Elsemieke aan het woord

Elsemieke aan het woord

Iedere week interview ik een glutenvrij persoon. Ik ben erg benieuwd waarom diegene glutenvrij eet, en hoe zijn/haar ervaringen zijn omtrent het glutenvrije dieet zowel binnenshuis als buitenshuis.

Vandaag het verhaal van Elsemieke. Elsemieke doet uitgebreid verslag over haar laatste vakantie ervaring, maar ook over meest positieve en meest negatieve ervaring met een restaurant.

 

 

Wie ben je, hoe lang eet je glutenvrij en waarom?

Hoi! Ik ben Elsemieke, 22 jaar oud en net afgestudeerd van de opleiding Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Inmiddels ben ik werkzaam bij een zorginstelling waar ik werk met kinderen met een verstandelijke beperking.

Na jarenlange onverklaarbare buikpijn en diverse huisartsbezoekjes weet ik sinds juni 2016 dat ik coeliakie heb, wat inhoud dat ik glutenvrij moet eten. Afgelopen jaar heeft wat dat betreft in het teken gestaan van leren leven zonder gluten. Wat af en toe tot grote frustraties leidde, want ja: ineens mag je een hele hoop lekkere dingen niet meer… Inmiddels heb ik aardig mijn weg gevonden in mijn glutenvrije leven en geniet ik van het feit dat de buikpijn grotendeels weg is.

 

Hoe ga je thuis om met het glutenvrije dieet?

Ik woon samen met mijn man in een appartementje. Hij heeft een pleegzusje wat ook coeliakie heeft. Toen ik de diagnose kreeg, kon mijn man dus nog beter vertellen waar ik op moest letten dan dat ik zelf wist. Dit scheelt voor mij enorm, want hij houdt er heel goed rekening mee en is heel voorzichtig als het gaat om kruisbesmetting. Hij weet wat voor mij de consequenties zijn en is daar dan ook heel strikt in. Hij eet over het algemeen gewoon gluten, zo eet hij gewoon brood en maken we bijvoorbeeld gewone pasta en glutenvrije pasta apart, maar dan wel een glutenvrije pastasaus natuurlijk! In onze voorraadkast heb een paar eigen planken met glutenvrije producten, om dit goed gescheiden te houden van de glutenvolle producten. Ook maak ik gebruik van een bepaald gedeelte in de keuken waar ik mijn brood smeer en mijn man smeert zijn brood op een ander gedeelte, zo is er geen verwarring van welk brood de kruimels zijn die soms op het aanrecht liggen. In de keuken is het vaatdoekje dan ook mijn grootste vriend: ik wil alles zo schoon mogelijk houden zodat er niet een kruisbesmetting kan komen.

 

Wat is jouw favoriete glutenvrije merk?

De grootste frustratie was voor mij om lekker glutenvrij brood te vinden. Ik heb van alles geprobeerd van YAM brood tot zelf brood bakken, maar niets was zo lekker als het glutenvolle brood wat ik gewend was. Uiteindelijk ben ik terecht gekomen bij Genius brood, omdat veel mensen op een glutenvrije facebookpagina hier lovend over waren. Ik ging het proberen en het kwam erg in de buurt van “normaal” brood. Ik heb dit een lange tijd gegeten, totdat het recept veranderd werd: wat was dat frustrerend! Van lekker en enigszins luchtig brood ging het naar droog, brokkelig brood. Voor mijn gevoel kon ik mijn zoektocht weer opnieuw beginnen, totdat een kennis in mijn omgeving (die ook glutenvrij moet eten) mij tipte op Bakker Leo. Ik kreeg een sneetje van haar om het te proberen. Er ging een wereld voor mij open: dit smaakte nóg meer naar normaal brood. Ik bestel nu samen met die kennis mijn broden en ik ben echt fan van Bakker Leo!

 

Waar doe jij jouw glutenvrije boodschappen?

Ik bestel mijn brood dus bij Bakker Leo, maar ik doe natuurlijk nog meer glutenvrije boodschappen. Ik probeer dit zoveel mogelijk bij de normale supermarkten te halen, omdat er in mijn buurt niet echt een natuurwinkel of iets dergelijks is en ik het ook het fijnste vind om het tegelijkertijd met mijn andere boodschappen te halen. Ik kom voor mijn weekboodschappen het meest bij Jumbo, maar voor echte glutenvrije producten kom ik het liefst bij de Albert Heijn. De Albert Heijn heeft tegenwoordig een groot schap met glutenvrije producten van hun eigen merk. Ik haal het liefste van hun eigen merk de stroopwafels, oreokoekjes en cornflakes.

 

Hoeveel besteed je gemiddeld per maand aan glutenvrije boodschappen?

Het glutenvrije dieet is niet goedkoop, dat weet iedereen die glutenvrij eet. Vooral het brood is erg duur. Ik eet daarom bijvoorbeeld alleen ’s middags brood en ’s morgens eet ik cornflakes of havermoutpap of yoghurt met fruit. Ook probeer ik de glutenvrije tussendoortjes niet te veel op te vullen met glutenvrije koeken, omdat die ook erg prijzig zijn. Ik eet dan bijvoorbeeld fruit of groente als tussendoortje. Ik denk dat ik gemiddeld per maand alleen aan glutenvrije producten dus ongeveer tussen de 20 en 30 euro kwijt ben.

 

Wat is jouw favoriete glutenvrije recept?

Mijn favoriete glutenvrije recept is glutenvrije lasagne met zelfgemaakte saus, gesneden tomaat en mozzarella tussen de lagen en afwerken met een dikke laag geraspte kaas: mmmm!

 

Wat is jouw meest positieve en meest negatieve ervaring met een restaurant?

Vorig jaar was ik samen met mijn man op vakantie in Limburg en we wilden graag na een dagje shoppen in Maastricht de leuke dag afsluiten met een lekker diner bij een restaurant. Eerst maar is kijken op internet of ik zo gauw iets kon vinden wat glutenvrij was. Dit was lastig te vinden, dus zijn we maar langs een hele rits restaurants gaan lopen en hebben we gekeken op de uithangborden met het menu. We kwamen langs een restaurant wat op het bord had staan: ook glutenvrij is mogelijk. We gingen op het terras zitten en vroegen aan de ober of het inderdaad klopte dat glutenvrij ook mogelijk was. Dit was zeker mogelijk want ik kreeg direct een glutenvrije kaart op tafel. Doordat mijn man gewoon gluten eet, konden we de kaarten met elkaar vergelijken en we kwamen er achter dat bijna alle gerechten glutenvrij te verkrijgen waren. Ik bestelde een pastagerecht. Toen het eten werd opgediend was ik helemaal verrast want de ober kwam aan met mijn bord waarover een magnetrondeksel was gedaan. De ober gaf aan dat dit was om kruisbesmetting te voorkomen. Mijn glimlach was niet meer van mijn gezicht te krijgen geloof ik: iemand die kruisbesmetting begreep, jippie! Ik heb heerlijk onbezorgd gegeten die avond.

Maar de andere kant heb ik vorig jaar ook gezien (en gevoeld) bij een pannenkoekenrestaurant. We gingen voor mijn oma’s verjaardag naar een pannenkoekenrestaurant en mijn oma had een driegangen arrangement geboekt bij dit restaurant. Anderhalve week van te voren belde ik zelf op naar het restaurant om te vragen of ik daar ook kon eten met mijn glutenvrije dieet. Er werd aangegeven dat dit zeker geen probleem was en dat er rekening mee gehouden kon worden. Ik zei dat ik bij een bepaald gezelschap hoorde en dat mijn oma al een driegangen arrangement had besproken en nogmaals vroeg ik of dat dan ook mogelijk was. Ja, dit was zeker mogelijk. Ik gaf door bij welk gezelschap ik hoorde en ging anderhalve week later vol vertrouwen naar de verjaardag van mijn oma bij het pannenkoekenrestaurant. De eerste gang kwam op tafel: rustiek brood met verschillende tapenade. Ik wachtte totdat mijn glutenvrije broodje en tapenade zou komen, maar die kwam niet. Ik liep naar de bar toe om het even te vragen, misschien dat ze het vergeten waren. Er werd gereageerd: ja u moet bij het kiezen van de pannenkoek aangeven dat u een glutenvrije pannenkoek wil. Oké, geen eerste gang dus voor mij. Bij de tweede gang kregen we een menukaart met alle pannenkoeken die je kon kiezen. Ik zat even te kijken bij de voorgerechtjes en zag dat ze ook verschillende salades en carpaccio hadden als voorgerecht. Ik dacht bij mezelf: waarom hebben ze mij zoiets niet gegeven dan? Maar goed, ik moest een pannenkoek kiezen en toen de ober het kwam opnemen heb ik volgens mij wel drie keer gezegd dat ik een glutenvrije pannenkoek wilde. Toen het werd opgediend wisten ze mij wéér te verbazen. Mijn glutenvrije pannenkoek werd tegelijkertijd met de glutenvolle pannenkoek opgediend en met dezelfde theedoek vastgehouden (omdat het bord heet was). Ik kon wel door de grond zakken, wisten ze dan echt niets van kruisbesmetting? Ik heb in vertrouwen dat het glutenvrij was en omdat ik honger had de pannenkoek opgegeten. Na de pannenkoek was het wachten op het dessert, wat mijn oma ook van te voren had besproken. Iedereen kreeg een mooi uitziend ijsdessert. Ik had hoop: misschien is dit wél glutenvrij! Ik vroeg het voor de zekerheid aan de ober. ‘Nee, nee, er zit biscuitdeeg in…’. Wat een domper: iedereen aan een lekker dessert en ik zat daar weer met niks. De ober zei dat hij wel even in de keuken ging vragen of er misschien sorbetijs was. Na een kwartier, toen iedereen zijn dessert op had, kwam hij terug met de mededeling dat het sorbetijs al was opgeruimd en dat de keuken al schoongemaakt was, dus dat er geen ijsje voor mij geschept kon worden. Ik mocht nog wel een ijsje kiezen van de Ola-kinderkaart. Beteuterd zei ik: doe dan maar een raketje. Na deze avond heb ik nog vier dagen met buikpijn op de bank gelegen, dus de glutenvrije pannenkoek had de glutenvolle keuken daar blijkbaar niet overleefd…

 

Wat waren jouw ervaringen van jouw laatste vakantie?

Ik ben afgelopen weekend een weekendje naar Groningen geweest, waar familieleden op de camping zaten. Zij hebben kleine kinderen en vroegen of we mee wilden naar Drouwenerzand, zij hadden namelijk gehoord dat glutenvrij eten daar geen probleem is. Ik ben wat glutenvrij betreft wel een beetje ‘eerst zien/ervaren, dan geloven’, maar durfde het deze dag wel aan om daar te eten. Met het middageten gingen we naar het snackbuffet. Voor wie Drouwenerzand niet kent: het is daar onbeperkt snacken en je mag dus zo vaak als je wilt in de rij gaan staan en de hoeveelheid snacks eten die je maar wilt. Ik stond in de rij en zag een grote keuken met hardwerkende mensen. Ik zei tegen de kok dat ik glutenvrij moest eten en vroeg wat ik dan kon eten. Ik kon geen van de snacks en patat eten die daar in bakjes al klaar stonden, maar ik mocht doorgeven wat ik wilde hebben en dan maakten zij het klaar voor mij. Ik kon qua snacks kiezen tussen frikandel of kroket en de patat kon ik sowieso eten. Ik koos voor patat met allebei de snacks, omdat het toch onbeperkt was. De kok zei dat ik bij een andere opening van de keuken mocht wachten en dat het met +/- 5 minuten klaar zou zijn. Ik wachtte daar en doordat het een open keuken was, kon ik goed zien wat er gebeurde. Ik zag dat de kok zijn handen heel goed waste en richting een hoek van de keuken liep. Daar stonden drie aparte friteuses voor de glutenvrije snacks en patat. Ook stonden daar apart sauzen bij die glutenvrij waren. Het zag er allemaal heel schoon uit en er werd dus goed rekening gehouden met kruisbesmetting. Ik heb heerlijk onbezorgd genoten van mijn patat met snacks: Drouwenerzand is dus een aanrader, vooral voor mensen met jonge kinderen!

 

Bekijk ook de verhalen van Jose, Mirjam, TessaLeyla, LysanneFabienne, Marloes, Daisy en Amy.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *