Nieuwe tip: Nima Sensor

Nieuwe tip: Nima Sensor

Afgelopen vrijdag heb ik mijn verjaardagscadeau van mijn oom al gekregen. Een Nima Sensor: wauw wat een fantastisch cadeau! Een mooi, klein, handig apparaatje om te testen of je eten gluten bevat. Natuurlijk kon ik het niet laten om hem meteen te gebruiken. In deze blog leg ik uit wat de Nima Sensor precies is, hoe hij werkt en wat mijn ervaringen tot nu toe zijn na het doen van twee tests.

Wat is de Nima Sensor?

De Nima Sensor is een mooi, klein, handig apparaatje om te testen of je eten gluten bevat. De Nima Sensor geeft vanaf 20 ppm aan dat er gluten zijn gevonden, dit is de officiële grens. Er vinden momenteel nog steeds ontwikkelingen plaats, waarmee het op den duur mogelijk zou moeten zijn dat de Nima Sensor ook aangeeft als er minder dan 20 ppm  gluten gevonden zijn.

De Nima Sensor is erg handig in gebruik en makkelijk mee te nemen naar bijvoorbeeld je vrienden, naar een restaurant of op vakantie.

De Nima Sensor is op zowel voedsel als op drank te gebruiken, maar niet op alcoholische dranken!

Hoe werkt de Nima Sensor?

Om de Nima Sensor te gebruiken heb je speciale capsules nodig. Deze capsules zijn eenmalig te gebruiken. De reden daarvoor is vrij eenvoudig: er worden gluten getest. Mocht er in een capsule gluten zijn gevonden, dan zijn deze gluten bij een eventuele volgende test nog steeds aanwezig. Daarnaast is de capsule als het ware een klein lab, waar van alles in gebeurd om te testen of er gluten aanwezig zijn of niet, hergebruik is daarom dus niet mogelijk.

In de capsules plaats je een stukje van het eten wat je graag wil testen. Vervolgens plaats je de capsule in het apparaat. Het apparaat laat vervolgens zien dat hij bezig is met testen, en maakt daarbij wat minimale geluiden en trilbewegingen. Binnen drie minuten weet jij of er gluten zijn gevonden of niet. Zijn er gluten gevonden, dan krijg je een melding low gluten of high gluten en zijn er geen gluten gevonden, dan krijg je een lachende smiley te zien.

 

Let de Nima Sensor ook op kruisbesmetting?

Bij het gebruik van de Nima Sensor test je een klein stukje van je eten, namelijk hetgeen wat in de capsule wordt gestopt. Kruisbesmetting is daarom dus niet volledig uit te sluiten.

Het is wél mogelijk om bijvoorbeeld te testen of jouw glutenvrije frikadel in dezelfde olie is gebakken als de glutenbevattende snacks of dat jouw glutenvrije pasta in hetzelfde water is gekookt als de glutenvrije pasta.

Mocht de Nima Sensor aangeven dat het niet glutenvrij is, dan kun je daar 100% vanuit gaan en mocht de Nima Sensor aangeven dat het wel glutenvrij is, dan kun je daar dus helaas niet 100% vanuit gaan.

Kan de Nima Sensor op meer allergenen testen?

De Nima Sensor is op dit moment alleen nog maar in te zetten op het testen van gluten. De plannen zijn echter wel om het uit te breiden naar andere allergenen, zoals bijvoorbeeld: pinda’s, melk en soya. In de herfst van 2017 wordt hoogstwaarschijnlijk de Nima Peanut Sensor uitgebracht, waarmee het mogelijk is om te testen op pinda’s.

Twee uitgevoerde tests!

De eerste test – glutenbevattende peperkoek

Ik wilde de eerste test doen met iets waarvan ik zeker wist dat er gluten in zouden zitten. Mocht de Nima Sensor dan namelijk aangeven dat er géén gluten in zouden zitten, dan had ik meteen mijn vraagtekens gezet bij de werking van het apparaatje. Mijn moeder was toevallig net een stukje peperkoek aan het eten, toen ik dit cadeau kreeg, en dus moest zij een stukje van haar peperkoek inleveren! De onderstaande foto’s zeggen genoeg:

De tweede test – glutenvrije pannenkoek bij de Pannekoekenbakker in Eersel

Om de verjaardag van mijn oma te vieren, zijn we met de hele familie gaan eten bij de Pannenkoekenbakker in Eersel. Als er ergens gluten in overvloed zijn, dan is het wel bij een pannenkoekenbakker. Vandaar dat ik dit een mooie tweede test vond.

Bij het reserveren, ruim één maand van te voren, heb ik vermeld dat ikzelf zowel glutenvrij als lactosevrij moet eten. Dat was geen enkel probleem: de glutenvrije pannenkoeken worden namelijk in een aparte pan gebakken, kreeg ik als antwoord. Dat wilde ik graag testen met de Nima Sensor.

Maar wat ik ook graag wilde testen: of de serveerster gluten aan haar handen had bij het serveren van mijn pannenkoek. De pannenkoek stak namelijk iets uit van het bord, net als de glutenbevattende pannenkoeken. Daar zag ik een risico op kruisbesmetting! Ik pakte daarom net dat stukje van mijn pannenkoek om in de capsule te stoppen. Ook deze foto’s zeggen genoeg:

Waar kun je de Nima Sensor kopen?

De Nima Sensor is momenteel nog alleen te verkrijgen in Amerika. Via de site is het mogelijk om zowel de starterskit, als de capsules te kopen.

Tevens kun je de Nima Sensor ook via Amazon kopen.

De starterskit bestaat uit de Nima Sensor, een oplaadkabel, drie capsules en een handig opbergzakje. Deze starterskit kost $ 279,00, dat is omgerekend ongeveer € 255,00.

Er zijn in totaal vier mogelijkheden om de capsules te kopen.

  • Een eenmalige bestelling van 12 capsules. Dit kost $ 72,95, dat is omgerekend ongeveer € 67,00. Dat betekend dat je per capsule ongeveer € 5,60 betaald.
  • Een ‘’abonnement’’ van 12 capsules om de maand. Dit kost $ 61,95, dat is omgerekend ongeveer € 57,00. Dat betekend dat je per capsule ongeveer € 4,75 betaald.
  • Een ‘’abonnement’’ van 12 capsules ieder maand. Dit kost $ 59,95, dat is omgerekend ongeveer € 55,00. Dat betekend dat je per capsule ongeveer € 4,60 betaald.
  • Een ‘’abonnement’’ van 24 capsules per maand. Dit kost $ 116,94, dat is omgerekend ongeveer € 107,00. Dat betekend dat je per capsule ongeveer € 4,45 betaald.

Mijn mening!

Ik vind het een erg makkelijk en klein apparaatje, die ik voortaan overal mee naartoe neem. De capsules vind ik vrij prijzig voor een eenmalig gebruik. Dat is dan ook één van de redenen waarom ik bijvoorbeeld niet elke keer de Nima Sensor zal gebruiken als ik uit eten ga. Een andere reden is het feit dat kruisbesmetting niet volledig is uit te sluiten. Mocht ik ergens gaan eten, waar ik mijn twijfels bij heb, dan vind ik het toch erg fijn om even de Nima Sensor erbij te kunnen pakken en te kijken wat hij ervan vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *