Jose aan het woord

Jose aan het woord

Iedere week interview ik een glutenvrij persoon. Ik ben erg benieuwd waarom diegene glutenvrij eet, en hoe zijn/haar ervaringen zijn omtrent het glutenvrije dieet zowel binnenshuis als buitenshuis.

Vandaag het verhaal van Jose.  Zij is 54 jaar en eet nu ruim een jaar glutenvrij, omdat bij haar de diagnose coeliakie is vastgesteld. Een diagnose waar ze nog steeds ze nog steeds heel blij mee is.

 

 

Wie ben je, hoe lang eet je glutenvrij en waarom?

Ik ben Jose, 54 jaar. Ik eet ruim een jaar glutenvrij, omdat coeliakie vastgesteld is. Daar ben ik echt heel blij mee –nog steeds- omdat ik me sinds verleden jaar 30 jaar jonger voel. Allerlei kwalen verdwenen als sneeuw voor de zon. De kilo’s overigens ook: ik ben er gelukkig 40 kwijt geraakt, zelfs iets meer dan nodig.

 

Hoe ga je thuis om met het glutenvrije dieet?

Iedereen die met mij mee-eet, eet dus ook maar glutenvrij. Alleen als ik heel veel visite heb, koop ik ook wel gewoon brood. Ik maak heel veel zelf: stapels loempia’s en kroketten voor in de vriezer, sausjes, koekjes; je kunt het zo gek niet verzinnen. En het smaakt zoveel beter. Mijn man eet ook meestal met mij mee, alhoewel hij af en toe gewoon gluten eet.

 

Wat is jouw favoriete glutenvrije merk?

Niet een merk, meer favoriete producten. Vermicelli van La Veneziane, mini-baguettes van Semper, Yakso ketjap, Schar meergranenbroodjes.

 

Waar doe jij jouw glutenvrije boodschappen?

De simpele boodschapjes bij de Albert Heijn; wat ik daar niet kan krijgen bij de webshop glutenvrijemarkt.com of drogist.nl.

 

Hoeveel besteed je gemiddeld per maand aan glutenvrije boodschappen?

Moeilijke vraag, dat scheelt nogal. Ik bestel online meestal 1x per 2 maanden, voor rond de 30 euro. Dan nog wat kleine boodschapjes voor 10 euro per week. Dat is dan alleen voor de speciale boodschappen die normaal niet glutenvrij zijn. Ik maak wel veel meer zelf dan ervoor. Ik ben wel iets duurder uit als vroeger.

 

Wat is jouw favoriete glutenvrije recept?

Belgische kaaskroketten – en ze zijn heel anders dan in Nederland

Ingrediënten voor 8 kleintjes

 • 30 gram boter
 • 70 gram bloem
 • 1 deciliter volle melk
 • 175 gram geraspte kaas (belegen of oud belegen)
 • 1 eidooier
 • Peper, zout

Om te paneren

 • Bloem
 • 75 gram paneermeel
 • 3 eetlepels olie
 • 2 à 3 eiwitten losgeklopt met 2 lepels water of melk

Extra

 • Citroen

Bereidingswijze

Smelt de boter en voeg de bloem al roerend toe, dan worden het mini-balletjes. Voeg tijdens het (zware) roeren beetje bij beetje de koude melk toe en verwarm tot je een hele dikke, gladde massa krijgt. Wat zout en peper erbij. Voeg de kaas toe en laat alles doorsmelten. Voeg dan ook de eidooier toe. Roeren.

Stort alles uit op een met huishoudfolie beklede bakplaat en laat in de ijskast staan tot de massa stijf is. Verdeel in rechthoekjes.

Doe de paneermeel in een kom. Rol dan de kaaskroketten in eiwit en vervolgens in bloem.

Daarna weer door eiwit en dan door de paneermeel.

Bak de kaaskroketten 3 a 4 minuten. Voor de Airfryer: bak 8 minuten. Roer door de paneermeel dan vooraf een lepel of twee olie.

Serveer met een schijfje citroen en wat peterselie.

Je kunt ze mooi invriezen, dan heb je altijd een glutenvrije snack of voorgerecht.

 

Wat is jouw meest positieve en meest negatieve ervaring met een restaurant?

Negatief: Bij Ikea kon ik een glutenvrij gebakje krijgen. Ik ben er een week ziek van geweest.

Positief: Ik kwam per ongeluk bij een McDonalds terecht (zonder glutenvrije producten). Ik kon een friet eten met mayo en een cheeseburger (zonder broodje, met mes/vork). Geen last gehad.

 

Bekijk ook de verhalen van MirjamTessa, Elsemieke, LeylaLysanne, Fabienne, Marloes, Daisy en Amy.

 

 


3 gedachten over “Jose aan het woord

 1. Ik heb dit recept inmiddels gemaakt. Omdat op mijn blog bij de recepten ook de kosten centraal staan, wil ik dat bij dit recept ook graag vermelden. Deze 8 kroketten hebben mij € 3,15 aan ingrediënten gekost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *