Nieuwe tip: Kosten glutenvrij dieet (1)

Nieuwe tip: Kosten glutenvrij dieet (1)

Morgen is het 17 april en eet ik een half jaar glutenvrij. Nu vind ik het erg leuk om met cijfers te werken. Dat is ook een van de redenen dat ik iedere maand bijhoud wat al onze uitgaven en inkomsten zijn. Sinds ik glutenvrij eet heb ik besloten om de uitgaven van glutenvrije boodschappen apart bij te houden. Dit omdat glutenvrij boodschappen vaak duurder zijn dan niet glutenvrije boodschappen en ik was benieuwd hoe veel dit dan daadwerkelijk scheelde. Nu ik een half jaar glutenvrij eet heb ik de maandelijkse uitgaven eens op een rijtje gezet en dat wil ik graag met jullie delen.

 

Hoe hou ik mijn administratie bij

Het eerste wat belangrijk is om te delen met jullie is hoe ik mijn administratie voor glutenvrije boodschappen bijhoud. Zo kunnen jullie namelijk een goed beeld vormen en dit wellicht vergelijken met jullie eigen uitgaven. De kosten waarover ik spreek zijn echt alleen de boodschappen en dus niet de glutenvrije uit etentjes of kosten van glutenvrij eten op vakanties of dagjes weg. Daarnaast hebben deze kosten alleen betrekking op mijn glutenvrij dieet en niet op mijn lactosevrij dieet. Als ik een pak boter van Wajang koop staat deze uitgaven er hieronder dus niet bij, maar als ik een pak glutenvrije en lactosevrije koekjes van Schar koop, staat deze uitgaven er hieronder dus wel bij. Ook de kosten van de aanschaf van mijn broodbakmachine, dieetboeken, het lidmaatschap van de NCV, etc. etc. zijn hieronder niet meegenomen.

 

Mijn uitgaven

Oktober                              € 33,61

November                          € 91,74

December                           € 39,68

Januari                                € 47,58

Februari                              € 10,95

Maart                                   € 41,78

April                                     € 17,44                

Totaal                                   € 282,78

Gemiddeld per maand     € 47,13

Het afgelopen half jaar heb ik drie bestellingen gedaan bij Glutenvrijemarkt.com. Dit komt dus uit op ongeveer één bestelling in twee maanden. Ik hou in mijn telefoon altijd een lijstje bij met spullen die ik nodig heb. En zodra ik aan de € 45,00 zit plaats ik mijn bestelling, dan heb ik namelijk geen verzendkosten.

Mocht ik echt eerder producten nodig hebben, dan bestel ik uiteraard gewoon eerder of ga ik naar De Gezonde Teut in Bergeijk of naar Ekoplaza in Veldhoven. Bij de supermarkten hier in het dorp koop ik eigenlijk alleen spullen als ik iets direct nodig heb en niet op een grote bestelling kan wachten. Bijvoorbeeld als ik een cake wil bakken en er net op dat moment achter kom dat ik net niet genoeg meel heb.

 

Duur?

We betalen een kleine € 50,00 per maand aan glutenvrije boodschappen. Een half jaar geleden had ik verwacht dat dit een stuk meer zou zijn. Ik denk echter wel dat het verschil maakt dat ik veel zelf kook en bak en dus weinig kant-en-klaar glutenvrije producten uit de winkel koop.

Daarnaast koop ik nu bijvoorbeeld de spullen om zelf een glutenvrij brood te bakken, maar koop ik wel minder glutenbevattend brood, omdat mijn vriend dat nu nog maar alleen eet. De kosten die ik extra heb voor de glutenvrije boodschappen zullen de kosten die ik minder heb voor de glutenbevattende producten niet helemaal gelijk aan elkaar zijn. Maar ik denk wel dat zij elkaar voor een deel aan elkaar wegstrepen.

Ook denk ik dat als ik over een half jaar nog eens deze kosten op een rijtje zet ik misschien wel goedkoper uit kom per maand. In november heb ik bijvoorbeeld extreem veel geld uitgegeven, omdat ik toen nog niets van glutenvrije spullen in huis had. En je toch een bepaald assortiment in huis nodig hebt om te kunnen bakken en koken. Daarnaast heb ik in maart meer broden uit de supermarkt gekocht, omdat wij zelf midden in een verbouwing zaten en zelf brood en tussendoortjes bakken dus lastiger was.

 

Het viel mij eerlijk gezegd alles mee. Ik had verwacht dat het meer zou zijn. Weet jij hoeveel jij per maand uitgeeft aan glutenvrije boodschappen? Of valt het jou mee of tegen wat ik per maand uitgeef?

3 gedachten over “Nieuwe tip: Kosten glutenvrij dieet (1)

 1. Ik zit nu het afgelopen half jaar dus gemiddeld op een kleine € 50,00 aan glutenvrije boodschappen per maand. Nu heb ik in november extra veel aangeschaft omdat ik toen nog niets in huis had en in maart heb ik meer kant-en-klare producten gekocht wegens de verbouwing. Ik denk echt dat als ik het over een jaar nog eens naast elkaar zet ik misschien nog wel lager uit kom dan die € 50,00.

  Ik eet inderdaad ook af en toe een restje avondeten als lunch. Maar dat tel ik dan niet mee. Ik heb echt alleen de boodschappen geteld van de glutenvrije merken. Als ik bijvoorbeeld een pak rijst of een pak rijstwafels koop, dan zet ik het niet apart onder de glutenvrije boodschappen, maar gewoon onder de boodschappen.

  Je dochter heeft smaak, haha! Mag ik vragen welke broodjes zij het liefste eet?

  Ik heb eens gekeken wat onze gemiddelde ”gewone” boodschappen waren per maand voordat ik de diagnose kreeg en nadat ik de diagnose kreeg en dus de glutenvrije boodschappen apart ben gaan bijhouden. De gewone boodschappen zijn met gemiddeld € 30,00 per maand afgenomen.

  Nu ben ik toch wel heel erg benieuwd wat er over een half jaar uit zou komen. Ik heb hem meteen in mijn agenda gezet. Op 16 oktober wordt er een ”update blog” geplaatst! Haha! 🙂

  1. Mijn dochter is gek op de bon matin broodjes van Schar. En daarnaast eet ze ook veel kaas, liefst babybel maar gewoon een stuk mag ook. Dure eetster! 😉

 2. Interessant om te lezen!
  Ik hield het ook bij in 2010, toen kwam ik op 76 euro per maand.
  Ik ben benieuwd op hoeveel ik nu uit kom. Al is het denk ik lastig bepalen. Ik eet vaak een restje avondeten voor lunch.
  Destijds at Mirthe nog niet glutenvrij en zij heeft een voorkeur voor dure broodjes…

  De bijzondere bijstand en de belastingdienst gaan uit van 800 en 900 euro per jaar. Maar daar zitten ook reiskosten e.d. bij in.

  Ik ben wel benieuwd of jullie normale boodschappen-uitgaven zijn veranderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *