Fabienne aan het woord

Fabienne aan het woord

Iedere week interview ik een glutenvrij persoon. Ik ben erg benieuwd waarom diegene glutenvrij eet, en hoe zijn/haar ervaringen zijn omtrent het glutenvrije dieet zowel binnenshuis als buitenshuis.

 

Vandaag het verhaal van Fabienne. Jullie kennen haar misschien wel van de blog Glutenvrij in Utrecht! Het restaurant waar zij tot nu toe de meest positieve ervaring heeft gehad, ligt niet heel dicht bij de deur. Want als je daar graag naartoe zou willen gaan moet je even een vliegticket naar Barcelona regelen!

 

 

Wie ben je, hoe lang eet je glutenvrij en waarom?

Mijn naam is Fabienne. Ik ben 31 jaar oud en woon met mijn vriend samen in Utrecht. Ik eet glutenvrij omdat er eind 2012 bij mij coeliakie is vastgesteld. Klachten had ik al veel langer maar dit werd jarenlang door de dokter weggewuifd als prikkelbaar darm syndroom. Net als Marleen van Smaakvol Glutenvrij heb ik ook een eigen blog! Aan het begin van dit jaar ging mijn website Glutenvrij in Utrecht live. Hiermee help ik mede-inwoners en bezoekers van Utrecht aan een overzicht van glutenvrije hotspots in de categorieën restaurants, glutenvrije taart en glutenvrij bier.

 

Hoe ga je thuis om met het glutenvrije dieet?

Thuis is alles 100% glutenvrij! Mijn vriend heeft geen coeliakie maar toch eet hij thuis volledig glutenvrij. Dit vind hij zelf fijner, omdat hij zich dan niet constant zorgen hoeft te maken dat er bij ons in huis kruisbesmetting plaatsvindt en ik daardoor ziek word. Zelf vind ik het ook een heel prettig idee dat ik thuis geen risico loop.

 

Wat is jouw favoriete glutenvrije merk?

Dat zijn Schar en het Albert Heijn huismerk. Wij eten dagelijks de glutenvrije crackers van Albert Heijn en het Schar Meesterbakker brood. Ook ben ik groot fan van hun wraps (om quesadillas van te maken!) en hun glutenvrije diepvriespizza’s.

 

Waar doe jij jouw glutenvrije boodschappen?

Wekelijks bij de Albert Heijn of Jumbo, die hebben in Utrecht het grootste assortiment. Eens in de 3 a 4 maanden plaats ik online een grote bestelling op glutenvrijemarkt.com.

 

Hoeveel besteed je gemiddeld per maand aan glutenvrije boodschappen?

Ik houd niet specifiek bij hoeveel van mijn boodschappenuitgaven voor glutenvrije producten zijn en hoeveel voor algemene producten. Wij eten thuis ook veel aardappelen, rijst, linzen, yoghurt en andere voeding die van nature glutenvrij zijn, dus blijven de uitgaven voor (gefabriceerde) glutenvrije producten redelijk beperkt. Als ik moet gokken dan zeg ik 25 euro per maand voor glutenvrije boodschappen, en 4 keer per jaar online een groter bedrag van 50 euro.

 

Wat is jouw favoriete glutenvrije recept?

Groot favoriet bij ons thuis zijn de Mexicaanse glutenvrije quesadillas met homemade guacamole. Quesadillas zijn een soort Mexicaanse tosti. Ik vul ze met kaas, tomaat en jalapenos geserveerd met chilisaus, zure room en homemade guacamole.

 

Wat is jouw meest positieve en meest negatieve ervaring met een restaurant?

Mijn meest negatieve ervaring is bij Rootz in Den Haag. Ik weet niet hoe het er nu is maar in januari 2016 was glutenvrij eten hier een ramp. Voor een familiedag had ik van tevoren gebeld om te vragen of ik hier goed glutenvrij zou kunnen eten en dat moest geen enkel probleem zijn, er was zelfs een speciale allergenenkaart aanwezig. Bij aankomst in het restaurant bleek niets minder waar: de bediening wist er vrijwel niks van af, er was geen allergenenkaart en er bleven heel weinig opties over. Uiteindelijk bestelde ik als voorgerecht de carpaccio en als hoofdgerecht de biefstuk (leken mij de meest veilige keuzes) – de carpaccio leek in orde maar de biefstuk werd geserveerd met een stuk stokbrood erop. Ik durfde geen hap meer te eten en zat de rest van de avond in spanning of ik toch niet ziek zou gaan worden van die carpaccio eerder op de avond. Familiedag naar de knoppen.

Gelukkig kan het ook goed gaan. Mijn meest positieve ervaring was in Barcelona bij het restaurant Messie Sin Gluten – hier is de keuken 100% glutenvrij! Ik kon werkelijk alles van de kaart bestellen en hoefde me niet druk te maken dat ik ziek zou kunnen worden. Bizar dat dit gevoel van zorgeloosheid bij het uit eten gaan vroeger voor mijn diagnose “normaal” was!

Utrecht heeft nog geen 100% glutenvrij restaurant maar gelukkig wel veel restaurants waar je goed terecht kunt. Hier vind je een overzicht.

 

Wat waren jouw ervaringen van jouw laatste vakantie?

Mijn laatste vakantie was op Tenerife, vorig jaar augustus. Mijn ervaring was dat je hier prima glutenvrij uit eten kunt gaan! Sowieso is heel Spanje top, ze zijn hier voor mijn gevoel veel verder dan in Nederland.

 

Bekijk ook de verhalen van Jose, Mirjam, Tessa, Elsemieke, LeylaLysanne, Marloes, Daisy en Amy.

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *