Glutenvrij op Bali

Glutenvrij op Bali

De laatste twee weken van mei ben ik samen met mijn vriend in Bali geweest. Telkens als ik daar aan terug ben lijkt dat echt al een eeuwigheid geleden. Er valt zo veel te vertellen over Bali: de cultuur, de natuur, het eten. Ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen.

Eerder verschenen er al twee blogs online over deze reis naar Bali: glutenvrij op Schiphol en glutenvrij bij Xiamen Airlines.

De glutenvrije voorbereidingen

Thuis heb ik het internet afgespeurd naar restaurants en supermarkten met glutenvrije mogelijkheden. Natuurlijk hebben we ons ook goed voorbereid op de uitstapjes die we graag wilde  gaan doen.  Al deze locaties zette ik samen in de onderstaande kaart. De gele puntjes zijn het vliegveld en onze huisjes, de blauwe puntjes zijn de uitstapjes die we ook daadwerkelijk gezien/gedaan hebben, de rode puntjes zijn de uitstapjes die we mogelijk zouden willen zien/doen en de belangrijkste: de groene puntjes zijn de glutenvrije mogelijkheden.

Natuurlijk controleerde ik ook of er een glutenvrij ontbijt mogelijk was bij de 2 huisjes waar we zouden verblijven. En ‘’regelde’’ ik een glutenvrije maaltijd aan boord. Over dit laatste lees je meer terug in mijn blog over Xiamen Airlines.

Ook zorgde ik voor een uitgeprinte restaurantkaart in het Indonesisch en in het Engels. En ik installeerde de app Google Translate. Met deze app kun je erg gemakkelijk een foto maken van een buitenlands-talige ingrediëntenlijst en die vertaald dat dan naar het Nederlands. Hoe handig is dat!

 

Glutenvrije producten mee vanuit thuis

Voor ons vertrek heb ik een flinke bestelling geplaatst bij Glutenvrijemarkt.com. Een deel daarvan was gewoon voor thuis, maar het andere deel was voor op vakantie. Hieronder zie je  hetgeen wat ik mee heb genomen naar Bali. Een deel hiervan zat in mijn handbagage en het andere deel zat in mijn ruimbagage.

 

Ons eerste verblijf (Villa Peteka in Ubud)

We kwamen zondag (20 mei) op maandag (21 mei) ’s nachts aan in ons huisje in Ubud. De eigenaar heeft ons tegen een vergoeding opgehaald bij het vliegveld in Denpasar. Toen we eenmaal aangekomen waren heeft hij meteen ons ontbijt voor de volgende dag opgenomen, wat we wilde hebben, maar ook hoe laat. In het begin durfde ik nog niet zo veel te bestellen en het was ook laat. Dus ik hield het voor de eerste ochtend bij wat vers fruit, een salade en een vers sapje. Ook hadden wij beide nog nooit een kokosnoot gehad, dus die bestelde we er ook een bij, om eens te proberen.

Iedere avond werd er ons gevraagd wat we voor het ontbijt wilde hebben de volgende ochtend en hoe laat we wilde eten. We konden uit verschillende dingen kiezen. Ik heb eigenlijk iedere ochtend met hetzelfde ontbeten: nasi goreng, vers fruit en een vers sapje. Een prima, vullend ontbijtje. In het begin was het wel een beetje wennen trouwens, met rijst ontbijten.

De eigenaar van het huisje is meerdere dagen onze taxi geweest. Hij deed er dat graag bij. Dat waren namelijk weer extra inkomsten voor hem. ’s Avonds kwam hij dan even langs en lieten we hem weten wat we graag wilde zien de volgende dag. Als hij nog andere leuke aanvullingen had liet hij dat weten. En zo hebben we telkens leuke daguitstapjes kunnen maken, met de planning van ons zelf en de aanvullingen van hem.

 

Maandag 21 mei

Omdat we ’s nachts zijn aangekomen, hadden we besloten om er deze dag een rustige dag van te maken. We zaten op loopafstand van Monkey Forest, dus nadat we lekker hadden uitgeslapen, ontbeten en ons hadden klaar gemaakt, zijn we hiernaartoe gewandeld.

Ik was nog niet in het park of er slingerde al diverse apen boven mijn hoofd. Even twijfelde ik of ik wel binnen wilde gaan, want ik had het er niet zo op. Uiteindelijk heb ik deze ‘’angst’’ opzij kunnen zetten en vond ik het toch wel heel erg grappig om die apen zo bezig te zien. Het leuke is dat alle bezoekers met een ietwat beangstigd gezicht rondlopen.

Daarna hebben we geluncht bij ‘’Habitat’’, dit restaurant zat tussen Monkey Forest en ons huisje in. Op de kaart werd precies aangegeven welke gerechten er allemaal glutenvrij waren. Maar ook werd er aan gegeven wat het eventueel extra kosten om een gerecht glutenvrij te maken. Ik koos  voor een lekker stukje tonijn.

’s Middags hebben we eigenlijk niet echt meer iets gedaan. Lekker uitgerust van de ontzettend lange reis. ’s Avonds hebben we gegeven bij ”Warung Gana”. Toen we hier aankwamen en vroegen of een glutenvrije maaltijd mogelijk was, werden we een beetje vaag aangekeken en al snel werd er nee gezegd. We wilde eigenlijk al doorlopen, totdat ik ineens bedacht dat hij waarschijnlijk gewoon geen idee had waar we het over hadden. Ik probeerde het daarom nogmaals, maar toen met het laten zien van de Indonesische restaurantkaart. Al snel werd er iemand bij geroepen en hebben we samen overlegd wat ik wel en niet mocht eten. Zodra we informeerde of de friet apart gebakken werd, kregen we eigenlijk meteen te horen dat ze voor mij de friet in nieuwe, schone olie zou bakken. Ze wist dus echt wat belangrijk was om op te letten.

Mijn vriend heeft hier overigens de lekkerste gefrituurde banaan gegeten van de hele vakantie. Hij heeft ze op meerdere plekken geprobeerd. Maar hier waren ze echt het lekkerste. Helaas mocht ik ze niet hebben, want het zag er ook wel echt heel erg lekker uit!

 

Dinsdag 22 mei

Na een lekker ontbijtje in het huisje zijn we op pad gegaan. We zijn eerst bij een voorstelling van de ‘’Barong Dance’’ gaan kijken, daarna zijn we door gereden naar de Taman Ayun Temple. De volgende stop was Tanah Lot Temple, maar voordat we daar heen gingen hebben we geluncht bij ”Warung Subak Pekendungan”.

Wat was dit een fantastische locatie om te lunchen, echt geweldig! Op de foto zie je precies hoe we er bij zaten. Ieder tafeltje kreeg ook een zakje met visvoer om aan de vissen te geven (en die zaten er echt héél erg veel!).

Niet alleen de locatie was super, maar ook de service was super. Toen ik bij de serveerster informeerde naar een glutenvrije maaltijd, ging ze even overleggen. Een paar tellen later kwam de chef naar ons toe gelopen, deed zijn slippertjes uit en kwam lekker bij ons zitten. Hij pakte pen en papier en de menukaart, en begon te vragen waar ik zin in had. Ik koos uiteindelijk voor wat frietjes, kip en een salade. Toen ik net twee happen op had, kwam de chef naar buiten gelopen, hij keek me aan, stak zijn duimen omhoog en knikte vriendelijk. Dat vond ik zo ontzettend lief en leuk! Het was ook echt heerlijk, dus ik kon niets anders doen dan terug lachen en mijn duimen omhoog steken!

Daarna zijn we bij de Tanah Lot Temple geweest. We hebben daar heerlijk genoten van het strand en een super mooie zonsondergang!

’s Avonds hebben we gegeten bij ”Biah Biah+” in Ubud. Dit was volgens mij het goedkoopste eettentje waar we zijn geweest tijdens onze vakantie op Bali. En we hier echt super lekker gegeten, soms wel lekkerder dan op andere locaties.

 

 

Woensdag 23 mei

Deze dag hebben we erg veel gezien en gedaan. Wat is Bali toch ontzettend mooi! We zijn deze dag gestart met een bezoekje aan de Tegenungan Waterfall, daarna zijn we naar Pura Goa Gajah geweest en daarna zijn we gestopt bij Gunung Kawi.

Pura Goa Gajah viel ons beide wat tegen, maar wat waren die waterval en Gunung Kawi beeldschoon! De foto bovenaan bij deze blog, is bij Gunung Kawi gemaakt.

Hierna zijn we gaan lunchen bij ‘’Pangkon Bali’’. Dit was ook weer zo’n  toplocatie! We zaten aan/tussen de rijstvelden te lunchen, waar ze ook nog eens aan het werk waren. Dit was erg interessant om te zien!

Na de lunch zijn we naar Pura Tirta Empul en de Tegallalang Rice Terraces geweest. Beide weer ontzettend mooi om te zien!

’s Avonds zijn we gaan eten bij Nuriani in Ubud. Ik had zin in saté, maar durfde het niet goed aan in verband met de satésaus die erbij zat. We besloten om toch te informeren of deze mogelijk glutenvrij was. Dat bleek ook zo te zijn. Zo kon ik dus heerlijk genieten van een sateetje, waar ik op dat moment zo’n zin in had! Als voorgerecht koos ik een salade.

 

Donderdag 24 mei

Dit was echt een ontzettend stoere dag. We zijn namelijk gaan raften! Dat was echt ontzettend gaaf om te doen en het was er oh zo ontzettend mooi! Er zat een lunch bij inbegrepen. Het was een buffet, maar het merendeel van het buffet was glutenvrij.

’s Avonds hebben we gegeten bij ”Siam Sally” in Ubud. Het was een relatief prijzig tentje. Als je een paar dagen een hoofdgerecht hebt voor € 1,50 – € 3,00, dan is € 5 euro ineens  veel. En ik heb hier niet eens echt super lekker gegeten. Het was wel lekker, maar er was erg weinig keus voor mij. Ik kon eigenlijk alleen maar rijst met wat groenten kiezen of iets wat ik niet lekker vond. Alleen rijst met groenten vond ik wat saai, vandaar dat ik heb gevraagd of ze er iets van kip bij konden doen. Gelukkig was dit mogelijk, dat maakte het iets minder saai. Wat wel weer een pluspunt aan dit tentje was, was de live-muziek. Super gezellig!

 

Vrijdag 25 mei

Over deze dag kan ik heel erg kort zijn. We lagen allebei ziek op bed! Waar het aan lag? Geen idee! Ik verwacht niet dat het een glutenfout is geweest, aangezien het maar één dagje heeft geduurd en zowel mijn vriend als ik er last van had. Ik verwacht dat we beide last hebben gehad van de hitte en de zon of iets van een voedselvergiftiging hebben opgelopen. Helaas hebben we op deze manier één dag af moeten geven.

 

 

Zaterdag 26 mei

We wisten niet goed wat we van het uitstapje van vandaag konden verwachten. We gingen namelijk naar een hidden canyon. We dachten dat we hier eventjes zouden zijn, wat foto’s zouden nemen, misschien een duik zouden nemen en weer weg zouden zijn. Maar daar hadden we het mis. We liepen met een privé gids door een machtig mooie canyon. In totaal zijn we 3 uur onderweg geweest. Toen we de canyon uitliepen, moesten we door de rijstvelden terug naar het beginpunt. Dit was echt zo’n fantastisch avontuur, maar af en toe ook wel een beetje gevaarlijk.

Omdat we de vorige dag beide ziek op bed hebben gelegen, hadden we besloten om zelf wat eten mee te nemen vanuit het huisje voor de lunch. Dit was maar goed ook, want ik had eigenlijk nog steeds niet echt heel veel trek.

Na de hidden canyon hadden we eigenlijk nog een aantal dingen op het programma staan, maar die waren helaas gesloten. Daarom hebben we ons nog even af laten zetten bij het strand en hebben we daar nog een middagje genoten.

’s Avonds zijn we gaan eten bij ‘’Tropical View Cafe’’ in Ubud. Mijn vriend had deze vakantie al een paar keer ‘’duck’’ gegeten en vond dat ik dat ook eens moest proberen. Daarom koos ik deze avond voor ‘’duck’’. Er stonden twee soorten op de menukaart. Ik vond het lastig kiezen. Uiteindelijk bleek dat ik helaas de foute had gekozen, de ‘’crispy duck’’. Hij was zo crispy, dat het niet meer echt lekker was. Volgende keer beter!

 

Zondag 27 mei

Deze dag hebben we niets bijzonders gedaan. We hebben een beetje rondgelopen door Ubud en wat leuke souvenirs gekocht. We hebben ‘’geluncht’’ bij ‘’Monsieur Spoon’’ met een gebakje.

’s Avonds hebben we gegeten bij ”Kafe Arma” in Ubud. We kozen ervoor om eens op de grond te dineren. Dit is iets wat we al de hele vakantie zagen, maar nog niet zelf gedaan hadden. De hoogste tijd dus! Ik had niet heel erg veel honger, dus ik koos voor een champignonsoepje. Daar bestelde ik wel wat frietjes bij. Het personeel was hier echt ontzettend aardig. Overal eigenlijk wel waar we geweest zijn trouwens!

Maandag 28 mei

We zijn deze dag van Ubud naar Amed gereden. Onderweg zijn we gestopt bij Taman Tirta Gangga. Maar daarvoor hebben we geluncht bij ‘’Dewata Agung Warung Santih’’. Ook dit was echt weer een fantastische locatie om te lunchen. We zaten weer tussen de rijstvelden boven het water. Wederom had ik niet echt honger, dus koos ik wederom voor een soepje. Door het warme weer had ik het idee dat ik vaker minder eetlust had en voor mij dus een soepje voldoende was op dat moment.

’s Avonds moesten we voor het eerst uit eten in ons nieuwe verblijfplekje. Ik wist dat er niet heel erg veel restaurants in de buurt zaten. Dus dit vond ik wel een klein beetje spannend. Ik had hier namelijk niets aan glutenvrije restaurants kunnen vinden tijdens de glutenvrije voorbereidingen. We zijn daarom over het strand gewandeld richting de restaurantjes. Bij het tweede restaurantje (‘’Warung Srikandi’’) die we tegen kwamen was er live muziek en hadden ze lekkere zitzakken op het strand staan. Wederom de perfecte eetlocatie. Want op dat moment ging ook nog eens de zon onder! Ik koos hier voor een omeletje.

 

Ons tweede verblijf (Soka Amed Beach in Amed)

Onze tweede verblijfplek was bij Soka Amed Beach. We zaten echt op nog geen honderd meter van het strand. Het was erg kleinschalig. Zowel het aantal huisjes als het huisje zelf. We hadden een kamer met een tweepersoonsbed, er stond een klein kastje en een klein bureautje en buiten hadden we onze badkamer met douche, toilet en wasbak. Natuurlijk heeft dat ook wel wat!

Er liep hier eigenlijk zo goed als alleen maar jong personeel rond. Die volgens mij niet altijd even goed begrepen wat het glutenvrije dieet inhield. Voor het eerste ontbijt had ik namelijk een omeletje besteld, zonder brood. ’s Ochtends werd een omelet geserveerd met brood. Toen we aangaven dat ik het niet mocht eten en waarom niet, kreeg ik even later een nieuwe omelet zonder brood. Ik zag de broodkruimels echter nog op het bord liggen, dus volgens mij hebben ze toen gewoon hetzelfde bord gebruikt. Wederom hebben we uitgelegd waarom ik het niet kon eten en toen is het wel goed gegaan.

Alle andere ontbijtjes is dit gewoon meteen goed gegaan overigens! Waarschijnlijk kende hun het glutenvrije dieet niet en hadden ze niet in de gaten hoe nauw dit komt.

 

Dinsdag 29 mei

We zijn deze dag extra vroeg opgestaan voor een fantastisch mooie zonsopkomst! Wauw, dat was echt tof om te zien! Na het ontbijt hebben we een scooter gehuurd en zijn we naar Temple Lempuyang gereden, die we hebben beklommen. Wat een klimtocht was dat zeg!

Eigenlijk wilde we de vulkaan beklimmen, maar dat mocht helaas niet. Een maand nadat we terug waren is hij uitgebarsten. We wisten overigens al dat hij nog steeds actief was toen wij er waren, dus we waren er ergens al bang voor dat we hem niet mochten beklimmen.

We zijn gaan lunchen bij ‘’Warung Green Lemon’’, aan het strand. Ik koos voor een sateetje, zonder saus deze keer.

 

 

 

Het diner is ook nog wel een leuk verhaal. We zijn gaan dineren bij ”Amed Beach Resort”. We vroegen de jongeman of het mogelijk was om glutenvrij te eten. Hij begreep het niet helemaal en dus lieten we de restaurantkaart zien. We legde uit dat ik van één kruimeltje al goed ziek kan worden. Hij liet meteen blijken dat hij niet wilde dat ik ziek werd en hij ging even de ingrediënten bekijken van het gerecht die ik graag wilde hebben. Even later kwam hij teruggelopen en had hij een aantal ingrediënten bij om te laten zien. De ingrediënten die hij bij had waren allemaal prima. Even later kwam hij nog een keer terug gelopen, want hij wist de Engelse vertaling van tarwe niet. Uiteindelijk hebben wij hem daarbij kunnen helpen en bleek dus dat ik die saus niet mocht hebben. Hij heeft echt wel drie keer gezegd dat hij die saus niet zal gebruiken, omdat hij me niet ziek wilde hebben. We hebben hier echt heel erg lekker gegeten. Alleen erg jammer dat we ruim één uur op ons eten moesten wachten, terwijl het helemaal niet druk was. Daarom heb ik hier ook geen foto van gemaakt, ik had honger!

 

Woensdag 30 mei

Deze dag zijn we gaan snorkelen. Iets wat we beide nog nooit hadden gedaan. Maar wat was dat ontzettend leuk om te doen. Het voordeel van de plek waar wij waren, is dat je zo vanaf het strand de zee in kon duiken en meten de mooiste vissen en koralen zag.

We hebben geluncht bij ”Warung Bali”. Ik koos voor een omelet en  nam daarna banaan met ijs.

’s Avonds hebben we gegeten bij ”Cafe Garam”. Een erg leuk en gezellig tentje, waar ook wat uitleg staat over de zoutwinning. Ik koos voor ‘’platgeslagen’’ kip gevuld met spinazie en feta, met frietjes en een salade.

Donderdag 31 mei

Deze dag vond ik nog wel een spannende dag. Waarom? We moesten 3 uur in de auto zitten van Amed naar Kuta. We vlogen ’s nachts namelijk weer terug naar Nederland. We hebben ’s ochtend lekker ontbeten, onze spullen in gepakt en nog even genoten van de zon. Na de lunch zouden we aanrijden.

Mijn vriend bestelde een glutenvrije nasi goreng voor mij. Even later werd dit bij ons huisje gebracht. Toen ik 3 happen op had, vroeg ik mezelf ineens af of die saus eigenlijk wel glutenvrij was. Daarom besloot ik om dat even te gaan vragen. Alle ingrediënten lieten ze aan me zien, waaronder 3 soorten saus. Helaas stonden de ingrediënten hierop alleen in het Indonesisch en niet in het Engels. Vandaar dat ik deze sauzen even heb mee genomen naar ons huisje om ze te controleren. Natuurlijk is dit erg lastig, omdat je lettertje voor lettertje moet controleren. Het meisje wat aan het werk was stelde mij nog de vraag of ik zelf kok was, aangezien ik zo met de ingrediënten bezig was. We hebben haar daarna om hulp gevraagd om te achterhalen of er in een van die sauzen gluten zat. Helaas bleek dat zo te zijn.

Ik had al 3 happen op. Het was dus maar de vraag of mijn lichaam daar al op zou reageren of niet. Normaal gesproken reageer ik best snel. En ik moest dus nog 3 uur in de auto zitten! Gelukkig kwam ik er ‘’goed’’ van af met alleen wat flinke buikpijn en misselijkheid.

In Kuta hebben we ons uiteindelijk de resterende tijd nog vermaakt. We hebben gegeten bij ”Boardwalk”. Als je in Kuta bent, is dat echt zeker een aanrader! Ze hebben een speciale glutenvrije kaart. En ik kon hier als toetje zelfs een chocolade cake kiezen! Als hoofdgerecht koos ik voor spareribs. Het zijn helaas niet de beste foto’s, dat komt door de belichting.

We vlogen ’s nachts weer terug om 00.30 uur. Deze keer was ik voorbereid op een vlucht zonder glutenvrije maaltijd. En toen zat het er helaas alweer op!

 

Conclusie

Bali is echt ontzettend goed te doen glutenvrij. Vooraf aan mijn vakantie maakte ik mezelf daar druk om: weten ze wel wat kruisbesmetting is, begrijpen ze me wel. Maar het is echt super goed gegaan. Het enige wat me echt tegenviel was de vlucht met Xiamen Airlines. Juist daar zou ik verwachten dat het goed geregeld zou zijn.

De mensen in Bali zijn echt zo ontzettend aardig en behulpzaam. Dat merk je echt in alles, maar ook in het feit dat ze jou als coeliaak niet ziek willen hebben. Tevens werken ze daar zo goed als alleen maar met verse ingrediënten. Dus geen kant en klare zakjes en pakjes. Dit zorgt ervoor dat heel veel gerechten glutenvrij te maken zijn.

Daarnaast kent Bali zoveel ontzettend mooie plekken! Van tempels tot rijstvelden, alles kent zijn eigen schoonheid. Het liefst zou ik aan deze blog nog heel veel foto’s hebben toegevoegd, maar dan zou deze blog echt extreem zijn geworden, en dat is hij nu al wel een beetje.

Met deze fantastische reis heb ik meteen mijn glutenvrije ”scratchmap” uitgebreid. Kijk snel op mijn blog ”Glutenvrij in de wereld”.

2 gedachten over “Glutenvrij op Bali

 1. Bedankt voor de tips en je verhaal!
  Heb je van tevoren aangegeven dat je glutenvrije dingen meenam in je bagage of niet? Ik ga namelijk in Juli ook en vroeg me af of dat moest..

  1. Ik heb voor deze vlucht geen extra medische bagage aangevraagd. We hadden namelijk genoeg ruimte over in de koffer.

   Ik heb van te voren niet aangegeven dat ik glutenvrij eten in de handbagage en ruimbagage had zitten Geen enkel probleem mee gehad.

   Wel zorg ik altijd dat ik een verklaring van de huisarts bij heb. Dat als er vragen zijn, ik dat kan laten zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *