Kosten glutenvrij dieet (2)

Kosten glutenvrij dieet (2)

Vandaag eet ik precies één jaar glutenvrij. Het is namelijk één jaar geleden dat ik die ”fantastische” gastroscopie kreeg. Daarna moest ik meteen glutenvrij gaan eten om te kijken wat dat met me deed en op 28 oktober terug komen voor de uitslag. Toen had ik nog goede hoop, dat ik misschien wel weer gluten kon eten over een paar weken en mijn leven niet totaal zou gaan veranderen door het glutenvrije dieet. Helaas wist ik 2 weken later, dat ik helaas levenslang vast zat aan het glutenvrij dieet.

Nu weten jullie misschien al wel dat ik financieel aangelegd ben en een maandelijkse administratie bijhoud. Dit doe ik voor alle inkomsten en uitgaven en zo ook voor het glutenvrije dieet. Ik wil jullie vandaag laten zien wat mij het glutenvrije dieet het afgelopen jaar gekost heeft. Deze blog schreef ik een half jaar geleden ook al eens, maar ik was erg benieuwd of dat de gemiddelde kosten per maand zijn gedaald of gestegen. Ik ging er een half jaar geleden vanuit dat het zou dalen en in deze blog lees jij precies of dat ook klopt ja of nee!

 

Hoe hou ik mijn administratie bij

Het eerste wat belangrijk is om te delen met jullie is hoe ik mijn administratie voor glutenvrije boodschappen bijhoud. Zo kunnen jullie namelijk een goed beeld vormen en dit wellicht vergelijken met jullie eigen uitgaven.

De kosten waarover ik spreek zijn echt alleen de boodschappen en dus niet de glutenvrije uit etentjes of kosten van glutenvrij eten op vakanties of dagjes weg.

Deze kosten hebben alleen betrekking op de producten met een glutenvrij merk. Als ik bijvoorbeeld een pak koekjes koop van Schär, staan deze kosten er dus wel bij. Maar als ik een gewone pak rijst koop bij de Lidl, staan deze kosten er dus niet bij.

Ook de kosten van de aanschaf van mijn broodbakmachine, dieetboeken, het lidmaatschap van de NCV, etc. etc. zijn hieronder niet meegenomen.

 

Mijn uitgaven

Oktober                              € 33,61

November                          € 91,74

December                           € 39,68

Januari                                € 47,58

Februari                              € 10,95

Maart                                   € 41,78

April                                     € 35,53

Mei                                       € 53,29

Juni                                       € 38,04

Juli                                         € 0,00

Augustus                               € 74,14

September                             € 7,10

Oktober (t/m 17-10-2017)    € 45,05      

Totaal                                     € 473,44

Gemiddeld per maand           € 39,45

 

Nu vind ik het leuke dat ik ook precies kan verklaren waarom het in de ene maand duurder uitvalt dan in de andere maand. De eerste paar maanden had ik namelijk nog niet veel glutenvrije spullen in huis en moest ik dus alles kopen wat ik nodig had. In de eerste paar maanden kocht ik ook meer producten met het glutenvrije merk dan dat ik daarna ben gaan doen. Ik ben al vrij snel namelijk zelf gaan bakken.

In juni was de glutenvrije actieweek van Lidl en daar heb ik ook het een het ander gekocht, naast een bestelling bij Glutenvrijemarkt.com.

Gemiddeld plaats ik nog steeds één keer in de twee maanden een bestelling bij Glutenvrijemarkt.com.

 

Gedaald of gestegen

Een half jaar terug kwam ik uit op € 47,13 gemiddeld per maand. Nu kom ik uit op € 39,45 gemiddeld per maand. Ik dacht een half jaar terug al wel dat dit zou gaan dalen. Dit komt omdat ik in de eerste paar maanden dus ontzettend veel glutenvrije producten heb moeten kopen, maar ook omdat wij in maart zijn verhuisd / zijn gaan verbouwen. Wij hebben een tijdje zonder keuken gezeten en dus heb ik toen een stuk minder zelf kunnen bakken en meer koekjes en brood uit de winkel moeten kopen.

 

 

Duur?

We betalen een kleine € 40,00 per maand aan glutenvrije boodschappen. Waar ik in het begin van het glutenvrije dieet dacht dat dit veel meer dan € 50,00 per maand zou gaan kosten en het toen al mee vond vallen. Vind ik het nu dus nog meer meevallen.

Ik denk dat het scheelt dat ik nog steeds veel zelf kook en bak en dus minder glutenvrije producten uit de winkel hoef te kopen.

Daarnaast is mijn blog het afgelopen half jaar natuurlijk flink gegroeid. Dit betekend dus ook dat ik het afgelopen jaar meer product reviews heb gedaan. Deze producten heb ik allemaal thuis gestuurd gekregen en genuttigd. Als ik deze producten niet had gekregen, had ik dit natuurlijk of zelf moeten maken of moeten kopen in de winkel.

 

Gewone boodschappen

Een half jaar geleden vroeg iemand of ik dan toevallig ook wist of mijn gewone boodschappen gedaald zouden zijn. Dit zou natuurlijk wel logisch zijn. Ik eet namelijk geen glutenbevattend brood, pasta’s, etc. meer. Mijn vriend is de enige die dat op dit moment nog eet. Over het eerste half jaar gezien waren mijn gewone boodschappen gedaald met gemiddeld € 20,00 per maand ten opzichte van dat ik het glutenvrije dieet nog niet volgde.

Nu heb ik dit ook nog eens berekend over het gehele jaar. Ik zie dan dat de gewone boodschappen dan gestegen zijn met € 20,00 per maand. Ook hier heb ik mijn verklaringen voor. Met de verbouwing hebben we veel hulp gehad. Deze mensen moesten natuurlijk ook eten en een biertje lustte ze ook wel op zijn tijd.

Daarnaast ben ik thuis komen te zitten en merk ik dat ik nu vaker naar de winkel ga. Waar we eerst één keer in de week boodschappen deden, ga ik nu naar meerdere keren in de week naar de winkel. Zo hebben we wel versere producten in huis, maar kom je ook sneller in de verleiding om meer te kopen.

Tevens ben ik nu zelf ook een stuk verder hersteld en is mijn eetlust toegenomen. Ik ben zelf dus zowel meer gaan eten, als gaan snoepen. In het eerste half jaar had ik nog weinig eetlust en at ik dus ook echt super weinig op een dag. Gelukkig maar dat dat nu ondertussen verbeterd is!

Waar ik een half jaar geleden dacht dat de kosten van de glutenvrije boodschappen omlaag zouden gaan, denk ik nu dat de kosten van onze gewone boodschappen weer omlaag zullen gaan. De verbouwing is zo goed als klaar en we hebben niet meer zo veel hulp als de eerste paar maanden. Maar ook ben ik van plan om gewoon weer één keer in de week boodschappen te gaan doen.

 

Weet jij hoeveel jij per maand uitgeeft aan glutenvrije boodschappen? Of valt het jou mee of tegen wat ik per maand uitgeef? Ik ben heel erg benieuwd!

3 gedachten over “Kosten glutenvrij dieet (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *