De diagnose van Samantha

De diagnose van Samantha

Samantha is door haar huisarts doorverwezen naar een maatschappelijk werker. Zij zou namelijk teveel stress hebben. Later werd duidelijk dat zij coeliakie heeft. Ben je benieuwd hoe dit precies zit? Lees dan snel haar antwoorden op mijn vragen!

Wat is je naam en leeftijd?

Samantha Kooyman, 28 jaar

 

Hoe oud was je toen de diagnose coeliakie bij jou werd gesteld?

26 jaar.

 

Wat waren de klachten die je had, voordat bij jou de diagnose coeliakie werd gesteld?

Enorm buikpijn, continue misselijk, vol gevoel, diaree, neerslachtigheid, extreem vermoeid, (uiteindelijk veel afvallen omdat ik niks kon eten)

 

At je al glutenvrij, voordat bij jou de diagnose coeliakie werd gesteld?

Nee.

 

Hoe lang heeft het geduurd voordat bij jou de diagnose coeliakie is gesteld?

Vanaf het vermoede dat er “iets” was tot de daadwerkelijke diagnose zo’n 4 tot 5 jaar.

 

Wie en hoe heeft diegene bij jou de diagnose coeliakie gesteld?

Zo’n vijf jaar voor mijn diagnose heb ik bij mijn eerste huisarts specifiek gevraagd naar een bloedtest op coeliakie omdat het in mijn familie voorkwam en mijn klachten leken op die van mijn nichtje met coeliakie. Daar kwam niks uit. (Achteraf vraag ik mij af of er überhaupt goed is getest op coeliakie omdat mijn eerste huisarts best wel betweterig was en nooit echt luisterde).

Ik liep al een tijd met enorme buikpijn, mijn nieuwe huisarts ( want ik was verhuist) dacht toen aan teveel stress waardoor ik doorverwezen was naar een maatschappelijk werker. Hier ben ik netjes naar toe gegaan totdat die maatschappelijk werker ook niet zo goed meer wist wat ze moest.

Vervolgens werd het buikpijn er niet beter op en vermoeidheid werd zo erg dat ik na een weekendje weg in Barcelona helemaal op was en niet meer kon werken. Vervolgens heeft de huisarts bloed afgenomen en zag hij dat ik veel vitamine en mineralen tekort had in mijn lichaam. Omdat ik door de buikpijn en constant misselijkheid niet at viel ik heel veel af in korte tijd en daardoor verwees hij mij direct naar eerste hulp.

Daar is weer bloed afgenomen en gaf ik nogmaals aan dat coeliakie en darmkanker in de familie voorkwam. Met deze informatie hebben zij mij doorverwezen naar MDL arts en die wilde meteen afspraak maken voor een endoscopie en coloscopie.

Daarna werd doormiddel van biopt meteen coeliakie vastgesteld.

 

Sloeg het glutenvrije dieet meteen aan? Zo nee, hoe lang heeft dit dan geduurd?

Het duurde ongeveer een week voordat ik mij ietsjes beter ging voelen.
Maar na ongeveer 3 maanden heb ik pas echt verbetering gevoeld. Nu was ik ook wel heel erg verzwakt dus was voor mij logisch dat het iets langer duurder.

Helemaal omdat je in het begin nog niet heel goed bent in alles aanpassen.

Na de endoscopie werd meteen duidelijk dat mijn darm helemaal was afgevlakt waardoor zij mij vertelde dat coeliakie wel heel duidelijk was maar dat ik wel de biopt af moest wachten voor de definitieve uitslag. Toch had ik mijn nichtje met coeliakie gebeld voor advies.

 

Ga je nu nog terug op controle? Zo ja, bij wie en hoe vaak?

Jazeker, 1x per jaar bij de MDL arts die mijn coeliakie ook heeft vastgesteld.
Ook omdat er neiging tot botontkalking is geconstateerd en dit in de gaten gehouden moet worden.

 

Zit coeliakie bij jou in de familie?

Ja, mijn nichtje heeft het ook.

 

Wat is jouw tip voor de mensen die denken dat ze coeliakie hebben, maar bij wie nog geen diagnose is gesteld?

Ga naar de huisarts en vraag specifiek om een diagnose. Vertrouw je het niet en heb je toch een vermoede doe dan een second opinion. Omdat mijn huisarts eerst dacht dat het tussen mijn oren zat duurde het veel te lang voor mijn definitieve uitslag. Hierdoor heb ik veel beschadigingen opgelopen die wellicht te voorkomen waren als ik de diagnose eerder had gekregen.
Laat je testen!

 

 

Ben je benieuwd naar de andere verhalen van mijzelf, Lisanne, Tinii en Cynthia? Klik dan op de betreffende naam. Binnenkort komt er overigens weer een volgend verhaal online!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *