Review: Vers brood van Albert Heijn

Review: Vers brood van Albert Heijn

Iedereen weet het inmiddels: de Albert Heijn heeft vanaf maandag 4 september vers brood van het huismerk Vrij van Gluten in de schappen liggen. Ik mocht bij mijn eigen Albert Heijn een aantal broden gaan halen om te testen. Ik was erg benieuwd, want ik had inmiddels al diverse verhalen gehoord, zowel positieve als negatieve dingen. Mijn verwachtingen waren daarom dus ook niet heel hoog, maar ik moet zeggen dat het me toch mee is gevallen! Ja, er zijn nog een aantal verbeterpuntjes mogelijk in deze blog deel ik met jullie waarom ik dat vind.

Naar de winkel

Op vrijdag 9 september ben ik naar de Albert Heijn in Bergeijk gegaan. Ik wist vooraf niet precies wat en hoeveel ik mee zou krijgen, dus dat was even afwachten. Eenmaal daar werd ik erg vriendelijk ontvangen. Deze Albert Heijn heeft normaal gesproken twee soorten verse glutenvrije broden in het assortiment liggen, namelijk: licht meerzaden en bruin.

Op het moment dat ik er was lagen er nog twee licht meerzaden broden. Het bruin brood was of al helemaal op, of niet goed geleverd, dat weet ik niet. We besloten samen dat ik nu alvast één licht meerzaden brood mee naar huis zou nemen en in of na het weekend het andere brood op zou komen halen.

Maandag zat ik al bijna in de auto op weg naar de Albert Heijn, tot ik bedacht dat het misschien verstandig was om van te voren even te bellen of het bruin brood deze keer wel op voorraad was. Helaas kreeg ik te horen dat er iets mis was gegaan met de levering. Het was dus maar goed dat ik er niet al naartoe was gereden, want anders was dat dus voor niets geweest.

Vandaag wou ik het nog eens proberen. Toen ik vanochtend opbelde met dezelfde vraag kreeg ik gelukkig het antwoord dat er inderdaad glutenvrij brood geleverd was. Ze zouden een bruin brood voor me achter houden, zodat ik die in de ochtend op zou kunnen komen halen. Eenmaal bij de Albert Heijn sprak ik een medewerker over de levering van de broden. Het was inderdaad ook bij hun bekend dat de levering van de verse broden nog niet optimaal verloopt. Dat is niet alleen bij deze vestiging, maar ook bij andere vestigingen.

 

Het assortiment

Het nieuwe assortiment bestaat uit 6 producten, te weten:

 • AH Vrij van Gluten bruin – 375 gram – € 2,99
 • AH Vrij van Gluten licht meerzaden – 375 gram – € 2,99
 • AH Vrij van Gluten donker meerzaden – 375 gram – € 2,99
 • AH Vrij van Gluten bruine meerzaden bollen – 4 stuks – € 1,99
 • AH Vrij van Gluten rozijnenbrood – 200 gram – € 1,99
 • AH Vrij van Gluten cake – 250 gram – € 3,49

Het is echter niet zo, dat iedere vestiging van Albert Heijn al deze 6 producten in te schappen heeft liggen. De Albert Heijn in Bergeijk heeft bijvoorbeeld alleen maar licht meerzaden en bruin.

 

Allergenen

Helaas staat op de site van de Albert Heijn de productinformatie nog niet bij het nieuwe assortiment. Volgens mij was het nieuwe assortiment zowel glutenvrij, lactosevrij en melkvrij, maar bevat het wel allemaal ei. Helemaal zeker weten doe ik het dus niet. Dus controleer zelf de verpakkingen nog even goed na!

 

Licht meerzaden

De eerste 5 à 6 sneden heb ik goed en heel uit de verpakking kunnen krijgen. De sneden daarna waren echter een ramp. Ze zaten helemaal aan elkaar vast geplakt en daar was in geen enkele mogelijkheid iets tegen te doen. Ik besloot daarom om de hele sneden per 2 in te vriezen en het kapotte brood meteen te testen en op te eten.

De smaak van het brood is goed en het brood is goed gevuld, wat ik zelf erg belangrijk vind.

Wat bij dit brood echt een groot minpunt is, is dat niet alle sneden goed los te krijgen zijn. Waardoor het brood ook lastig te beleggen is, omdat het allemaal kleine ‘’kruimeltjes’’ zijn. De grotere sneden brood zijn ook lastig te besmeren met bijvoorbeeld jam, pindakaas, pasta of stroop. Omdat het brood zo makkelijk scheurt, maak je het met het besmeren ook erg makkelijk verder kapot.

Het brood heeft de diepvries test goed doorstaan! Het brood proefde nog hetzelfde als toen het vers was. Ik had het brood besmeert met een jamlaagje. Toen ik mijn boterham oppakte om in mijn mond te stoppen, scheurde het brood. Het leek net alsof het brood te zwaar belegd was om zo even op te pakken. Dit maakt het lastiger om dit brood in je broodtrommel ergens mee naartoe te nemen. Dat is nog wel een ander minpuntje aan dit brood.

 

Bruin

Op de verpakking staat dat er circa 11 sneetjes in zouden zitten. Ik heb ze geteld en het waren er tien. Nu is circa 11 natuurlijk niet precies 11, maar dit is toch wel een kleine tegenvaller.

Het brood zat niet netjes in de zak, maar een beetje verfrommeld. Als ik dit brood zelf in de winkel zou moeten kopen, had ik hem denk ik laten liggen, omdat het er zo niet uitnodigend uit ziet.

 

 

Bij dit brood kreeg ik de eerste 5 à 6 sneden ook weer goed en heel uit de verpakking. Daarna gingen er 2 sneden wat lastiger. Maar zo voorzichtig als ik deed, lukte het vrij aardig. De sneden daarna gingen ook weer goed en heel uit de verpakking. Bij dit brood ging het dus al een stuk beter dan bij de licht meerzaden. Ik heb dit brood wel een halve week later in de winkel opgehaald. Wellicht dat de Albert Heijn al verbeteringen heeft doorgevoerd in het productieproces.

Ook een gedeelte van dit brood heb ik meteen per 2 ingevroren.

Ik vind dit brood net iets aan de droge kant, maar de smaak is wel goed!

 

Pluspunten

 • Het brood wordt gemaakt in een 100% glutenvrije bakkerij.
 • Het brood is goed verpakt in extra dik plastic en voorzien van een dubbele sluiting. De verpakking wordt namelijk gesloten met een witte sluitclip, maar is ook extra geseald.
 • Het brood is goed in te vriezen.
 • Het brood is goed van smaak.

 

Verbeterpunten

 • Niet iedere vestiging van de Albert Heijn heeft het hele verse assortiment in de schappen liggen.
 • De dagverse levering verloopt op dit moment nog niet goed.
 • De prijs/kwaliteit verhouding vind ik op dit moment nog aan de hoge kant. Maar zodra het brood is verbeterd (het licht meerzaden minder uit elkaar zou vallen en het bruin iets minder droog zou zijn), is dit ook geen issue meer.
 • Het viel me op dat er gaatjes in de verpakking zitten. Weliswaar boven de sluitclip en waar de verpakking geseald is. Maar ik vraag mezelf af of de verpakking hierdoor niet sneller kan scheuren en het dus wel kans op kruisbesmetting heeft.
 • Op de site van de Albert Heijn staat op dit moment nog niet de productinformatie / allergeneninformatie.

 

Heb jij het verse brood van de Albert Heijn al getest? Ik ben erg nieuwsgierig naar jouw ervaringen en zou het leuk vinden als je die hieronder met ons deelt!

 

Deze blog is een gesponsord bericht, waarbij ik de broden heb gekregen.

34 gedachten over “Review: Vers brood van Albert Heijn

 1. Dit glutenvrije brood(merk) is inmiddels niet meer te krijgen.
  Er waren klachten:
  — problemen met productie/levering (er was bijna altijd erg weinig, en zeer onregelmatige (dus onbetrouwbare) levering
  — brood was vrij droog en kruimelig, en dat verergerde snel
  — ondanks dat het droog was kleefde het snel aan elkaar, met name na invriezen.
  Het gevolg van de 2 onderste klachten: brood dat vaak helemaal uit elkaar viel, zeker na een dag of 2. Verkruimelde vaak onder je handen.

  Maar: het brood had ook 1 belangrijke goede kant: de smaak.
  Het brood was tenminste enigszins lekker, i.t.t. “Genius” brood, dat na een paar keer eigenlijk oneetbaar wordt: smakeloos en wat er aan smaak aan zit is niet goed: vies brood.

  Er is mij verteld dat richting “smaakvol glutenvrij” de boodschap is afgegeven dat:
  1. de productie/levering betrouwbaar en op orde moet komen, en dat er ook meer geleverd moet worden.
  2. er moet iets worden gedaan aan de droogheid/ kruimeligheid van het brood.

  Is dat waar? Voor mij moeilijk controleerbaar.

  In de tussen tijd bestaat de vervaging uit, juist: “Genius”. En dat is dus vies. Balen.

  1. Ik heb inderdaad mee gekregen dat het brood uit het assortiment is gehaald.

   De punten die je benoemd in je reactie, komen mij – en vele anderen – helaas bekend voor.

   Wat bedoel je precies met ”is dat waar? voor mij moeilijk controleerbaar”? Ga je ervan uit dat AH iets met mij gecommuniceerd heeft? Want dat is niet het geval.

   Ik denk dat ze je wilde vertellen dat hun het brood pas weer terug in het assortiment opnemen als ze aan de verbeterpunten hebben gewerkt en het brood écht lekker en smaakvol is.

   Er zijn natuurlijk meerdere vervangingen dan alleen het Genius brood. Je kunt eventueel zelf bakken of het ergens anders kopen of bestellen. Zoals bijvoorbeeld het Schär brood, het vers brood van Consenza, het brood van Bakker Leo, etc. etc.

   1. Dus voor onbepaalde tijd uit het assortiment.

    Die alternatieven die je noemt zijn allemaal een achteruitgang qua smaak: ook b.v. Schar brood (gewoon brood wel te verstaan) is wat ons betreft niet lekker, en komt qua smaak niet in de buurt van normaal brood.
    De enige die dat wel deed was “smaakvol glutenvrij”. Bij andere supermarktketens is het trouwens ook niets: of niet glutenvrij, of niet lekker. Blijkbaar valt het niet mee om glutenvrij te combineren met een lekkere smaak.

    Ik ben het eens met ander commentaar op dit forum dat stelt dat o.a. Schar alleen geroosterd op den duur eetbaar is: is precies onze ervaring. Maar we kopen wel brood, geen ongebakken toast.

    Zelf bakken is een optie, maar wel tijdrovend. Is niet iets waar je elke keer tijd of zin voor hebt. Het is wel leuk als je (een keertje)WIL bakken, maar niet als je elke keer gedwongen MOET bakken.
    Maar ik vind het vooral vreemd dat dit allemaal zo loopt, aangezien het hier niet gaat om 1 of andere weerspannige externe leverancier, maar om het HUISmerk. Je zou verwachten dat ze daar meer controle over zouden hebben.Lijkt erop dat dit interne glutenvrij “project’ niet helemaal lekker gelanceerd is.
    De klandizie is het probleem niet: ” smaakvol glutenvrij” was vaak op. Dus afnemers genoeg ook de cake en bolletjes).
    De smaak was dus ook goed, en dat lijkt de moeilijkste eigenschap. Aan andere merken kan je zien dat samenhang e.d. gewoon onder controle te krijgen zijn….. doe daar dus wat aan en kom terug zou ik zeggen tegen “smaakvol glutenvrij”. Want de rest is eigenlijk op dit moment weinig mee dan “overleven zonder buikpijn”.

    1. Hebben jullie al een shet brood van Allergento overwogen? De keuze is enorm uitgebreid. Ze liggen nu in enkele winkels en dat worden er steeds meer. Datis echt brood waarbij je geen broodrooster mee nodig hebt.

  2. Goed nieuws, Albert Heijn in mijn woonplaats verkoopt weer Genius. Het is lekkerder dan ooit. Tevens ook op de site van Glutenvrijemarkt te koop.

 2. Hopeloos!
  Ik heb vandaag mijn brood met een lepel gegeten. Echt waar. Het was in honderdduizend kruimels uiteengevallen.
  We kopen nog om de paar weken een brood bij AH om te kijken of er al verbetering in zit, maar helaas tot nu toe niet.
  De smaak is goed, dat wel, maar toch is het eigelijk oneetbaar op deza manier.

  1. Frustrerend is dat he! Helemaal als je hoopt dat er vooruitgang in zit, en het brood toch wekelijks blijft proberen om te controleren of die vooruitgang er ook daadwerkelijk in zit. Helaas dat je telkens teleurgesteld wordt!

   Inmiddels is het brood uit het assortiment gehaald.

 3. De lichte bruine variant heeft een vreemde gist lucht. en alle varianten zijn kruimelig en alleen een beetje te eten als die uit het broodrooster komen. het zou zo mooi zijn als degene die gekozen hebben voir vervanging van het geweldige genius brood verplicht worden dit brood een maand zelf te eten! dat zou een straf zijn net als voor ons, jammer met zo een vervangingsaktie zijn we 10 jaar terug in de tijd. het yam brood heeft ook niet mijn voorkeur, erg zwaar en vast, op naar een nieuwe andere mogrnlijkheid

  1. Gelukkig zijn er heel wat andere glutenvrije broden om te proberen! En misschien dat je eventueel ook zelf kan gaan bakken?

   Ik vraag mezelf af en toe inderdaad ook wel eens af, zou iemand die gewoon gluten eet, dit glutenvrije product wel eens geprobeerd hebben, wat ze mij proberen te verkopen?

 4. We zijn nu weken verder en ik vind t echt t slechtste gv brood ooit en ik eet t niet eens. Mijn dochter lustte alleen genius brood, ik was altijd blij als ik min 1 brood had gescoord met goede tht datum. Ik en mn dochter helemaal wil genius terug. Ik heb een tijdje geleden op hun site gekeken maar zij zijn ook alles behalve blij met de AH ‘streek’ ze hebben zelfs een fb petitie om t terug in winkels te verkopen.

  1. Ik ben benieuwd of het lukt om het Genius brood terug te krijgen in de schappen van de Albert Heijn! Hopelijk wel, voor degene die het écht missen!

   Wist je dat het Genius brood, sinds kort, te bestellen is bij Glutenvrijemarkt.com? Misschien dat je je dochter zo nog een keer erg blij kan maken! 🙂

   1. Als AH daadwerkelijk een fabriek heeft opgetuigt om glutenvrij brood te bakken, is de kans dat Genius in de schappen terugkomt denkt ik gering. We praten over investeringen van tonnen en laten we wel wezen, de glutenvrije markt in Nederland is niet zo groot. De booming markt zoals we dat in Amerika en de UK horen dat 25% van de bevolking glutenvrij eet, zien we hier niet. We praten over ruwweg 20.000-30.000 mensen in Nederland, waarvan ook nog een deel zelf bakt en daarnaast de markt enorm versnipperd is met legio leveranciers.

 5. Ik vind het brood een enorme tegenvaller en ik koop het dan ook niet meer. De smaak is niet het probleem, maar wel de structuur en samenhang van het brood. Het valt al heel snel als kruimels uit elkaar. Dit brood kun je gewoon niet fatsoenlijk in een tas of rugzak meenemen als je een hele dag onderweg bent. Het valt in je broodtrommel nog uit elkaar. Toen AH nog Genius verkocht stond ik regelmatig voor een leeg schap. Het huidige brood ligt er altijd en dank ook nog met een 35% korting sticker er op. Dat is dan toch veelzeggend. Jammer dat het Genius brood direct uit het assortiment genomen is. Ik ben inmiddels maar weer zelf gaan bakken.

  1. Dat lijkt mij inderdaad genoeg zeggen! Jammer dat de Albert Heijn dat dan zelf niet in de gaten heeft. Fijn dat je brood bakken zelf niet erg vind. Of is het een echte must?

   Wist je overigens dat het brood van Genius, sinds kort, te bestellen is bij Glutenvrijemarkt.com?

   Ik dacht laatst toevallig nog, of ik het brood nog eens opnieuw zou moeten testen. Omdat het nu misschien inmiddels al verbeterd zou kunnen zijn.

   Maar als ik jouw reactie lees, concludeer ik dat er weinig tot niets veranderd is. En kan ik me die moeite dus ook maar beter besparen.

 6. Wij merken ook dat het nieuwe brood snel uit elkaar valt en na invriezen aan elkaar blijft plakken. We willen graag weer het Genius brood in de schappen zien! Is er een petitie waarmee we naar AH kunnen om dit te bewerkstelligen?

  1. Geen idee. Maar ik denk dat als je genoeg mensen zo ver krijgt om mee te doen, je ook stappen kunt zetten.

   Het Genius brood is binnenkort overigens te bestellen op glutenvrijemarkt.com!

 7. Had hoge verwachtingen van dit brood, helaas na het kopen van(elk soort 1 brood) deze broden ben ik teleurgesteld. Brood valt inderdaad uit elkaar, moeilijk te smeren, laatste sneetjes aan elkaar geplakt ect. Was tot juni jl fan van Genius, echter hadden zij de samenstelling veranderd waardoor de kwaliteit mi minder geworden was.
  Andere merken zoals Schar, Conzensa, Damhert,Jam ook geprobeerd maar dit alleen te eten als het geroosterd is. Zelf bakken ben ik na 8 jaar mee gestopt want voor 2 personen blijf je bakken, en ik had er de pest in ondanks goed broodbakmachine.

  1. Klopt wat je zegt!

   Het brood van Schar vind ik zelf best prima te eten en Yam heb ik zelf nog niet geprobeerd, alleen de broodjes. Die staat nog op het lijstje om te testen.

   Met zijn tweeën kun je inderdaad aan het bakken blijven, helemaal als je beide in de ochtend en in de middag brood eet.

   Heb je het verse brood van Consenza of van Bakker Leo al ooit geprobeerd? Of Happy Bakers?

  2. Heb inderdaad gelezen bij jou over het brood van Bakker Leo, ik heb nu voor 17,50€ een proefpakket besteld wat vrijdag binnenkomt. Zal mijn ervaring daarna delen. Wel ben ik erg tevreden over de kaiserbroodjes van Schar uit de vriezer, en ook de afbak Ciabatta, stokbrood ect. van hun zijn erg lekker. Happy bakkers ken ik niet, zal eens kijken.

 8. Marleen, mijn complimenten voor jouw objectieve beoordeling van dit brood! Onze (gezins)mening: de smaak van dit brood valt tegen (er zit zo’n typisch gv natte zandsmaak aan) en de structuur is absoluut onvoldoende. Zoals je zelf constateert: het is niet goed te besmeren, het valt uit elkaar en eenmaal bevroren plakt het blijvend aan elkaar. Ik begrijp niet dat AH dit niet beter test alvorens ze klanten dupeert door Genius uit de schappen te halen (ze weten best dat klanten dit nergens anders kunnen kopen). Daarbij komt dat dit al de tweede keer is dat AH een mislukt gv brood introduceert (aantal jaar geleden ook al). Een hele koude douche voor AH!

  1. Dankjewel, fijn om te horen – dat is immers ook de bedoeling.

   Ik denk inderdaad dat de Albert Heijn dit assortiment te vroeg in de winkels heeft gelegd. Ik denk dat ze hier beter een paar maanden mee hadden kunnen wachten en nog volop aandacht kunnen en moeten besteden aan het productieproces.

   De ervaringen zijn ook zo ontzettend wisselend. En dat is op zich ook logisch, want het ene bruine brood bijvoorbeeld is het andere bruine brood niet. Waar het een kruimelt en van ellende uit elkaar valt, blijft het andere brood wel heel. Dat vind ik nog het meest gekke van allemaal. Hoe kan het dat er zoveel verschil zit in kwaliteit van hetzelfde soort brood.

   Het is inderdaad jammer dat Genius overal meteen uit de schappen is gehaald.

   Ik verwacht echter wel dat Albert Heijn het assortiment zal gaan verbeteren. Helemaal na alle negatieve berichten de laatste tijd. We zijn immers ook beter van hun gewend met hun Vrij van Gluten assortiment!

 9. ik heb dit brood gehad van iemand 1 meerzaden 1 krente en 1 cake. ik vond de broden droog stug en echt rare smaak hebben. de cake vinden wij wel lekker. ik eet gewoon weer mijn brood van bakker leo uit almelo dat smaakt beter helaas

    1. Allergento heb ik inderdaad nog niet geproefd Rein. Ik zet hem op mijn lijstje bij! Nu ben ik namelijk wel heel nieuwsgierig geworden! 🙂

 10. Ik heb zondag een bruin gekocht. Toen ik maandag de verpakking opende kwam er een onaangename lucht uit de zak, ik heb 3 sneden mee naar mijn werk genomen in een broodtrommel. Eenmaal rond lunch waren ze al los van hun korst en het smeren met chocolade pasta was fataal. De eerste hap viel nog mee, tot het opeens wel zand leek. Ook de smerige lucht was helaas niet verdwenen. Ik heb met moeite een boterham opgegeten, de rest heb ik weggegooid, gelukkig heb ik altijd nog een pak luchtige crackers van ah vrij van in mijn bureau la. Ik heb ah gemaild maar tot nu toe geen antwoord gehad.
  In mijn verpakking zaten 9 sneden en een korstje, maar dat gooi ik altijd weg.

  Genius had altijd 12 sneden, en overleefd de weg naar mijn werk en het mes met chocoladepasta.
  Dit brood is smerig en duur. Ik zal het niet meer kopen

  1. Vervelend zeg! Mijn licht meerzaden brood was juist amper te besmeren met jam of pasta, terwijl het bruin brood weer wel goed te besmeren was. Het is inmiddels gebleken dat de kwaliteit van het ene bruin brood, helaas niet de kwaliteit is van het andere brood. Er zit zoveel verschil in kwaliteit bij ieder brood. En dat is iets wat eigenlijk niet zou moeten. Ieder bruin brood wat je koopt, zou hetzelfde moeten zijn.

   Dat wordt voor jou dan dus helaas op zoek naar een ander brood?

   1. Ik moet inderdaad opzoek naar iets anders, al hoop ik echt dat genius terug komt, want ik weet niet waar ik zoeken moet. Yam lust ik niet en ik hou niet van online heel veel tegelijk moeten bestellen

    1. Is zelf bakken misschien een optie? Of ken je meer mensen uit je omgeving waarmee je samen een bestelling online kan plaatsen, zodat je niet zo veel in één keer hebt?

     Heb je het brood van Schar al ooit geprobeerd? Dat ligt hier ook gewoon in de supermarkt. Net als Yam, alleen dat vind je dan niet lekker.

 11. We hebben meerdere broden en broodjes geprobeerd met het zelfde resultaat: sneedjes zijn praktisch niet heel uit de verpakking te halen en vallen direct uit elkaar. Broodjes zijn droog en lijken al enkel dagen oud te zijn, ondanks dat het o die dag zelf lijkt gebakken. Er zijn heel wat betere producten op de markt die deze problemen niet kennen, waarbij de smaak van het AH brood ook niet bijzonder is. Voor een winkel zoals AH die kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan, is het onbegrijpelijk dat zoiets op de markt wordt gebracht.

  1. Wat ik denk is dat Albert Heijn iets te vroeg is begonnen met het verkopen van dit assortiment. Ik denk dat als zij hier een paar maanden later mee waren begonnen en nog wat extra aandacht aan het productieproces hadden gegeven, zij een betere start hadden gemaakt! Want inderdaad als er gekeken wordt naar de rest van de lijn van Vrij van Gluten, dan kunnen we daar dik tevreden mee zijn! 🙂

 12. Ik heb vorige week het bruine brood gehaald. Smakt prima met een beetje een rare reuk en nasmaak maar zeker de moeite waard.
  Gisteren het donker meerzaden gehaald. Valt helemaal uit elkaar, net wat je zegt de eerste paar plakjes gaat maar dan wordt het hommeles.
  Jammer want dat donkere brood verdient mijn voorkeur qua reuk en smaak. Hoop echt dat het nog verbeterd wordt

  1. Dat moet haast wel. Het assortiment ligt nu anderhalve week in de schappen en er zijn al zo veel reacties op het assortiment geweest, zowel negatieve als positieve. Nu blijkt ook wel dat er heel veel verschil zit in bijvoorbeeld het ene bruine brood en het andere bruine brood. Waar bij mij zo goed als ieder sneetje heel uit de verpakking is gekomen, is dat niet bij iedereen het geval. De kwaliteit van het assortiment is helaas niet consistent. En ik denk dat Albert Heijn daar echt nog wel wat aan zal gaan doen! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *