Nieuwe tip: Etiketten lezen

Nieuwe tip: Etiketten lezen

‘’Mevrouw, u heeft coeliakie. Dit houdt in dat u de rest van uw leven glutenvrij moet eten.’’ Uhm, oké prima, maar hoe dan? In het begin had ik geen flauw idee in welke producten gluten zitten en in welke producten niet. Het enige wat ik wist, is dat ik voortaan geen brood meer mocht eten. Al gauw bleek dat er naast brood, veel meer producten waren die ik niet meer mocht eten. Gluten worden namelijk in heel veel producten verwerkt, zowel in food als in non-food producten en dus ook in producten waarvan je het niet verwacht. Het is daarom fijn om te weten hoe je de ingrediëntenlijst van een product moet lezen, zodat je niet een ‘’glutenfout’’ maakt die je had kunnen voorkomen door goed op te letten.

 

Hoe zit het dan?

Alle ingrediënten die in een product zijn verwerkt moeten door de producent worden vermeld op de verpakking. Daarnaast moeten allergenen altijd  in een afwijkend lettertype vermeld worden op de verpakking, vaak zie je dat de allergenen of in HOOFDLETTERS of dikgedrukt staan vermeld.

De allergenen waar je op moet letten bij coeliakie zijn:

 • Tarwe
 • Rogge
 • Gerst
 • Spelt
 • Khorasan

Als géén van deze allergenen op de verpakking staat vermeld is het product glutenvrij.

Een producent kan tevens ook een glutenvrij logo op zijn product zetten. De norm voor glutenvrij is vastgesteld in de Europese verordening. Deze verordening bepaald dat een product glutenvrij is indien een product minder dan 20 mg gluten per kilo bevat.

Het is niet verplicht voor een producent om  ‘’kan sporen van bevatten’’ te vermelden op een product. ‘’Kan sporen van bevatten’’ houdt in dat een product qua ingrediënten glutenvrij is, maar wel wordt verwerkt in een ruimte waar met glutenbevattende granen wordt gewerkt. Ik zelf gebruik géén producten met de vermelding ‘’kan sporen van bevatten’’. De reden hiervoor is dat ik de diagnose nog niet zo lang geleden heb gekregen en mijn darmen dus nog volledig moeten herstellen.

 

Van nature glutenvrij

De onderstaande producten zijn van nature glutenvrij en gaan dus prima samen met een glutenvrij dieet.

 • Rijst
 • Olie
 • Aardappelen
 • Gemodificeerd zetmeel
 • Maïs
 • Peulvruchten
 • Noten en zaden
 • Groente en fruit
 • Melk
 • Eieren
 • Vis en vlees (onbewerkt)
 • Aardappelzetmeel

 

Verborgen gluten

Gluten worden soms ook in producten verwerkt waar je het misschien niet direct in verwacht. Enkele voorbeelden hiervan zijn: bouillon, dressings en tandpasta. Daarnaast worden gluten soms ook verwerkt in non-food producten. Enkele voorbeelden hiervan zijn: medicijnen, tandpasta, postzegels en knutselmaterialen, maar ook in cosmetica.

 

Blijven controleren

Het is van belang om regelmatig een product te controleren op de ingrediënten, helemaal als er ‘’vernieuwd’’ of ‘’nieuw recept’’ op het product staat. Dit zou namelijk kunnen betekenen dat er eventueel glutenbevattende granen zijn toegevoegd aan de ingrediënten van het product. Zelf controleer ik een verpakking eigenlijk altijd bij de aanschaf. Zo weet ik zeker dat er niets fout kan gaan.

 

Mocht je nog vragen hebben over het lezen van etiketten of twijfelen over een product, neem dan gerust contact met me op. Dat kan door te reageren op dit bericht, maar ook door een e-mail te sturen naar: smaakvolglutenvrij@gmail.com.

4 gedachten over “Nieuwe tip: Etiketten lezen

 1. Ik heb de diagnose sinds november 2016.
  Vind het zelf soms nog erg lastig met maken van eten omdat ik eigenlijk weinig zelf maak, ja groente en aardappels. Ik heb er gewoon de energie niet voor iets zelf te gaan bakken…

  1. Vervelend dat je ook de diagnose hebt gekregen!

   Ik bakte en kookte voor de diagnose al erg graag. Voor mij is het puur een aanpassing geweest van glutenbevattend koken, naar glutenvrij koken.

   Heb je de energie niet, qua vermoeidheid, of heb je ook geen zin om zelf te bakken?

   Heb je al eens nagedacht om een broodbakmachine aan te schaffen? Het maken van broden kost dan nauwelijks nog tijd en energie.

   Hopelijk vind je tussen mijn recepten iets wat je aanspreekt en wat je ook kunt en wilt maken! Binnenkort worden er nieuwe recepten toegevoegd.

   Veel succes ermee! 🙂

    1. Een broodbakmachine is een eenmalige aanschaf die je doet. Je kunt zelf kiezen welk merk je aan wilt schaffen en hoeveel je uit wilt geven aan een broodbakmachine.

     Als je een broodbakmachine hebt is het een kwestie van de ingrediënten er in doen en het programma te starten. Zodra het programma start heb je er zelf eigenlijk geen omkijken meer naar. Je bent dus zelf effectief misschien maar een kwartier bezig met het bakken van je brood.

     Ik zelf vind het vrij prijzig om een glutenvrij kant-en-klaar brood in de winkel te kopen. Ik bak het liever zelf. Ik zal binnenkort een recept plaatsen van een brood uit een broodbakmachine. Uiteraard vermeld ik daar dan ook de prijs bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *