Lysanne aan het woord

Lysanne aan het woord

Iedere week interview ik een glutenvrij persoon. Ik ben erg benieuwd waarom diegene glutenvrij eet, en hoe zijn/haar ervaringen zijn omtrent het glutenvrije dieet zowel binnenshuis als buitenshuis.

Vandaag het verhaal van Lysanne. Jullie kennen haar misschien wel van de blog thisisjoan.nl. Lysanne eet nu zo’n vijf jaar glutenvrij, terwijl zij niet de diagnose coeliakie heeft. Maar zij voelt zich er gelukkig wel een stuk beter door! Naast het feit dat zij glutenvrij eet is zij ook vegetariër, wat het soms een stuk lastiger maakt!

 

 

Wie ben je, hoe lang eet je glutenvrij en waarom?

Hoi! Mijn naam is Lysanne, blogger van This is Joan. Ik ben zo’n vijf jaar geleden begonnen met het experimenteren met glutenvrij eten. Ik heb namelijk al sinds dat ik mij kan herinneren vaak buikpijn. Als klein meisje kreeg ik van de huisarts middeltjes voor een goede stoelgang, maar dat werkte voor een korte tijd. Ook daarna kreeg ik vaak te horen dat ik er maar ‘mee moest leven’. Dat wilde ik niet. Ik wilde niet elke dag buikpijn. Daarom ben ik zo veel mogelijk glutenvrij gaan eten. En dat heeft geholpen!

 

Hoe ga je thuis om met het glutenvrije dieet?

Ik probeer zo veel mogelijk glutenvrij te eten. Ik eet wel af en toe spelt, want daar krijg ik geen buikpijn van. Spelt bevat wel gluten! Ik bak mijn eigen glutenvrije brood met verschillende soorten glutenvrij meel. Ik vind het super leuk om met deze meelsoorten te experimenteren. Vaak bak ik ook glutenvrije pannenkoeken. Lekker!

 

Wat is jouw favoriete glutenvrije merk?

Oei. De vraag vind ik lastig. Ik vind bijvoorbeeld glutenvrij brood uit de supermarkt niet lekker. Zo droog! Daarom gaat mijn keuze uit naar Nakd. Zij maakt super lekkere glutenvrije repen en tussendoortjes!

 

Waar doe jij jouw glutenvrije boodschappen?

Ik koop glutenvrije producten vaak bij de lokale natuurwinkel, maar de Ekoplaza heeft ook veel keuze. Trouwens, tegenwoordig kun je bij de Appie ook veel kopen en soms heeft de Lidl ook goede glutenvrije weekspecials!

 

Hoeveel besteed je gemiddeld per maand aan glutenvrije boodschappen?

Dat durf ik niet te zeggen! Sowieso eet ik veel groente en fruit en pure producten. Ik denk dat ik zo rond de 80 á 100 euro aan boodschappen per maand uitgeef voor 1 persoon. Daar zitten dus ook glutenvrije producten bij.

 

Wat is jouw favoriete glutenvrije recept?

Mijn favoriete recept is glutenvrije wraps van gele erwtenmeel, boekweitmeel en tapiocameel. Met tapiocameel kun je super lekkere wraps maken. Hierdoor worden de wraps elastisch. Echt een aanrader! Vaak maak ik er vegan Turkse pizza van.
Wat is jouw meest positieve en meest negatieve ervaring met een restaurant?

Dat er vaak weinig keuze is qua glutenvrij in een regulier restaurant. Vaak gaat glutenvrij niet samen met vegetarisch/veganistisch. Dat vind ik heel jammer, aangezien ik vegetariër ben. Dan bevat een glutenvrij gerecht gelijk vlees of vis. Daarnaast bevatten vegetarische gerechten vaak weer ingrediënten met gluten.

 

Wat waren jouw ervaringen van jouw laatste vakantie?

Mijn laatste vakantie was in Helsinki. Daar kookte ik samen met mijn vriend. Dan kun je gelukkig zelf bepalen wat je eet. We aten vaak aardappels. Dat is een hoofdingrediënt in de Finse keuken, dus die waren er volop! Helaas was er weinig glutenvrije keuze in restaurant. Ik denk dat je specifiek moet zoeken. Ik heb in Helsinki wel last van buikpijn gehad, maar dat heb ik sowieso als ik ergens anders ga slapen.

 

Bekijk ook de verhalen van Jose, Mirjam, Tessa, ElsemiekeLeylaFabienne, Marloes, Daisy en Amy.

 


Eén gedachte over “Lysanne aan het woord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *