Glutenvrij kamperen (11 tips)

Glutenvrij kamperen (11 tips)

Vorig jaar zijn we in de zomervakantie met de tent gaan kamperen. Onze eerste stop was in Lausanne (Zwitserland). Daarna zouden we eigenlijk doorrijden naar Kroatië, alleen  was het weer daar toen niet al te best. Gelukkig hadden we niets vastgelegd en konden we onze route dus gewoon aanpassen. We zijn toen uiteindelijk naar Lac de Serre Poncon  (Frankrijk) gereden. Het voordeel van kamperen (en niets vastleggen) is dat je deze vrijheid hebt.

Deze zomervakantie gaan we ook weer kamperen. In eerste instantie zouden we door Polen trekken. Maar door de niet al te beste weersvoorspellingen in Polen, hebben we besloten om naar Kroatië te gaan.

Kamperen is erg goed te doen als je glutenvrij moet eten. Er zijn mensen met coeliakie die liever gaan kamperen en daarmee zelf het koken in de hand hebben, dan dat ze in een hotel zitten waarbij je vaak gaat uit eten. Ik moet eerlijk zeggen dat ik erg graag kampeer, maar ook erg graag in een hotel zit. Wat glutenvrij betreft heb ik niet echt een voorkeur. Ik ga namelijk net zo makkelijk uit eten als voor de diagnose coeliakie. Natuurlijk kost met dit nu wel af en toe meer tijd en energie om het uit te zoeken, maar het weerhoudt mij er niet van. Maar ook vind ik het heerlijk om voor de tent te zitten met de skottelbraai en op de camping een heerlijke maaltijd te bereiden.

Het is de hoogste tijd om mijn kampeertips met jullie te delen!

1 Glutenvrij brood, meel, koek, snoep, etc.

Voordat je op vakantie gaat zul je vaak opzoeken of er glutenvrije mogelijkheden zijn op jouw vakantiebestemming, qua restaurants en/of supermarkten. Toch raad ik het aan om altijd voldoende glutenvrije voorraad van thuis mee te nemen. Je weet namelijk niet precies wat het glutenvrije aanbod is. Dit kan heel erg veel zijn, maar ook heel erg weinig, of juist net de producten die jij niet lekker vind. Ook is de glutenvrije voorraad van thuis altijd erg handig voor onderweg!

Glutenvrije voorraad van thuis

2 Kruiden en sausjes

Als je gaat kamperen is de kans groot dat je op de camping zal koken. Het is dan fijn om de bekende kruiden en sausjes van thuis bij te hebben. Vaak heb je hier overigens ook niet  zo heel erg veel van nodig en is het dus zonde als je hier een nieuwe verpakking voor te moeten kopen tijdens je vakantie. In het buitenland willen de kruiden en sausjes ook nog wel eens net iets anders smaken dan thuis. Als je dit van thuis mee neemt, weet je zeker dat je het lekker vind en het glutenvrij is.

Kruiden van thuis

3 Skottelbraai

Een skottelbraai is echt ideaal als je gaat kamperen! Zelf hebben wij de kleine variant, maar je hebt ook een grotere variant. De skottelbraai kan voor op veel manieren worden gebruikt. Vaak zit er namelijk een BBQ rooster, wokpan, bakplaat en grillplaat. Op deze manier kun je op de camping BBQ’en, wokken een eitje bakken of net waar je zin in hebt.

4 Camping oventje

Op een camping oventje zitten waarschijnlijk niet alle luxe functies die wel op jouw oven thuis zitten, maar met een camping oventje kun je wel prima glutenvrije broodjes afbakken.

Als je een camping oventje mee neemt tijdens het kamperen, raad ik je ook aan om bakpapier mee te nemen. Mocht er dan een keer een glutenbevattend broodje afgebakken worden in het oventje, hoef je hem niet meteen helemaal schoon te maken als je telkens bakpapier gebruikt.

Koelbox + camping oventje

5 Koelbox

Als je gaat kamperen is een koelbox ook erg makkelijk. Je hebt ze in allerlei verschillende soorten en maten. Op deze manier kun je tijdens het kamperen genoeg producten gekoeld houden, zoals drinken en beleg maar natuurlijk ook lekker BBQ vlees!

6 Vochtige doekjes

Vochtige doekjes mogen ook zeker niet ontbreken als je gaat kamperen. Vochtige doekjes zijn ideaal om snel even iets schoon te maken: je handen, de tafel, noem maar op.

Wij kopen deze vochtige doekjes altijd bij de Lidl.

7 Voorraadbakjes en zakjes / afsluitbare clips

Voorraadbakjes en zakjes en afsluitbare clips zijn ook zeker onmisbaar tijdens het kamperen. Vaak is er net wat glutenvrij brood over, is de zak chips nog niet helemaal leeg, of is er iets anders wat langer houdbaar en lekker blijft als het goed afgesloten wordt bewaard. Zelf nemen wij eigenlijk altijd de zakjes en afsluitbare clips van Ikea mee en een aantal voorraadbakjes.

8 Bestek en keukengerei

Het is fijn als je genoeg messen, vorken, lepels, en ander keukengerei bij hebt op vakantie. Natuurlijk is dit altijd wel prettig en handig. Maar als je bijvoorbeeld één gedeelde pot pindakaas en één boterkuipje hebt voor de glutenvrije personen en de niet glutenvrije personen, dan zul je merken dat er aardig wat messen doorheen zullen vliegen.

Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je het glutenbevattende van het glutenvrije bestek en keukengerei gescheiden houdt.

9 Drinkflesjes

Zorg ervoor dat je genoeg drinkflesjes bij hebt, die ook uit elkaar te houden, zodat ieder minimaal één eigen flesje heeft. Mocht je met gezelschap op vakantie gaan die wel gewoon gluten eten, is het namelijk wel zo prettig als je geen drinkflesjes met elkaar hoeft te delen in verband met kruisbesmetting.

10 Google Translate App

De Google Translate App is ideaal als je gaat kamperen in het buitenland.  Mocht je in de supermarkt staan en een product willen controleren op gluten, waar dit niet in het Engels of een andere bekende taal op staat, kun je gebruik maken van deze app. Je kunt met deze app namelijk een foto maken van de ingrediëntenlijst, even aangeven in welke taal het is en naar welke taal je het vertaald wil hebben, en klaar!   

Maar ook als je elkaar niet verstaat, doordat je niet dezelfde taal spreekt, is deze app erg makkelijk. Je kunt namelijk een woord intypen in het Nederlands en het laten vertellen naar een andere taal. Of een woord inspreken in het Nederlands en het laten vertalen naar een andere taal, waarbij dit vertaalde woord ook wordt uitgesproken.

11 Restaurantkaart

Mocht je gaan kamperen in het buitenland raad ik je aan om een restaurantkaart in de betreffende taal mee te nemen. Het scheelt dat je gaat kamperen en hoogstwaarschijnlijk zelf zal koken op de camping. Maar mocht je er een keer niet uitkomen in de supermarkt of je toch een keer uit eten willen gaan, dan kan deze kaart zomaar van pas komen! Ik haal mijn restaurantkaarten altijd van deze site. Vaak lamineer ik deze restaurantkaarten. Op deze manier is het niet erg als er een keer wat drinken overheen gaat of er iets op wordt geknoeid.

Wat ik ook altijd erg leuk vind aan vakantie in het buitenland zijn de glutenvrije producten van daar. Vaak zijn dit producten die je in Nederland niet snel tegenkomt. Op deze manier probeer ik vaak ook weer iets nieuws. Het ene product vind ik dan écht niet lekker en van het andere product vind ik het jammer dat dit dan niet in Nederland te koop is. Ook verbaas ik me soms over het grote assortiment aan glutenvrije producten in sommige supermarkten in het buitenland.

Je weet misschien wel dat ik mijn vakanties altijd voorbereid via Google Maps. In een kaart voeg ik alles samen: glutenvrije restaurants, supermarkten, campings/hotels en uitstapjes. Als ik ga kamperen doe ik dit ook. Deze kaart heb ik vorig jaar bijvoorbeeld gebruikt als voorbereiding. Dit is niet het beste voorbeeld, aangezien we deze route niet gereden hebben, maar zo krijg je toch een idee.

Dit zijn mijn glutenvrije kampeertips. Heb jij nog andere kampeertips, die ik absoluut toe moet voegen? Let me know!

Wat verder altijd handig om bij te hebben als je gaat kamperen is: vuilniszakken, keukenrol, wc papier en  desinfecterende handzeep / zeeppompje. Ik zal je verder onze ‘’paklijst’’ besparen, want dan ben je nog wel even aan het lezen. Haha! Wat je ook zeker niet mag vergeten is een goede camera en/of actioncam. Ik hou zelf erg van foto’s maken, helemaal als we op vakantie zijn. Van iedere vakantie hebben we daarom ook een fotoboek in de kast staan!

Kampeer ze!

4 gedachten over “Glutenvrij kamperen (11 tips)

 1. Wat leuk dat jij jou
  Kampeer ervaring hier deelt
  Ik zou dit ook wel graag eens doen
  Maar mij niet glutenvrije vriend laat zich liever
  Bedienen
  Ja is inderdaad Altijd erg leuk als je in de winkels van alles tegen komt van glutenvrije producten ene valt dan tegen maar andere is dan weer zo lekker dat ik er van baal het al op is
  Waar koop je die Semper broodjes en schär choco beschuit?
  zien er erg lekker uit zijn deze broodjes en koekjes toevalig ook vrij van glutenvrij gemaakt tarwezetmeel en koemelkeiwit ?

  1. Hoi Kimmy! Wat jammer dat jouw vriend niet mee wil gaan kamperen! Alle producten komen van Glutenvrijemarkt.com. Ik zal je zo een foto sturen via Facebook/Instagram voor de ingrediënten.

 2. Grappig, jij geeft tips die ik juist absoluut niet wil tijdens een kampeervakantie. Zoals de voorraad van thuis, de skottelbeaai en de camping oven. Nemen veel te veel plaats in beslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *