Nieuw recept: Aardbeienbavarois taart

Nieuw recept: Aardbeienbavarois taart

Iedere zomer wordt er in Eersel op drie donderdagen een toeristenmarkt georganiseerd. Ik vind het meestal wel leuk om een keer over deze markt te lopen. Er staan altijd verschillende marktkraampjes en er is altijd iets van entertainment. Zo staat er ieder jaar en iedere donderdag een kraam die glutenvrije stroopwafels verkoopt, maar ook een kraam die drie bakken aardbeien verkoopt voor € 3,00. Dat is natuurlijk helemaal geen geld. Alleen deze keer vond ik ze voor het eerst een beetje tegen vallen. Vandaar dat ik besloot om er een aardbeienbavarois taart van te maken.

 

Benodigdheden

  • 8 eieren
  • 190 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 30 gram bloem
  • 20 gram maïzena
  • 12 gelatineblaadjes
  • 5 gram citroensap
  • 750 gram aardbeien
  • 125 milliliter aardbeien limonadesiroop
  • 350 milliliter slagroom

 

Werkwijze

  • Maak een biscuitbodem volgens dit recept.
  • Zodra de biscuitbodem is afgekoeld kun je aan de slag met de rest van het recept. Laat de biscuitbodem in de springvorm zitten.
  • Week 9 gelatineblaadjes in koud water, zoals staat aangegeven op de verpakking.
  • Pureer 250 gram aardbeien met een staafmixer.
  • Klop in een pan 6 eidooiers met 110 gram suiker schuimig.
  • Meng er 125 milliliter aardbeien limonadesiroop, 25 milliliter water en 5 gram citroensap door.
  • Verwarm dit au bain Marie tot een gebonden saus en klop dit in die tijd met een garde.
  • Haal de pan van het vuur en los de uitgeknepen gelatineblaadjes in de saus op.
  • Meng vervolgens de aardbeienpuree door de saus.
  • Laat de saus onder af en toe roeren afkoelen.
  • Klop 3 eiwitten in kom stijf.
  • Klop in een andere 350 milliliter slagroom met 30 gram suiker stijf.
  • Spatel eerst de eiwitten en vervolgende de slagroom luchtig door de afgekoelde saus.
  • Plak tegen de binnenkant van de springvorm een hoge kraag van bakpapier. Het bakpapier moet boven de rand van de springvorm uitkomen. Mocht je het bakpapier er niet goed om krijgen, dan kun je de rand van de springvorm even los maken, het bakpapier plaatsen en vervolgens de rand van de springvorm weer vast maken.
  • Halveer een aantal aardbeien van ongeveer dezelfde grootte en zet deze tegen de rand van de springvorm aan. Zorg ervoor dat ze goed tegen de rand zijn gedrukt, zodat er straks geen bavarois tussen kan komen.
  • Giet de aardbeienbavarois op de biscuitboden en laat de taart zo’n 2,5 à 3 uur opstijven in de koelkast.
  • Week 3 gelatineblaadjes in koud water, zoals staat aangegeven op de verpakking.
  • Pureer 250 gram aardbeien met een staafmixer.
  • Verwarm de aardbeienpuree in een pan.
  • Knijp de gelatineblaadjes goed uit en voeg deze toe aan de aardbeienpuree. Roer net zo lang door totdat de gelatine volledig is opgelost. En zet vervolgens het vuur uit.
  • Haal de aardbeienbavarois taart uit de koelkast en strijk de aardbeiengelei voorzicht uit over de taart.
  • Garneer de taart eventueel met de overgebleven aardbeien, chocoladeschaafsels, of net wat je lekker vind.
  • Laat de taart nog ongeveer 1 uur opstijven in de koelkast.
  • Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *