Mirjam aan het woord

Mirjam aan het woord

Iedere week interview ik een glutenvrij persoon. Ik ben erg benieuwd waarom diegene glutenvrij eet, en hoe zijn/haar ervaringen zijn omtrent het glutenvrije dieet zowel binnenshuis als buitenshuis.

Vandaag het verhaal van Mirjam en haar dochter Mirthe. Jullie kennen haar vast en zeker van de blog ikbenglutenvrij.nl.

 

 

Wie ben je, hoe lang eet je glutenvrij en waarom?

Ik ben glutenvrij want ik heb coeliakie. Of eigenlijk: Wij zijn glutenvrij, want ook mijn jongste dochter (6 jaar) heeft coeliakie. Ik eet nu 10 jaar glutenvrij. Mirthe bijna 5 jaar.

 

Hoe ga je thuis om met het glutenvrije dieet?

Bij ons thuis eet de helft wel gluten (manlief en oudste dochter), en de helft niet. Brood, beleg en pasta is strikt gescheiden. Voor de rest is alles glutenvrij.

 

Wat is jouw favoriete glutenvrije merk?

Ik heb geen favoriet glutenvrij merk. Wel favoriete glutenvrije producten.
In 2015 schreef ik hier een blog over (top 3 favoriete producten), maar ondertussen is dat al weer veranderd. Mijn favorieten zijn:

  • Haver (de goedkoopste) – voor o.a. muesli (overnight), havermoutpap en muffins
  • Rijst- en ketanmeel – voor cakejes
  • Doves plain white flour – voor overige baksels waar ik bloem voor nodig heb

Mirthe’s favorieten zijn de Bon Matin broodjes van Schar en de kaaskoekjes van de AH.

 

Waar doe jij jouw glutenvrije boodschappen?

Waar niet? 😉
In 2013 schreef ik een blog over mijn glutenvrije boodschappen. Ondertussen is er natuurlijk wel het een-en-ander veranderd, maar niet heel veel.

 

Hoeveel besteed je gemiddeld per maand aan glutenvrije boodschappen?

Wij geven zo’n 600 euro per maand uit aan boodschappen. Hoeveel dat is voor speciaal glutenvrije boodschappen week ik niet. In 2010 was dat 76 euro en toen was Mirthe nog niet eens glutenvrij…
Mirthe is best een dure eter: bon matin broodjes, babybels. Maar aan de andere kant, ben ik meer standaard glutenvrij gaan eten: restjes avondeten als lunch, havermoutpap als ontbijt.

 

Wat is jouw favoriete glutenvrije recept?

Cakejes!
Goedkoop, makkelijk en lekker.
Ze staan bij ons regelmatig in de oven, zeker nu mijn dochters ze ook zelf kunnen maken. Vaak voeg ik iets toe: pompoen of courgette (maakt het extra smeuïg en proef je haast niet), of spijs en speculaaskruiden in de sinterklaastijd.

 

Wat is jouw meest positieve en meest negatieve ervaring met een restaurant?

Meest positieve: Eten bij De Ontmoeting, volledig glutenvrij tapas-restaurant in Nijmegen.  Gastvrij, lekker, maar vooral eten zonder bang te hoeven zijn dat er iets mis gaat. Uit eten zoals uit eten bedoeld is.

Meest negatieve: Voor de 70e verjaardag van mijn moeder, gingen we uit eten met de hele familie. Een fantastische locatie, veel hapjes op tafel en een duidelijke uitleg wat glutenvrij was en dat het echt goed glutenvrij was bereid.
En ondanks dat ik het (bijna) 100% vertrouwde, zat ik er niet ontspannen. Misselijk van angst om ziek te worden.

Natuurlijk is het in de 10 jaar dat ik glutenvrij ben wel eens echt mis gegaan: Een pannenkoek die toch niet glutenvrij bleek, toch buikklachten na een fijn etentje, al op de wc zitten voordat het laatste gerecht gegeten is… Toch is voor mij die keer op de verjaardag van mijn moeder een dieptepunt. Het punt waarop ik besloot dat ik mijn leven niet zo door coeliakie wilde laten beheersen. Als ik het vertrouw, dan wil ik er ook van genieten. Vertrouw ik het niet: Wegwezen!

Het koste wat moeite (en wat positieve ervaringen), maar nu ben ik zo ver. Ik ga weer met plezier uit eten!

 

Wat waren jouw ervaringen van jouw laatste vakantie?

Dat is nog even geheim, binnenkort verschijnt mijn blog over Bez Lepku: onze glutenvrije vakantie in Tsjechie. 😉

 

Bekijk ook de verhalen van JoseTessa, Elsemieke, Leyla en Lysanne.

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *