Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV)

Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV)

De dag dat ik hoorde dat ik coeliakie had, heb ik mezelf direct aangemeld als lid bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging. De NCV is een patiëntenvereniging voor mensen die niet tegen gluten kunnen. Zij zijn een omvangrijk kenniscentrum, met de meest betrouwbare informatie, op het gebied van coeliakie, maar ook op gerelateerde gebieden. Daarnaast organiseren zij ook landelijke en regionale activiteiten.

 

Lidmaatschap

Een lidmaatschap kost € 35,00 per jaar.

Als je lid wordt krijg je een welkomstpakket. Er is niets meer welkom dan een welkomstpakket, als je net te horen hebt gekregen dat je de rest van je leven glutenvrij moet gaan eten. In het pakket tref je namelijk verschillende glutenvrije producten, maar ook verschillende merken aan. Op deze manier kun je hiermee kennis maken.

Daarnaast krijg je als je lid bent vier keer per jaar het Glutenvrij Magazine. In dit magazine staan onder andere praktische tips, recepten, brieven van lezers, verslagen van landelijke en regionale en landelijke activiteiten, maar ook resultaten van onderzoeken.

Je krijgt toegang tot de hele site  als je lid bent. Een aantal recepten zijn namelijk alleen zichtbaar als je lid bent, maar ook een gedeelte van het kenniscentrum is alleen zichtbaar als je lid bent.

De NCV organiseert ook regelmatig bakworkshops. Als lid krijg je korting op de eigen bijdrage van deze workshops.

Tevens krijg je bij verschillende aanbieders korting als je lid bent, namelijk:

 

Website

Er wordt op de site uitgelegd wat zowel coeliakie als dermatitis herpetiformis als glutenintensiviteit is. Daarnaast wordt er uitgelegd hoe je tot een juiste diagnose komt en is het mogelijk om een zelftest te doen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je zelf een diagnose stelt uit de zelftest. Er zijn namelijk veel klachten die voorkomen bij coeliakie, maar ook bij vele anderen ziekten. Als uit de zelftest blijkt dat je mogelijk coeliakie hebt, neem dan even contact op met je huisarts.

Het kenniscentrum is ook op de site te vinden. Hier vind je veelgestelde vragen, terugroepacties, nuttige adressen, handige websites, informatie voor spreekbeurten en profielwerkstukken en persoonlijke verhalen. Als je net te horen hebt gekregen dat je coeliakie hebt is het aan te raden om hier eens een kijkje te nemen. Wellicht dat er bij de veelgestelde vragen ook een vraag staat die jou op dat moment bezighoudt, of dat je terecht komt bij een handige website, waar je eerder nog nooit van had gehoord.

Op de site staat ook veel informatie over het glutenvrij dieet, zoals bijvoorbeeld: boodschappen doen, etiketten lezen, keukeninrichting, kinderopvang en school en nog véél meer. Ook hiervan raad ik aan om eens een kijkje te nemen. Deze informatie is makkelijk voor jezelf, maar kun je eventueel ook doorgeven aan bijvoorbeeld je ouders en vrienden. Zij weten dan ook waar zij op moeten letten als jij een keer mee komt eten.

Daarnaast wordt er op de site ook informatie gegeven over de hulp van een arts en een diëtiste. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een diëtiste of een ziekenhuis dat bij jou past te vinden. De NCV heeft tevens een eigen diëtiste. Leden kunnen hier telefonisch en per e-mail contact mee opnemen voor vragen of adviezen.

 

Eén gedachte over “Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV)

  1. Ik zou graag een ‘eervolle’ vermelding willen voordragen voor de Hof van Saksen van Landal. In bijna alle restaurants standaard glutenvrij mogelijk en de supermarkt heeft een zeer uitgebreid assortiment. Echt een zorgeloze vakantie gehad met mijn dochters daardoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *