Klachten bij gluten

Klachten bij gluten

Een tijdje terug heb ik op twee Facebook Pagina’s, gevraagd of ik drie vragen mocht stellen. De vragen waren als volgt:

 • Heb je coeliakie of ben je gevoelig voor gluten?
 • Hoe reageert jouw lichaam als je gluten binnenkrijgt (ook al is het maar een kruimeltje)?
 • Hoe snel reageert jouw lichaam als je gluten binnenkrijgt (ook al is het maar een kruimeltje)?

Laatst vertelde ik iemand dat mijn lichaam binnen een half uur reageert als ik gluten binnen krijg, daarop kreeg ik te horen dat dit veel te snel is voor coeliakie. Dat was eigenlijk onmogelijk en hoorde meer bij een prikkelbare darm syndroom in plaats van bij coeliakie.

Toen ik dat hoorde dacht ik eigenlijk maar aan één ding: klopt het nou wel wat zij zegt, of wordt ik gek?

Daarom besloot ik om deze drie vragen aan jullie te stellen. Het is namelijk bekend dat iedereen met coeliakie of een gevoeligheid voor gluten anders reageert op gluten. Ik ben erg nieuwsgierig naar de grote diversiteit aan klachten die gluten kunnen veroorzaken. Daarnaast was ik natuurlijk ook nieuwsgierig of er meer mensen zijn die zo snel reageren op gluten!

In totaal hebben er veertig unieke mensen gereageerd op mijn vragen. De uitkomsten daarvan wil ik graag met jullie delen.

 

Heb je coeliakie of ben je gevoelig voor gluten

 

Van de veertig mensen hebben er dertig mensen coeliakie en zijn er tien mensen die gevoelig zijn voor gluten.

 

Hoe reageert jouw lichaam als je gluten binnenkrijgt

De klachten die allemaal genoemd zijn heb ik verdeeld in vijftien punten, namelijk:

 • Diarree
 • Obstipatie
 • Winderigheid
 • Buikpijn, krampen, opgezet gevoel
 • Hartkloppingen
 • Misselijk, duizelig
 • Hoofdpijn
 • Overgeven
 • Huiduitslag
 • Tandpijn
 • Spierpijn
 • Zweten
 • Wallen, kringen rond de ogen
 • Trillen
 • Moe

In totaal zijn er door deze veertig mensen 139 keer een van de bovenstaande klachten genoemd. Dat betekend dat iedereen gemiddeld zo’n drie à vier soorten klachten van gluten heeft genoemd.

De drie meest genoemde klachten zijn:

 1. Buikpijn, krampen, opgezet gevoel: is drieëndertig keer genoemd
 2. Diarree: is zevenentwintig keer genoemd
 3. Misselijk, duizelig: is zestien keer genoemd

De drie minst genoemde klachten zijn:

 1. Tandpijn en spierpijn: zijn beide twee keer genoemd
 2. Wallen, kringen rond de ogen en trillen: zijn beide drie keer genoemd
 3. Hartkloppingen en zweten: zijn beide vier keer genoemd

 

Hoe snel reageert jouw lichaam als je gluten binnenkrijgt

De tijden die allemaal genoemd zijn heb ik verdeeld in drie punten, namelijk:

 • Direct (binnen één uur)
 • Na een uur (of meerdere)
 • Na een dag

Hier moet ik wel bij vermelden dat dit natuurlijk varieert op de hoeveelheid binnen gekregen gluten.

 

Conclusie

Dat iedereen met coeliakie of een gevoeligheid voor gluten anders reageert, dat was al bekend. Maar dit kleine onderzoek bevestigd dit ook weer!

Ook is met dit kleine onderzoek duidelijk geworden dat er, naast mij, veel mensen zijn die direct reageren op gluten. Waar zij dat dus vandaan heeft gehaald dat dit niet mogelijk is, vraag ik me nu nog meer af. Want het lijkt mij immers heel sterk, dat wij met z’n allen ook nog het prikkelbare darm syndroom erbij hebben!

Bah, wat zijn gluten eigenlijk maar vervelende dingen!

3 gedachten over “Klachten bij gluten

 1. Ik ben “gevoelig voor gluten” verklaard in het ziekenhuis. Gelukkig geen coeliakie. Als ik ’s avonds gluten eet, krijg ik een zelfde soort reactie als van het drinken van een enorme hoeveelheid alcohol (dat drink ik nu overigens helemaal niet meer): ’s nachts moeilijk kunnen slapen en hevig zweten gevolgd door de volgende dag wakker worden met bonkende hoofdpijn en ontzettende misselijkheid. Als ik geluk heb hoef ik niet te braken. De mist trekt dan pas in de loop vd middag op. Maar ik blijf langzaam en warrig in mn hoofd en ik heb buikpijn – zo’n opgeblazen gevoel dat pas voorbij gaat als ik 2 of 3 dagen later pas een enorm “grote boodschap” heb gedaan. Het ligt aan de hoeveelheid geconsumeerde gluten maar de kater kan soms 2 dagen aanhouden en voelt dan als een soort griep. Ik heb me jarenlang grieperig gevoeld btw. Zo lang ik van gluten afblijf, gaat alles goed Soms eet ik per ongeluk iets als ik ergens word uitgenodigd of uit eten ga. Zoals gister. En zodoende kwam ik hier terecht toen ik “ik heb een gluten kater” googlede. Bedankt voor je blog! Echt heel inzichtelijk, je onderzoekje. En het stelt me enigszins gerust dat ik niet de enige ben die dit heeft. Raar maar waar En dat bijna 3 jaar nadat je dit publiceerde Smaakvol!

 2. Ik ben “gevoelig voor gluten” verklaard in het ziekenhuis. Gelukkig geen coeliakie. Als ik ‘s avonds gluten eet, krijg ik een zelfde soort reactie als van het drinken van een enorme hoeveelheid alcohol (dat drink ik nu overigens helemaal niet meer): ‘s nachts moeilijk kunnen slapen en hevig zweten gevolgd door de volgende dag wakker worden met bonkende hoofdpijn en ontzettende misselijkheid. Als ik geluk heb hoef ik niet te braken. De mist trekt dan pas in de loop vd middag op. Maar ik blijf langzaam en warrig in mn hoofd en ik heb buikpijn – zo’n opgeblazen gevoel dat pas voorbij gaat als ik 2 of 3 dagen later pas een enorm “grote boodschap” heb gedaan. Het ligt aan de hoeveelheid geconsumeerde gluten maar de kater kan soms 2 dagen aanhouden en voelt dan als een soort griep. Ik heb me jarenlang grieperig gevoeld btw. Zo lang ik van gluten afblijf, gaat alles goed Soms eet ik per ongeluk iets als ik ergens word uitgenodigd of uit eten ga. Zoals gister. En zodoende kwam ik hier terecht toen ik “ik heb een gluten kater” googlede. Bedankt voor je blog! Echt heel inzichtelijk, je onderzoekje. En het stelt me enigszins gerust dat ik niet de enige ben die dit heeft. Raar maar waar En dat bijna 3 jaar nadat je dit publiceerde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *