Dexa scan

Dexa scan

De laatste keer dat ik een bezoek bracht aan de MDL-arts besloot zij om een Dexa scan uit te voeren. Ik had er wel eens van gehoord, maar wist niet precies wat dit inhield. Ik kwam er achter dat meerdere van jullie, net als ik, niet wisten wat dit inhield. Daarom wil ik vandaag even kort stil staan bij de Dexa scan en de uitslag van deze scan.

Richtlijnen coeliakie

In de richtlijnen coeliakie staat dat er kan worden overwogen om vanaf het 50e levensjaar een Dexa scan uit te voeren, om te screenen op osteoporose. Er wordt aanbevolen om dit eens in de 5 à 10 jaar te herhalen.

Als de diagnose coeliakie op latere leeftijd wordt gesteld wordt er ook aangeraden om een Dexa scan uit te voeren.

Nou ben ik nog geen 50 jaar, maar is bij mij de diagnose wel op latere leeftijd (22 jaar) vastgesteld (in een ander ziekenhuis). Daarom heeft de MDL-arts er alsnog voor gekozen om een Dexa scan uit te voeren.

 

Dexa scan

Bij een dexa onderzoek worden er afbeeldingen gemaakt van je heupen en je rug. Hiermee kan de botdichtheid worden bepaald. Hiermee kan worden vastgesteld of iemand osteoporose (botontkalking) heeft. Dit betekend letterlijk ‘’poreus bot’’. Bij deze aandoening verliest het bot langzaam steeds meer botmineralen, waardoor het botweefsel minder sterk wordt.

Het onderzoek stelt eigenlijk helemaal niets voor. Een gedeelte van je kleren moet je uittrekken, omdat sommige kleding de scan kunnen beïnvloeden. Vervolgens ga je op een ‘’tafel’’ liggen, hoe dit precies moet, wordt je verteld door degene die het onderzoek uitvoert. Boven de ‘’tafel’’ hangt de scan die langzaam wat beweegt en meet. Het onderzoek duurt hooguit een kwartier en je voelt er helemaal niets van.

Voor dit onderzoek hoef je overigens niet nuchter te zijn.

 

Mijn uitslag

Met de foto bij deze blog heb ik misschien de uitslag van de Dexa scan al een klein beetje verraden. Dit zijn namelijk calcium kauwtabletten.

Uit het onderzoek bleek dat de botdichtheid van mijn wervels binnen de norm valt, maar dat de botdichtheid van mijn heupen juist iets onder de norm valt. Het was nog niet zo ver onder de norm dat ik osteoporose heb, maar toch wil ik er graag alles aan doen om dit mogelijk te voorkomen.

Samen met de MDL-arts heb ik kort besproken wat ik zoal eet op een dag. In combinatie met de diagnose coeliakie, kon het in mijn situatie geen kwaad om wat extra calcium binnen te krijgen.

Ook heb ik het advies gekregen om iedere dag goed te bewegen. Dit kan natuurlijk voor niemand kwaad. Dit is voor mij wel iets waar ik bewust mee bezig moet zijn. Ik heb namelijk niet altijd de energie om naar buiten te gaan, en duik dan bijvoorbeeld liever onder de wol.

Normaal wordt de Dexa scan vanaf je 50e levensjaar uitgevoerd en dan eens in de 5 à 10 jaar. Maar er is nu voor gekozen om deze scan over 2 jaar nogmaals te herhalen en dan te bekijken hoe de situatie dan is en een trend te bepalen.

 

Heb jij al een Dexa scan gehad?

2 gedachten over “Dexa scan

  1. Dank voor de Toelichting, met mijn Reuma is een dexa scan misschien wel een idee.

    Ik ben wel over de 50 maar heb er nog geen dokter over gehoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *