Glutenvrije ouwels – PRIMUS.DIRECT

Glutenvrije ouwels – PRIMUS.DIRECT

Misschien heb je mijn Facebook en Instagram post van laatst wel gezien, waarop ik een foto deelde waarin ik twee witte rondjes vast had met daarop het glutenvrij logo. Ik vroeg of jullie enig idee hadden wat dit kon zijn. De een dacht dat het glutenvrije hosties waren, de ander had geen flauw idee wat het was en weer een ander dacht dat het eetbaar papier was. Degene die dit laatste dachten, hadden het  goed!

Het zijn namelijk glutenvrije ouwels van PRIMUS.DIRECT. Bij PRIMUS.DIRECT kun je terecht voor allerlei leuke bakspullen, zoals ouwels, decoratie, bakproducten, eetpapier en eetbare bakjes. Ik ben gevraagd om de glutenvrije ouwels te testen.

 

De glutenvrije ouwels

Je kan de glutenvrije ouwels kopen per 400 stuks voor € 6,00 inclusief BTW en exclusief verzendkosten. Ze hebben een diameter van 40 millimeter en bestaan uit de volgende ingrediënten: aardappelzetmeel, olijfolie, water, kleurstof E172.

 

Waarvoor en hoe te gebruiken

Ik kreeg te horen dat de glutenvrije ouwels op allerlei producten gebruikt kunnen worden, zoals brood, cake, koek, pizza’s, hamburger-/ en pitabroodjes, tosti’s en nog veel meer. Maar hoe gebruik je deze ouwels dan?

Bij deegwaren heb je eigenlijk twee keuzes:  voor het bakken of na het bakken. Als je de ouwels voor het bakken gebruikt maak je ze eerst een klein beetje vochtig, drukt ze vervolgens op het deeg, en tijdens het bakken wordt dit dan een geheel met je product. Als je de ouwels na het bakken gebruikt druk je de ouwel op het product wanneer het nog warm is, en vervolgens maak je de ouwel een klein beetje vochtig. De ouwels worden op deze tweede manier dus niet gebakken en zal daardoor de heldere kleur behouden.

Bij alle overige producten druk je de ouwels op het product, vervolgens maak je de ouwel een klein beetje vochtig en duw je het nog eventjes aan. Mocht het gaan om een warm product, bevestig je de ouwel bij voorkeur als het nog warm is.

Ik wilde natuurlijk met eigen ogen zien of deze ouwels echt op zoveel verschillende producten te gebruiken zijn en ook of het gebruik daarvan werkt zoals hierboven omschreven staat.

 

Tosti

De eerste keer dat ik de ouwels testte was op een tosti. Ik besloot om de ouwel niet meteen op de tosti te leggen, maar om dat te doen toen de tosti bijna klaar was. Ik heb de ouwel er opgelegd en een klein beetje nat gemaakt en wat aangedrukt in de tosti. Ik moet zeggen dat dit redelijk makkelijk ging. Op de foto lijkt het een klein beetje of de randen loskomen, maar dat is niet het geval.

 

Banaan ei pannenkoek

Ik had zin om met een banaan ei pannenkoek te lunchen. Toen ie bijna klaar was vroeg ik mezelf af waarom ik er geen ouwel op had gelegd. Ik besloot daarom alsnog om er een ouwel op te leggen. Ook hier heb ik de ouwel een klein beetje natgemaakt toen ie er op lag en vervolgens nog wat aangedrukt op de pannenkoek. De ouwel liet zich ook redelijk makkelijk bevestigen op deze banaan ei pannenkoek. Ik weet dus eigenlijk ook vrij zeker dat op ieder glutenvrije pannenkoek deze ouwels te maken zijn.

 

Boterham

Ik had nog een glutenvrije boterham liggen die ik uit de supermarkt had gekocht. Ik vroeg mezelf af of de ouwel hier ook op te gebruiken zou zijn, aangezien het wat stugger brood was. Reden genoeg dus om ook dit eens uit te proberen. Wat ik dacht, bleek waar te zijn. Ik kreeg het niet voor elkaar om hier een ouwel op te gebruiken. De ouwel bleef in geen mogelijkheid op de boterham zitten. Ik heb het meerdere keren geprobeerd, met wat meer water en weer met wat minder water, maar ik kreeg het helaas niet voor elkaar. Op de foto zie je dat de ouwel omhoog blijft staat en niet mooi aan de boterham plakt.

 

Fondant

Waar ik erg benieuwd naar was, was of de ouwel ook goed te gebruiken is op fondant. Ik gebruik zelf met enige regelmaat fondant voor mijn taarten en cupcakes. Mocht ik dan een keer écht duidelijk willen maken dat dit  glutenvrij is, zou ik er dus een ouwel op kunnen maken. Ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat ik taarten en cupcakes mooier zou vinden zonder de ouwels dan met de ouwels. Maar met de ouwels is het natuurlijk wel lekker duidelijk dat het glutenvrij is!

Maar goed, ik wilde de ouwel dus eens testen op fondant. Ik heb hiervoor geen hele taart gemaakt of meerdere cupcakes gebakken, maar ik besloot om de ouwel te testen op een klein stukje fondant. De fondant zou anders uiteindelijk op de taart of cupcake zitten, dus qua werking maakt dit geen enkel verschil. De ouwel liet zich redelijk makkelijk bevestigen op het fondant. Bij het gebruik van fondant is het natuurlijk extra belangrijk dat je niet teveel water gebruikt, want dit ga je anders zien op het fondant. Ook hier lijkt het een klein beetje op de foto of de randen los komen van het fondant, maar dat is niet het geval. De zilverbolletjes vertekenen dit een beetje.

 

Slagroom

Andere producten die ik vaak gebruik voor mijn taarten en cupcakes zijn slagroom, botercrème of mascarpone crème. Om er achter te komen of de ouwel daar ook op te gebruiken is spoot ik wat slagroom , gemengd met een klein beetje aardbeienjam , op een bord en streek dit glad. De slagroom is natuurlijk redelijk ‘’nat’’ van zichzelf, waardoor ik hier ook geen water heb gebruikt om de ouwel te bevestigen. Als ik dit wel had gedaan waren de randen misschien iets mooier op de slagroom gaan zitten.

 

Chocolate chip cookies

De chocolate chip cookies vond ik een mooi project om drie manieren van gebruik te testen.

  1. Ik heb de ouwel op het bakpapier gelegd en vervolgens het beslag voor de chocolade chip cookies op de ouwel opgelegd. Op deze manier werd de ouwel mooi één geheel met de chocolate chip cookies en zat hij er mooi in gebakken.
  2. Ik heb het beslag van de chocolade chip cookies op het bakpapier gelegd en vervolgens de ouwel er op bevestigd met en klein beetje water en hem wat aangedrukt op het beslag. Hierbij merkte ik dat het beslag eigenlijk te grof was om de ouwel er mooi glad op te krijgen. Na het bakken liet de ouwel dan ook redelijk snel los.
  3. Ik heb de chocolate chip cookies gemaakt en pas na het bakken de ouwel bevestigd door er wat water op te doen en hem iets aan te drukken op de chocolate chip cookies. Ook hierbij merkte ik dat chocolate chip cookies iets te grof zijn om de ouwel er mooi glad op te krijgen, maar de ouwel bleef wel zitten.

De beste manier was eigenlijk de eerste manier. Alleen wat bij deze manier een klein beetje jammer is (of juist een voordeel), dat de ouwel aan de onderkant van het koekje zit. De manier die voor mij daarna het beste werkte was de derde manier en de tweede manier werkte voor mij het minst  goed. Op de linker foto zie je de eerste manier en op de rechter foto zie je de tweede (de onderste twee koekjes) en derde manier (het bovenste koekje).

 

Brood uit de broodbak machine

Dit vond ik de leukste test van allemaal, om de ouwel op een zelfgemaakt brood uit de broodbak machine te testen. Ik besloot om dit op twee manieren te testen. Ik plaatste één ouwel net voor het bakken en ik plaatste één ouwel net na het bakken. Ik vond de laatste manier het beste werken, dus om de ouwel net na het bakken te plaatsen. Op de foto hieronder zie je de twee ouwels, de bovenste ouwel is van tijdens het bakken en de onderste ouwel is van net na het bakken. Ik vind de onderste ouwel er mooier op zitten dan de bovenste ouwel.

De onderstaande foto’s wil ik ook nog graag met jullie delen. De linker foto is van tijdens het bakken. Vind je dit er ook niet leuk uit zien? Als je een kijkje neemt naar je broodbak machine, zie je meteen dat er een glutenvrij brood wordt gemaakt! De ouwel van tijdens het bakken liet vrij makkelijk los, dus op de rechter foto zie je het uiteindelijke resultaat.

 

Conclusie

  • Bij de eerste paar ouwels die ik gebruikte had ik net wat meer geduld nodig. Het was een klein beetje zoeken hoeveel water ik moest gebruiken om de ouwel mooi te bevestigen. Maar als je hier eenmaal een klein beetje feeling mee hebt gaat dit prima.
  • De tekst ‘’glutenvrij’’ is af en toe lastig te lezen. Wellicht dat ik de keren dat het minder goed leesbaar was, ik net iets te veel water heb gebruikt. Het logo daarentegen was eigenlijk wel altijd goed te zien.
  • Een taart of cupcake zou ik denk ik niet snel voorzien van een ouwel. Ik vind persoonlijk dat de schoonheid van de taart of cupcake daardoor wat minder wordt. Maar op brood of iets dergelijks misstaan deze ouwels totaal niet. Daarvoor vind ik dus juist echt een top idee. Glutenvrije bakkers: wellicht dat de glutenvrije ouwels iets voor jullie is?!
  • De ouwels zijn echt ideaal om duidelijk te maken dat een product glutenvrij is.

 

Dit artikel is tot stand gekomen middels een betaalde samenwerking.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *