Glutenvrij kamp Zuid-Holland in Eersel

Glutenvrij kamp Zuid-Holland in Eersel

Op 25 augustus zag ik een oproep van de Nederlandse Coeliakie Vereniging over een glutenvrij kamp voorbij komen op Facebook. Heel toevallig was dat kamp in Eersel, het dorpje waar ik woon. Ik heb er niet heel lang over na hoeven denken, voordat ik besloot om een mailtje te sturen naar het e-mailadres dat erbij stond, waarin ik vroeg of ze toevallig nog wat hulp konden gebruiken. Mijn aanbod kwam goed uit, want ze konden inderdaad nog wel wat hulp gebruiken op vrijdagavond.

En afgelopen vrijdag was het dus zover! De bus met kinderen zou rond 20.00 uur aankomen op de locatie. De leiding zou van te voren rond 18.00 uur eten en als ik wou mocht ik daarbij aanschuiven. Ik besloot om dit te doen, zodat ik de leiding alvast een beetje zou leren kennen. Voor het eten heb ik nog even geholpen om de boel daar te versieren in het thema ‘’Ik hou van Holland’’ en wat gekletst met een deel van de staf. Op het menu stond spaghetti, een ‘’makkelijke’’ maar zeer lekkere maaltijd!

 

Na het eten heb ik samen met een aantal mensen van de staf het draaiboek door genomen en wist ik dus wat er ’s avonds precies van mij werd verwacht.

Om 20.00 uur was het dan zover en kwam de bus met maar liefst 67 kinderen aan! Ik stond even verbaasd te kijken over het grote aantal kinderen dat zich had aangemeld voor dit kamp. Het kamp werd georganiseerd voor kinderen van 8 t/m 15 jaar. Het ene kind was voor het eerst mee en vond het een beetje spannend en voor het andere kind was dit al zijn/haar 5e kamp of meer.

Na het welkomstwoord stond er voor iedereen een overheerlijk puddingbroodje en ranja klaar. Ik heb zelf de diagnose nog maar één jaar en nog nooit een glutenvrij puddingbroodje gehad. Maar  goh, wat was dit lekker zeg! Stiekem is dat toch één van de dingen die ik mis! Na deze lekkernij was het tijd om de spullen uit te pakken en te starten met de kennismakingsspellen.

De groep werd opgedeeld in drieën. Eén groep ging tegeltjes verven, één groep ging het spel ‘’over de streep doen’’ en één groep ging een aantal stellingen beantwoorden. Om de zoveel tijd wisselde de groepen door, zodat iedere groep alle spellen uiteindelijk had gedaan.

 

Ikzelf zat bij het spel waar de stellingen werden beantwoord. Ik heb zelf de diagnose gekregen op 22 jarige leeftijd en was dus oprecht benieuwd naar de antwoorden en verhalen van deze grote groep kinderen. Ik moet dan ook heel eerlijk bekennen dat het voor mij af en toe slikken was, na het horen van sommige antwoorden en verhalen.

Na 2 groepen gehad te hebben was het voor mij tijd om mezelf om te gaan kleden. Voor de oudste groep kinderen stond er namelijk een spooktocht op het programma. Spannend! De kinderen werden opgedeeld in groepjes van drie en liepen zelf de route door het bos. Er hingen spinnenwebben, spinnen, touwen en nog veel meer enge dingen. En om de zoveel tijd… WRAAAAA, kom er een spook uit het bos om de kinderen te laten schrikken. Na 4 groepjes begon het helaas erg hard te regenen, waardoor de laatste 2 groepjes (en de leiding) flink nat is geregend.

Uiteindelijk waren we rond 00.30 uur weer terug op de kamplocatie. Er werd al gevraagd of ik bleef slapen en op zaterdag en zondag weer kwam helpen. Maar dit paste helaas niet goed in de agenda. Rond 01.30 uur kwam ik heel enthousiast en vol met verhalen thuis. Thuis kwam ik er achter dat ik de groene polo nog aan had en zou die zondagochtend wel even terug gaan brengen.

Ik was lid van de besloten Facebook groep van dit kamp. Op deze groep konden de ouders van de kinderen lid worden, zodat zij met enige regelmaat wat foto’s en filmpjes zouden ontvangen. Op de foto’s en filmpjes was het duidelijk te zien dat zaterdag ook écht een geslaagde dag was.

Vanochtend ben ik dus even mijn groene polo terug gaan brengen. Er werd me gevraagd of ik aanschoof bij de brunch. Daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen! Ik heb vrijdag heerlijk gegeten daar en heb op zaterdag ook diverse lekkere dingen voorbij zien komen op de foto’s in de Facebook groep. Wat een geweldige brunch stond er weer klaar! Diverse soorten broodjes, worstjes, scrambled egg, spek, aardbeien, pudding en nog véél meer. Ik heb dan ook fantastisch lekker gegeten en ben op het juiste moment mijn polo terug gaan brengen!

 

Na de brunch ben ik naar huis gegaan en zijn de kinderen nog een dierengeluidenspel in het bos gaan doen en vervolgens nog bingo op de locatie zelf.  En om 16.00 uur was het weer tijd om in de bus te stappen en naar huis toe te gaan.

Ik wil mijn grote complimenten geven aan de staf. Zij hebben dit weekend echt fantastisch werk verzet. Zij hebben zo’n grote groep kinderen vermaakt en bezig gehouden dit weekend. En misschien nog wel belangrijker: ervoor gezorgd dat ieder kind heerlijk en onbezorgd heeft kunnen genieten van het eten! Ik weet dat er onwijs veel tijd en energie gaat zitten in het organiseren van kampen. Mijn petje af jongens!

Ik moet heel eerlijk bekennen dat zij mij ook wel echt enthousiast hebben gemaakt over dit soort glutenvrije kampen. Ik denk dat ikzelf maar eens contact op ga nemen met regio Noord-Brabant en kijk of ik daar aan kan schuiven als staf!

Het was echt heel mooi om deze groep kinderen zo te zien genieten en onbezorgd te hoeven zijn! Er zijn volgens mij ook dit jaar weer diverse vriendschappen gesloten. En zo zie je maar dat coeliakie/gluten sensitiviteit toch écht wel een bindende factor is of kan zijn! Ik denk dat iedereen vanavond erg goed zal slapen na dit actieve, leuke en gezellige weekend!


6 gedachten over “Glutenvrij kamp Zuid-Holland in Eersel

 1. Onze zoon (8 jr) ging voor de 2e keer mee. Op basis van de FB posts konden we al wel zien dat het super gezellig was (en één groot eetfeest) en dat werd gisteren na het ophalen alleen maar duidelijker. Kon gewoon niet ophouden met kletsen over alle leuke dingen. Een ding is zeker, volgend jaar wil hij weer!

  Saskia, mv Tim

 2. Wat leuk omschreven, Marleen! Het was erg gezellig dat je erbij was. Je paste er eigenlijk meteen goed tussen en stak de handen uit de mouwen.
  Dit was ook mijn eerste ervaring met dit kamp, en ook ik ben positief!
  Monique

 3. Leuk om te lezen, ik ben ook jaren betrokken geweest bij de organisatie vanaf de oprichting en was dan vrijdagavond aanwezig.
  Omdat mijn dochter meeging bleef ik niet het hele weekend, alleen toen ze met 15 jaar voor het laatst mee ging ben ik een heel weekend mee geweest.
  Een waar feestje voor alle kids en de leiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *