Pepernoten test

Pepernoten test

Over een kleine twee weken komt sinterklaas weer aan in Nederland. Veel kinderen verheugen zich op het sinterklaasfeest en alle lekkernijen die worden gestrooid door zwarte piet. Terwijl de kinderen met coeliakie juist niet zitten te wachten op al dat strooigoed van zwarte piet, omdat ze daar namelijk ziek van worden!

Nu zijn er natuurlijk ook verschillende glutenvrije pepernoten te koop, maar welke zijn nou het lekkerste?! Daarom heb ik een glutenvrije pepernoten test georganiseerd. Deze test heb ik afgelopen weekend gedaan, samen met mijn gezin – die overigens wel gewoon tegen gluten kunnen. Zij waren misschien dan ook wel iets strenger in deze test, omdat zij de glutenbevattende pepernoot als vergelijkingsmateriaal in hun gedachten hadden. In deze blog lees je precies welke pepernoten we getest hebben en hoe deze uit de test zijn gekomen!

Een tijdje terug plaatste ik ook een blog met daarin allerlei sinterklaas lekkernijen die in de gewone winkels te koop zijn.

 

De pepernoten en andere lekkernijen

In totaal heb ik van vijf merken sinterklaas lekkernijen toegestuurd gekregen, namelijk van:

 • Roleys: pepernoten (gluten- en lactosevrij)
 • Holland & Barrett: pepernoten (glutenvrij) en pepernoten (gluten- en lactosevrij)
 • Damhert: pepernoten (gluten- en lactosevrij)
 • Le Poole: pepernoten (glutenvrij) en chocolade pepernoten (glutenvrij)
 • Consenza: pepernoten (gluten- en lactosevrij) en speculaasbrokken (gluten- en lactosevrij)

De pepernotentest hebben we dus gedaan met zes verschillende soorten pepernoten, die we dan ook goed met elkaar konden vergelijken.

De twee overige lekkernijen hebben we uiteraard ook getest en beoordeeld.

 

De pepernotentest

Alle verschillende soorten pepernoten zaten apart verpakt in een bakje. Iedere pepernoot had zijn eigen letter gekregen, van A tot en met F, zodat niemand wist van welk merk het was.

Voor iedere pepernoot had ik een beoordelingsformulier gemaakt, waarbij beoordeeld moest worden op uiterlijk, smaak, structuur en ook een totaalcijfer moest worden gegeven.

De uitslag is als volgt:

 1. Roleys

Deze pepernoot is iets of wat groter dan een glutenbevattende pepernoot. De pepernoten zien er redelijk uit, al zijn sommige pepernoten wel wat ‘’hobbelig’’, en iets of wat aan de lichte kant qua kleur.

Deze pepernoot kwam het dichtste bij de glutenbevattende pepernoot qua smaak en structuur.

 

 1. Holland & Barrett (gluten- en lactosevrij)

Deze pepernoot is net als de pepernoot van Roleys iets of wat aan de grote kant. De pepernoten zien er redelijk uit, ze zijn af en toe een beetje ‘’vierkantig’’. Qua kleur zijn deze pepernoten wel iets beter dan de pepernoten van Roleys, maar nog steeds aan de lichtere kant.

Deze pepernoot deed niet heel veel onder voor de pepernoot van Roleys qua smaak en structuur.

 

 1. Holland & Barrett (glutenvrij)

Deze pepernoot lijkt qua uiterlijk op de andere pepernoot van Holland & Barrett.

De gluten- en lactosevrije variant van Holland & Barrett vonden we net iets harder en dus meer op een glutenbevattende pepernoot lijken.

Ook vonden we dat er iets of wat van een nasmaakje aan deze pepernoot zat.

 

 1. Damhert

Deze pepernoten hebben een goed formaat. De pepernoten zien er redelijk uit, ze zijn af en toe een beetje ‘’vierkantig’’, en iets of wat aan de lichte kant qua kleur net als de pepernoten van Holland & Barrett.

We vonden dat deze pepernoot te weinig smaak had.

 

 1. Le Poole

Deze pepernoten hebben een goed formaat. De pepernoten zien er goed uit, hebben de juiste kleur, maar de meeste hebben een ‘’snaveltje’’. Qua uiterlijk lijken deze pepernoten het meeste op de glutenbevattende pepernoten.

Ook van deze pepernoot vonden we dat het te weinig smaak had. Al had deze pepernoot een betere speculaassmaak, was hij gegarandeerd hoger geëindigd!

 

 1. Consenza

Deze pepernoten zagen er het minste uit van allemaal. Deze pepernoten waren namelijk het grootste en lichtste van allemaal.

Ook van deze pepernoot vonden we dat het te weinig smaak had. Maar ook was deze pepernoot wat aan de zachtere kant.

 

Over het algemeen hadden alle pepernoten van ons net wat meer speculaaskruiden mogen bevatten.

Nu is het ook nog eens zo dat, eigenlijk iedereen die mee heeft getest, de pepernoten kon vergelijken met de glutenbevattende pepernoten. Zij waren dus ook wel strenger met het beoordelen, dan ik dat bijvoorbeeld zelf was. Ik weet zelf hoe moeilijk het af en toe kan zijn om een glutenvrij recept net zo lekker te krijgen als een glutenbevattend recept.

 

Chocoladepepernoten

Van Le Poole had ik ook een zakje chocoladepepernoten thuis gestuurd gekregen. Het was natuurlijk oneerlijk om deze pepernoot mee te laten doen met de bovenstaande test, vandaar dat we deze pepernoot apart hebben beoordeeld.

Deze pepernoten zagen er redelijk uit. Ze wisselde namelijk van formaat en grootte. Helaas waren deze pepernoten als op, toen ik er een foto van wilde maken! Dat is natuurlijk ook een goed teken!

De pepernoten waren erg lekker. Net als bij glutenbevattende chocolapepernoten, proef je voornamelijk de chocolade. Maar daar zijn het immers chocolade pepernoten voor!

Als deze pepernoot mee had mogen doen met de bovenstaande test, stond deze pepernoot sowieso op nummer één!

 

Speculaasbrokken

Van Consenza had ik ook speculaasbrokken thuis gestuurd gekregen. Ook deze lekkernij kon natuurlijk niet mee doen met de bovenstaande test, maar we hebben hem wel apart beoordeeld!

De speculaasbrokken zien er echt super goed uit. Ze hebben de juiste kleur en een fijne grootte.

Qua structuur waren de speculaasbrokken ook goed. Ze waren namelijk hard en knapperig, precies zoals het hoort. We vonden alleen dat ook hier meer speculaaskruiden in hadden mogen zitten.

 

 

‘’En strooi dan wat lekkers in een of andere hoek’’. Dat zal wel goed komen, want er zijn aardig wat soorten glutenvrije pepernoten. Zodat iedereen met coeliakie gewoon kan genieten van het sinterklaasfeest MET pepernoten!

 

Deze blog is een gesponsord bericht, waarbij ik de sinterklaas lekkernijen toegestuurd heb gekregen om deze test uit te kunnen voeren.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *