Review: Brood van Atelier Elena

Review: Brood van Atelier Elena

Het verhaal achter de Belgische Atelier Elena vind ik zeer bijzonder en mooi. Stéphane is voor zijn echtgenote en zijn dochter, maar ook alle mensen die op zoek zijn naar een oplossing om glutenvrij te eten deze bakkerij begonnen. Dochter Elena proeft en keurt al 11 jaar de smaken van het hele assortiment broden, brioches en glutenvrij gebak.

Het laboratorium Carah analyseert en test de glutenvrije producten van Atelier Elena. De producten zitten systematisch onder de normen die door de Europese wetgever zijn vastgelegd. De producten worden vervaardigd in een ruimte, waar alleen glutenvrije grondstoffen worden toegelaten. Zo is er dus geen risico op kruisbesmetting. Tevens gebruikt Atelier Elena verpakkingen die speciaal zijn ontworpen voor glutenvrije producten. Zo wordt kruisbesmetting ook vermeden.

Ik ben door Stéphane gevraagd om een aantal broden te testen. Natuurlijk zeg ik daar geen nee tegen! Hij verzocht me wel om eerlijk te zijn over de smaak en kwaliteit. Dit gezien het feit dat ze in België andere smaken kennen dan in Nederland. Uiteraard was ik ook zeker van plan om gewoon te zeggen wat ik ervan vind, maar ik vond het wel netjes dat hij dit er zelf nog een keer bij vermelde. Ieder land, maar ook ieder persoon, kent immers zijn eigen smaken!

Ik was in de veronderstelling dat ik één of twee broden thuisgestuurd zou krijgen. Maar toen ik het pakket opende was het enige wat ik uit kon brengen: ‘’WAUW!’’. Ik weet niet meer hoe vaak ik tegen mijn vriend heb gezegd dat dit er fantastisch uit zag, super lekker rook én super zacht aanvoelde. Ik was als een kind zo blij om dit te mogen testen!

 

Assortiment

Het assortiment van Atelier Elena bestaat uit:

 • Burger Bun: € 1,00 – per stuk
 • Gebak 34x24cm: € 5,00 – voor 20 personen
 • Stokbroden ‘’Multi’’: € 5,00 – voor 4 stuks
 • Meergranenbrood: € 4,10 – voor 300 gram gesneden en € 4,00 – voor 300 gram ongesneden
 • Mini-stockbroodjes: € 2,50 – voor 4 stuks
 • Piccolo Wit: € 2,50 – voor 4 stuks
 • Wit Brood: € 4,10 – voor 300 gram gesneden en € 4,00 – voor 300 gram ongesneden
 • Sandwich: € 2,50 – voor 4 stuks
 • Stokbroden ‘’Babel’’: € 5,00 – voor 4 stuks
 • Krakeling: € 5,00 – voor 320 gram
 • Rozijnenbrood: € 5,00 – voor 320 gram
 • Chocoladebrioche: € 5,00 – voor 420 gram
 • Briochebrood: € 5,00
 • Chocolade Muffin: € 1,50 – per stuk
 • Muffin Natuur: € 1,20 – per stuk
 • Fijne Galetten: € 7,00 – voor 200 gram
 • Galetten: € 8,00 – voor 500 gram

Het assortiment van Atelier Elena is te bestellen via internet. De verzendkosten bedragen € 5,00 voor verzenden naar Nederland. Als je op maandag voor 12.00 uur een bestelling plaatst dan heb je de bestelling donderdagmiddag in huis ongeveer.

De verzendkosten bedragen € 4,00 voor verzenden naar België.

Bij een bestelling boven € 20,00 zijn er geen verzendkosten. Dit geldt zowel voor verzenden naar Nederland als naar België.

 

Allergenen

Wat ikzelf heel erg jammer vind is dat de ingrediënten niet op de verpakkingen zijn vermeld. Er staat zelfs helemaal niets op de verpakking, niet wat voor product het is of wat voor voedingsstoffen er in zitten of zelfs een datum tot wanneer het houdbaar is. Dit is iets wat ik persoonlijk miste. Het zal zo zijn dat in België daar andere regels voor gelden dan hier in Nederland, maar dat weet ik niet zeker.

Daarom heb ik op de site van Atelier Elena gekeken of ik daar meer informatie over de producten kon vinden. De ingrediënten staan per product vermeld.

 • Burger Bun: glutenvrij, lactosevrij, ei-vrij
 • Gebak 34x24cm: glutenvrij en lactosevrij
 • Stokbroden ‘’Multi’’: glutenvrij, lactosevrij en ei-vrij
 • Meergranenbrood: glutenvrij, lactosevrij en ei-vrij
 • Mini-stockbroodjes: glutenvrij, lactosevrij en ei-vrij
 • Piccolo Wit: glutenvrij, lactosevrij en ei-vrij
 • Wit Brood: glutenvrij lactosevrij en ei-vrij
 • Sandwich: glutenvrij, lactosevrij en ei-vrij
 • Stokbroden ‘’Babel’’: glutenvrij, lactosevrij en ei-vrij
 • Krakeling: glutenvrij, lactosevrij en ei-vrij
 • Rozijnenbrood: glutenvrij, lactosevrij en ei-vrij
 • Chocoladebrioche: glutenvrij, lactosevrij en ei-vrij
 • Briochebrood: glutenvrij, lactosevrij en ei-vrij
 • Chocolade Muffin: glutenvrij en lactosevrij
 • Muffin Natuur: glutenvrij en lactosevrij
 • Fijne Galetten: glutenvrij en lactosevrij
 • Galetten: glutenvrij, lactosevrij en ei-vrij

Natuurlijk kreeg ik niet al het bovenstaande toegestuurd, maar wel heel veel hiervan. Aangezien er geen informatie op de  verpakkingen stond, is het voor mij bij sommige producten nog steeds goed nadenken wat het dan geweest zou zijn. Dit komt ook doordat sommige broodjes bij mij per 2 verpakt zaten en ze per 4 of per stuk op de site te koop zijn.

Burger Bun

Ik kreeg dit pakket laat op de middag thuisgestuurd. We hadden net daarvoor besloten dat we een makkelijke hap zouden pakken als avondeten, maar wat dat dan zou zijn hadden we nog niet precies bepaald. Toen ik even later dit pakket zag kon ik het niet laten om er meteen iets van te testen en besloot om te dineren met onder ander dit broodje.

Aangezien er geen informatie op de verpakking stond, wist ik niet dat dit een ‘’burger broodje’’ was. Het grappige is dat ik dit wel zei tegen mijn vriend: “Het ziet er echt uit als een broodje  voor je hamburger op te leggen met wat sla, tomaat en komkommer!’’. Achteraf bleek dit dus echt zo te zijn.

Helaas heb ik dit broodje niet gegeten met een hamburger, maar ik kan me wel goed inbeelden dat dit echt ontzettend lekker geweest zou moeten zijn!

Het broodje is echt onwijs zacht, ruim bedekt met zaden en erg lekker! Het broodje kost € 1,00 per stuk, dat vind ik een schappelijke prijs voor wat je krijgt. Ik had er namelijk best meer van willen hebben én het broodje willen proberen met een lekkere hamburger ertussen, maar wie weet doe ik binnenkort een bestelling!

Ingrediënten

dextrose, druivenconcentraat, geklaarde boter, gemalen geroosterde linzen, gist, gistextract, maïszetmeel, psyllium, rijstmeel, soja-eiwit concentraat, suiker, suikerbietensiroop, verdikkingsmiddelen E415 E464 en E412, water, zout, zuur E270, zuurteregelaar E262

 

Stokbroden ‘’Multi’’

Dit stokbrood zou ik niet zo snel stokbrood noemen. Het is namelijk niet het stokbrood zoals wij dat in Nederland gewend zijn. Het broodje is namelijk heel zacht en een Nederlands stokbrood is toch wat harder.

Ik vont het broodje net iets aan de grote kant om in één keer op te eten en heb er daarom 2 keer van kunnen genieten. Wat zeg ik, ik heb er 4 keer van kunnen genieten, want er zaten er namelijk 2 in de verpakking!

Ook dit broodje is zacht van structuur, zeer ruim bedekt met zaden en erg lekker! Ook dit broodje zou ik best nog wel eens vaker willen eten! Ik zou dan echter wel kiezen voor de ‘’Mini Stockbroodjes’’, aangezien dat een beter formaat voor mij zou zijn. Voor 4 ‘’Mini Stockbroodjes’’ betaal je € 2,50 en ook dat vind ik een zeer schappelijke prijs voor wat je krijgt.

Ingrediënten 

caramel, dextrose, gedroogde zuurdesem (rijstmeel en starter culture), gemalen geroosterde linzen, gist, gistextract, inulin, lijnzaad, maïszetmeel, maltodextrin, millet, psyllium, rijstmeel, sesam zaad, soja-eiwit concentraat, suiker, verdikkingsmiddelen E415 E464 en E412, water, zonnebloemolie, zonnebloempitten, zout, zuurteregelaar E262

 

Meergranenbrood

Het meergranenbrood was vrij luchtig en zacht. Volgens mij was dit ook de reden dat er wat gaatjes in het brood zat. Qua smaak doet dit natuurlijk niets af, maar het maakt het soms iets lastiger met beleggen. Dit was overigens niet over hele brood te merken, enkel bij een paar sneetjes.

Ook dit brood is zeer goed gevuld en vult zelf ook goed.

Ik heb het brood voorgesneden gekregen. Je hebt echter ook de keuze om dit brood ongesneden te bestellen. Dit heeft zijn voor- en nadelen. Het voordeel is dat je het naar verwachting wat langer goed en lekker kan houden en het nadeel is dat je het nooit zo mooi op deze dikte gesneden krijgt. Qua kosten maakt het niet veel uit. Je betaald namelijk maar € 0,10 meer als je het gesneden wilt hebben.

Ingrediënten

caramel, dextrose, gedroogde zuurdesem (rijstmeel en starter culture), gemalen geroosterde linzen, gist, gistextract, inulin, lijnzaad, maïszetmeel, maltodextrin, millet, psyllium, rijstmeel, sesam zaad, soja-eiwit concentraat, suiker, verdikkingsmiddelen E415 E464 en E412, water, zonnebloemolie, zonnebloempitten, zout, zuurteregelaar E262

 

Piccolo Wit

Ik vond deze broodjes aan de iets drogere kant en ook wel iets minder lekker dan wat ik tot nu toe heb geproefd. De broodjes zijn zeker niet vies, maar ik was gewoon verwend met wat ik tot nu toe heb geproefd!

Ik zou deze broodjes dan ook niet snel nog een keer bestellen.

Ingrediënten

dextrose, druivenconcentraat, gemalen geroosterde linzen, gist, gistextract, maïszetmeel, psyllium, rijstmeel, soja-eiwit concentraat, suiker, suikerbietensiroop, verdikkingsmiddelen E415 E464 en E412, water, zonnebloemolie, zout, zuur E270, zuurteregelaar E262

 

Wit Brood

Dit brood was vreemd genoeg iets kleiner dan het ‘’Meergranenbrood’’. Dit was ook wel iets of wat terug te merken in de structuur / zachtheid van het brood.

Ik heb dit brood gesneden gekregen. Wat me echter wel opviel is dat het niet altijd helemaal tot beneden toe door was gesneden.

Ook bij dit brood vond ik net als bij ‘’Piccolo Wit’’ dat er een net iets andere smaak aan zat dan ik gewend ben. Het is lastig te omschrijven wat precies, maar het maakt het brood er zeker niet minder lekker van.

Dit brood is ook zowel gesneden als ongesneden te bestellen. Hiervoor gelden dezelfde regels als bij het meergranenbrood, qua prijsverschil en voor- en nadelen.

Ingrediënten

dextrose, druivenconcentraat, gemalen geroosterde linzen, gist, gistextract, maïszetmeel, psyllium, rijstmeel, soja-eiwit concentraat, suiker, suikerbietensiroop, verdikkingsmiddelen E415 E464 en E412, water, zonnebloemolie, zout, zuur E270, zuurteregelaar E262

 

Stokbroden ”Babel”

Deze broodjes zijn lekker zacht. Ik vond dat je bij deze broodjes een net  iets andere smaak proefde dan wat ik in Nederland ben gewend. Ik weet niet precies hoe ik moet omschrijven, maar ik weet wel dat het gewoon super lekker was!

Deze broodjes hebben het perfecte formaat.  En zijn ook erg makkelijk om ergens mee naartoe te nemen: ze zijn niet bedekt met zaden wat er vanaf kan vallen en erg handzaam!

Ook deze broodjes zou ik best eens vaker willen eten of in de vriezer paraat hebben liggen voor een dagje uit. Ook hier betaal je € 2,50 voor 4 broodjes.

Ingrediënten

dextrose, druivenconcentraat, gemalen geroosterde linzen, gist, gistextract, maïszetmeel, psyllium, rijstmeel, soja-eiwit concentraat, suiker, suikerbietensiroop, verdikkingsmiddelen E415 E464 en E412, water, zonnebloemolie, zout, zuur E270, zuurteregelaar E262

 

Chocoladebrioche

Ik was erg nieuwsgierig naar dit brood. Ik heb volgens mij nog nooit chocoladebrioche of iets dergelijks gehad en ik verheugde me er enorm op! Ondanks dat deze brioche goed gevuld was met chocolade vond ik de smaak en structuur tegenvallen. Het brood was een stuk vaster en droger dan hetgeen wat ik tot nu toe heb geproefd.

Ik denk dat ik groot fan was geweest van deze brioche als het een stuk lichter en zachter was geweest. Maar dat is helaas niet zo en daarom zou ik deze brioche niet snel opnieuw bestellen. De prijs/kwaliteit verhouding vind ik hier aan de hoge kant. Je betaald namelijk € 5,00 voor deze brioche. Gelukkig maar dat smaken verschillen en andere mensen dit brood misschien wel echt super lekker vinden!

Ingrediënten

chocolade chips, dextrose, druivenconcentraat, geklaarde boter, gemalen geroosterde linzen, gist, gistextract, maïszetmeel, melkpoeder, psyllium, rijstmeel, soja-eiwit concentraat, suiker, suikerbietensiroop, verdikkingsmiddelen E415 E464 en E412, water, zonnebloemolie, zout, zuur E270, zuurteregelaar E262

 

Briochebrood

Ik wist niet precies wat ik van deze brioche moest verwachten: was het suikerbrood, was het gevuld met iets van marsepein of iets anders? Het brood voelde vrij klef en nat aan. Dat zie je ook wel terug op de foto. Dit was niet mijn soort brioche qua smaak en structuur.

Waar ik bij de chocoladebrioche nog dacht dat als de structuur zou veranderen, ik het wel lekker zou vinden, heb ik dat niet bij deze brioche. Dit komt omdat ik van zowel de structuur als de smaak niet echt fan ben. Ook bij deze brioche vind ik de prijs/kwaliteit verhouding aan de hoge kant. Je betaald ook voor deze brioche € 5,00. Maar ook hier geldt: gelukkig dat smaken verschillen en andere mensen dit brood wellicht wel super lekker vinden!

Ingrediënten

dextrose, druivenconcentraat, geklaarde boter, gemalen geroosterde linzen, gist, gistextract, maïszetmeel, psyllium, rijstmeel, soja-eiwit concentraat, suiker, suikerbietensiroop, verdikkingsmiddelen E415 E464 en E412, water, zout, zuur E270, zuurteregelaar E262

 

Chocolade Muffin

Ik had echt super veel zin in deze muffin. Helaas vond ik deze muffin iets droger en compacter, dan ik had verwacht en vond ik hem vrij zwaar liggen. De smaak opzich is wel goed.

Ik vroeg mezelf af of de chocolade in het bakproces misschien iets veranderd. Zowel de ‘’chocoladebrioche’’ als deze muffin waren iets droger en compacter. Terwijl als dit bij beide niet het geval was geweest, waren ze echt super lekker geweest volgens mij!

Chocolade Muffin

chocolade chips, dextrose, druivenconcentraat, geklaarde boter, gemalen geroosterde linzen, gist, gistextract, maïszetmeel, melkpoeder, psyllium, rijstmeel, soja-eiwit concentraat, suiker, suikerbietensiroop, verdikkingsmiddelen E415 E464 en E412, water, zonnebloemolie, zout, zuur E270, zuurteregelaar E262

Muffin Natuur

Deze muffin heb ik tegelijk met de ‘’Chocolade Muffin’’ getest. Mijn vriend hielp daar overigens bij mee, dus ik heb niet alleen 2 muffins op! Ik vond deze muffin lekkerder dan de ‘’Chocolade Muffin’’. Dat zit hem vooral in de structuur. Ik had vooraf juist verwacht dat ik de ‘’Chocolade Muffin’’ lekkerder zou vinden, maar dat bleek dus niet het geval. Mijn vriend deelde deze mening met mij.

Ingrediënten

dextrose, druivenconcentraat, geklaarde boter, gemalen geroosterde linzen, gist, gistextract, maïszetmeel, psyllium, rijstmeel, soja-eiwit concentraat, suiker, suikerbietensiroop, verdikkingsmiddelen E415 E464 en E412, water, zout, zuur E270, zuurteregelaar E262

 

Fijne Galetten

Wauw, wauw, wauw! Wat zijn deze koekjes ontzettend lekker en wat heb ik die vooral gemist! Meer kan ik er eigenlijk niet over zeggen, dan dat ze echt super lekker zijn!

Of ik ze snel nog een keer zou kopen weet ik niet, want ik vind € 7,00 namelijk ruim aan de hoge kant. Misschien een keer met een speciale gelegenheid of iets dergelijks, want ze zijn wel echt enorm lekker! Als ze iets goedkoper waren geweest had ik hier zeker niet lang over na hoeven te denken en had ik ze gegarandeerd vaker besteld!

Ingrediënten

dextrose, druivenconcentraat, ei, geklaard botter, gemalen geroosterde linzen, gist, gistextract, lactosevrij melk, maïszetmeel, psyllium, rijstmeel, soja-eiwit concentraat, suiker, suikerbietensiroop, vanilline, verdikkingsmiddelen E415 E464 en E412, water, zonnebloemolie, zout, zuur E270, zuurteregelaar E262

 

Galetten

Vond je me al enthousiast bij de ‘’Fijne Galetten’’? Deze koeken zijn nog veel lekkerder dan de ‘’Fijne Galetten’’. Dat vond ik niet alleen, maar ook de mensen die gewoon gluten mogen hebben en eten. Deze galetten doen echt zeker niet onder voor de glutenbevattende galetten! Jammer dat er maar 16 stuks in de verpakking zaten en ze heel snel op waren door zowel mij, als mijn omgeving!

Deze koeken zijn nog net iets duurder dan de ‘’Fijne Galetten’’, ze kosten namelijk € 8,00. Ondanks dat ze zo fantastisch lekker zijn, vind ik dit toch aan de dure kant en zou dit dus niet snel kopen denk ik. Misschien inderdaad voor een speciale gelegenheid of iets dergelijks. Maar ook voor deze galetten geldt dat als ze goedkoper waren geweest, ik ze gegarandeerd vaker had besteld!

Ingrediënten

dextrose, druivenconcentraat, ei, geklaarde boter, gemalen geroosterde linzen, gist, gistextract, lactosevrij melk, maïszetmeel, psyllium, rijstmeel, soja-eiwit concentraat, suiker, suikerbietensiroop, verdikkingsmiddelen E415 E464 en E412, water, zout, zuur E270, zuurteregelaar E262

 

Eindoordeel

Wat ik erg persoonlijk erg jammer vind aan alle producten, is dat er niets van informatie op de verpakkingen staat. Ik mis dan toch de houdbaarheidsdatum, de ingrediënten en de voedingswaarden.

De prijs/kwaliteit verhouding vind ik wisselen per product. Dit komt misschien ook wel omdat ik sommige producten minder lekker vond. En dat is toch een kwestie van smaak, die bij iedereen natuurlijk anders is. Maar ook de ‘’Fijne Galetten’’ en de ‘’Galetten’’ die ik beide echt ontzettend lekker vond, vind ik toch ook aan de dure kant. Ook als ze zo fantastisch lekker zijn, vind ik dat toch iets te duur.

De verzendkosten vind ik ook ontzettend meevallen. Je betaald overigens geen verzendkosten als je een bestelling plaatst van boven de € 20,00. Dit vind ik zeer netjes. Zo voel je je immers niet verplicht om een extra grote bestelling te moeten plaatsen en aan € 20,00 zit je denk ik al snel met een gewone normale bestelling. Ook de verzendkosten naar Nederland vind ik erg meevallen. Je betaald immers maar € 1,00 meer dan een verzending naar België.

Wat vond ik er ook alweer van?

 • Het ‘’Meergranenbrood’’ vind ik net iets lekkerder dan het ‘’Wit Brood’’. En die twee broden vind ik weer een stuk lekkerder dan de ‘’Chocoladebrioche’’ en het ‘’Briochebrood’’.
 • De ‘’Stokbroden Multi’’, ‘’Burger Bun en ‘’Stokborden Babel’’ vind ik een stuk lekkerder dan ‘’Piccolo Wit’’.
 • De ‘’Muffin Natuur’’ vind ik een stuk lekkerder dan de ‘’Chocolade Muffin’’
 • De ‘’Galetten’’ en de ‘’Fijne Galetten’’ zijn beide echt fantastisch lekker. Maar als ik dan zou moeten kiezen, dan zou ik voor de ‘’Galetten’’ kiezen.

Ik kan echt iedereen aanraden om het brood van Atelier Elena eens te proberen, voor degene die dat nog niet gedaan hebben. En ik denk dat er veel mensen dit brood nog nooit geprobeerd hebben!

 

Deze blog is een gesponsord bericht, waarbij ik deze producten toegestuurd heb gekregen.

 

 

2 gedachten over “Review: Brood van Atelier Elena

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *