms naar het toilet toe moeten rennen na het eten, terwijl ik juist daarnaast weer last heb van verstopping

 

At je al glutenvrij, voordat bij jou de diagnose coeliakie werd gesteld?

Nee. Mijn moeder heeft nu 5 jaar coeliakie dus ik wist dat ik juist gluten moest eten om de juiste diagnose te kunnen stellen.

 

Hoe lang heeft het geduurd voordat bij jou de diagnose coeliakie is gesteld?

Toen mijn moeder 5 jaar geleden de diagnose kreeg voelde ik de bui eigenlijk ook al wel hangen. Ik heb er toen bewust voor gekozen om het nog niet te laten testen. De klachten waren nog mild en ik wilde niets weten van een glutenvrij dieet. Het leek mij vooral heel moeilijk in sociale situaties, vakanties enz. Ik was nog niet klaar voor deze verandering. De afgelopen 2 jaar belandde ik af en toe bij de huisarts en wanneer er bloedonderzoek gedaan werd, wilde de arts coeliakie niet mee prikken. Tot 3x toe vond de arts dat het geen symptomen waren die bij coeliakie zouden passen. Uiteindelijk heb ik toch aangedrongen en ben ik getest op coeliakie (wederom vond de arts dit niet nodig) en inderdaad, de uitslag was positief. Na 2 maanden was de diagnose officieel gesteld.

 

Wie en hoe heeft diegene bij jou de diagnose coeliakie gesteld?

De huisarts gaf na de positieve bloeduitslagen aan dat het misschien wel een goed idee was om dan maar eens een glutenvrij dieet uit te proberen. Van mijn moeder wist ik dat dit niet mocht voordat een specialist alle onderzoeken gedaan had. Dus wilde ik een verwijzing. De huisarts vond dit niet echt nodig maar na wat aandringen alsnog de verwijzing gekregen voor de internist. Zij heeft de diagnose na alle onderzoeken definitief kunnen stellen.

 

Sloeg het glutenvrije dieet meteen aan? Zo nee, hoe lang heeft dit dan geduurd?

Ik heb de diagnose nu nog maar 2 maanden. Op dit moment merk ik nog weinig verschil. Nog steeds erg vermoeid. Wel merk ik dat mijn buikklachten minder zijn geworden. Nu ik op het glutenvrij dieet zit, ben ik er samen met een diëtiste achter gekomen dat ik ook nog een lactose intolerantie heb. Ik herken nu beter waar mijn klachten vandaan komen en wat ik er aan kan doen qua voeding.

 

Ga je nu nog terug op controle? Zo ja, bij wie en hoe vaak?

Ik ga op controle bij de internist over een maand (3 maanden na de diagnose). Mijn bloedwaardes worden dan opnieuw gecheckt. Daarnaast heb ik eens in de 2 maanden consulten bij een gespecialiseerd diëtist die aangesloten is bij de NCV. Zij gaat ook bekijken of er nog meer voedingsmiddelen zijn waar mijn gestel op reageert naast de lactose.

 

Zit coeliakie bij jou in de familie?

Mijn moeder heeft coeliakie en mijn oma is overleden aan darmkanker. Zij had ook altijd last van haar darmen dus de kans is groot dat ook zij coeliakie heeft gehad. Maar in die tijd was coeliakie nog niet zo’n bekend begrip.

 

Wat is jouw tip voor de mensen die denken dat ze coeliakie hebben, maar bij wie nog geen diagnose is gesteld?

Vooral veel aandringen bij je huisarts en het heft in eigen handen nemen. Ook als je niet te verklaren klachten hebt, is het goed om dit toch te laten checken. Een bloedtest is zo gedaan. Bij huisartsen is coeliakie helaas vrij onbekend dus je zal toch echt zelf moeten aangeven dat je dit wilt checken.

 

Ben je benieuwd naar de andere verhalen van mijzelf, Lisanne en Tinii? Klik dan op de betreffende naam. Binnenkort komt er overigens weer een volgend verhaal online!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *