Glutenvrije vragen voor Smaakvol Glutenvrij #1

Glutenvrije vragen voor Smaakvol Glutenvrij #1

Vorige week plaatste ik een berichtje op Facebook en Instagram dat ik in 2018 wou gaan starten met iets nieuws, namelijk het beantwoorden van jullie glutenvrije vragen! Ik heb meerdere vragen binnen gekregen via Facebook, Instagram en de mail. Vijf van deze vragen zal ik vandaag beantwoorden.

 

 1. Wat zijn de opties als ik vegetarisch én glutenvrij wil eten?

In veel vleesvervangende producten zitten gluten, maar gelukkig zijn er ook diverse vegetarische glutenvrije producten. Ik vind dit een interessante vraag en heb daarom besloten om hier volgende week nog een uitgebreide blog over te schrijven! Om deze vraag toch alvast een klein beetje te beantwoorden zal ik hieronder wat merknamen noemen:

 • Albert Heijn Huismerk
 • Amisa
 • Florentin
 • Hak
 • Lassie
 • Ma Vie Sans Gluten
 • Nature Crops
 • Olijck
 • Quorn
 • So Fine

 

 1. Wat zijn suiker- én glutenvrije snacks?

Nog zo’n leuke vraag! Ik let zelf absoluut niet op de suikers, maar misschien zou dat af en toe toch wel eens verstandig zijn. Om deze vraag te kunnen beantwoorden ben ik dus op zoek gegaan op het internet. Een aantal suiker- én glutenvrije producten die ik tegenkwam:

 • AH Knoopjes Drop
 • Diverse snoepgoed van De Bron
 • Slimpie Spekjes Snoepgoed
 • Plus Muntendrop
 • Diverse Dropsoorten van Klene
 • Divers Snoepgoed van Redband

 

Damhert heeft overigens ook een lijn ‘’No Sugar Added’’. Een aantal van deze producten zijn ook glutenvrij. Dit geldt overigens ook voor suikervrij.shop.

 

 1. Ik bak mijn brood in de oven, maar krijg telkens een hele harde korst. Wat kan ik daar aan doen?

Wat je eventueel kunt proberen is:

 • Onder- en bovenwarmte gebruiken in plaats van de hetelucht oven
 • Minder suiker gebruiken (de korstkleur en de hardheid worden namelijk bepaald door de hoeveelheid suiker)
 • Vervang het water eens een keer door melk
 • Laat na het bakken het brood onder een theedoek afkoelen

 

Nog wat algemene broodbak-tips:

 • Gebruik alle ingrediënten op kamertemperatuur
 • Weeg alle ingrediënten nauw af met een digitale weegschaal
 • Laat de gist niet in aanraking komen met zout, suiker, water of melk

 

Deze bovenstaande algemene tips komen uit een blog die ik al eens eerder schreef over broodbaktips. Wat natuurlijk ook nog een belangrijke is: pas nooit meerdere dingen tegelijk aan. Probeer eerst het ene, heeft dat geen effect? Probeer dan pas het andere.

 

 1. Waar heb je tot nu toe het lekkerst (glutenvrij) gegeten?

Voor het beantwoorden van deze vraag hoef ik niet lang na te denken, want dat was namelijk bij restaurant Nu in Eersel. Naast het feit dat ik hier echt super lekker glutenvrij kan eten, wordt het glutenvrije dieet er ook nog eens erg serieus genomen. Ze weten precies waar ze op moeten letten en zijn bereid om hier en daar een aanpassing te doen om een gerecht alsnog glutenvrij te maken. Bij het serveren van iedere gang krijg je ook nog eens telkens de bevestiging dat het glutenvrij is en dat vind ik echt super fijn en geruststellend. Ik schreef al eens eerder een review over dit restaurant.

 

 1. Bak of koop jij zelf brood?

Om eerlijk te zijn bak ik op dit moment eigenlijk veel te weinig brood zelf. Ik zou dit veel meer moeten en willen doen, maar ik heb daar de laatste tijd eigenlijk geen tijd voor. Op dit moment koop ik dus vaker brood in de winkel, dan dat ik eigenlijk zou willen. En soms eet ik nu gewoon geen brood, omdat ik geen zin heb om het te kopen en geen tijd heb om het te bakken.

 

 

Heb jij een  vraag gesteld en staat hij er hierboven niet tussen? Of heb jij nog geen vraag gesteld, maar heb je er wel een? Laat dat dan gerust hieronder in een reactie weten en wie weet wordt jouw vraag de volgende keer beantwoord!

 

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *