Gluten zijn heerlijk – niets om bang voor te zijn

Gluten zijn heerlijk – niets om bang voor te zijn

Wat was jouw eerste gedachte toen je deze titel las? Schrok je? Dacht je dat ik gek geworden was? In dat geval geef ik je groot gelijk hoor! Want dat was namelijk precies mijn gedachten toen ik deze uitspraak op de voorkant van de Quest zag staan.

Ik plaatste toen ook meteen een foto van de Quest op mijn Instagram account.  Uit de reacties die daarop volgde was te blijken dat er meerdere erg nieuwsgierig waren naar de achterliggende gedachte van deze uitspraak.

Inmiddels heb ik het artikel gelezen en wil ik dat graag beknopt met jullie delen. De titel wekte mijn interesse. Als ik ergens bang voor ben, dan is het wel voor gluten. Net als alle andere mensen met coeliakie. Elke kruimel gluten is teveel en dus is het niet gek dat we hier bang voor zijn. Maar waarom zouden we er dan niet bang voor hoeven te zijn, dat vroeg ik mezelf af na het lezen van deze voorpagina!

Laat ik dan ook maar meteen vertellen dat ik gelukkig niets geks heb gelezen in dit artikel.

Vooraan in het artikel werd het woord gegeven aan een MLD-arts, met als kop: ”Trend plaagt patiënt”. Volgens mij weet jij nu al voldoende, want inderdaad: het gaat om de glutenhype. Er wordt verteld dat de glutenhype in de weg staat voor de mensen met coeliakie. Door de hype weten sommige restaurants namelijk niet precies wat nu wel en niet mag en daar lijdt de coeliakie patiënt onder.  Wat wel een voordeel is, is het feit dat door deze glutenhype er veel meer glutenvrije producten in de supermarkt liggen. En daar wordt iedere coeliakie patiënt natuurlijk blij van!

Het artikel gaat verder eigenlijk alleen maar over deze glutenhype. Er wordt verteld dat gluten juist gezond zijn en eiwitten bevatten die essentieel zijn voor je lichaam. Maar ook dat gluten goed zijn voor je hart.

Ook wordt er uitgelegd wat gluten precies zijn en doen in voedsel. Daarbij wordt meteen uitgelegd dat glutenvrij voedsel vaak niet gezonder of beter is dan glutenbevattend voedsel. Juist omdat de gluten eruit gehaald worden, wordt er vaak meer suiker en vet ingestopt om het toch lekker te maken.

Verder wordt er nog vermeld dat het niet raadzaam is om zomaar aan het glutenvrije dieet te beginnen. Ook niet mocht je vermoeden dat je niet tegen gluten kunt. Dat wisten wij natuurlijk allemaal al lang! Want het is in dat geval raadzaam om je te laten testen.

Al met al komt het er op neer: geloof niet in de glutenhype!

Zo! Dit artikel heb ik als eerste gelezen uit de Quest. Nu kan ik rustig de rest gaan lezen, zonder me nog af te hoeven vragen waar die uitspraak van de voorpagina op slaat!

3 gedachten over “Gluten zijn heerlijk – niets om bang voor te zijn

  1. Wat fijn voor alle mensen met coeliakie dat er een duidelijke test bestaat waarmee aangetoond is dat je niet tegen gluten kunt. En wat ontzettend vervelend voor alle mensen die glutensensitief zijn dat ze telkens maar weer opnieuw worden beschouwd als hype-volgers. Ik hoop dat de wetenschap snel kan aantonen hoe het lichaam van deze mensen op gluten reageert en waar hun klachten vandaan komen, anders komen we nooit van het stigma af dat het bij iedereen zonder coeliakie wel aanstelleritis zal zijn.

    1. In het artikel gaat het over de glutenhype. Dus niet over mensen die er ziek van worden, zoals bijvoorbeeld mensen met coeliakie of mensen die glutensensitief zijn.

      Maar ik ben het wel volledig met je eens, dat als je glutensensitief bent je zeker aansteller bent!

  2. Ik ben niet bang voor gluten, ook niet al Coeliaak. Toevallig ben ik gisteren uit eten geweest en wederom ‘besmet’ met de fantastische kruimeltjes die mijn darmen naar de klote helpen. Ergens vind ik deze titel wel een beetje dubbel. Hoe vaak mensen overdreven reageren met ‘Ik ben dol op gluten, ‘ als ik vertel dat ik geen gluten eet. Er is zoveel onbegrip en dit soort ‘clickbaits voor magazine’s’ hebben hier geen positieve invloed op. Gelukkig wel uitgebreidde uitleg over gluten, Coeliakie en hipsters.. Als mensen, maar eens stoppen om mij een glutenvrije hipster te noemen.. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *