Uit eten

Uit eten

Een keer geen zin om te koken? Dan ga je toch gewoon lekker uit eten? Voor iemand met coeliakie kan het lastig zijn om uit eten te gaan. Je weet namelijk niet of koks in ieder restaurant even goed weten om te gaan met een ‘’gluten allergie’’ en of zij ook weten wat voor gevolgen het heeft als iemand met coeliakie maar één kruimel gluten binnenkrijgt.

Ik zelf ga ook erg graag uit eten. Ik wil graag mijn ervaringen van mijn glutenvrije diners buiten huis met jullie delen, maar ook hoe ik mezelf voorbereid op zo’n diner.

Hoe bereid je jezelf voor?

  • Vooraf bel ik altijd naar het betreffende restaurant. Ik leg dan uit dat ik coeliakie heb en welke producten ik daardoor allemaal niet mag eten. Ik vraag dan meteen na of het bij dat restaurant mogelijk is om glutenvrij te eten. Indien het mogelijk is om glutenvrij te eten, reserveer ik een tafel. Het restaurant weet dan namelijk precies wanneer ik kom, voor het geval dat hun zelf nog extra voorbereidingen moeten treffen om een glutenvrije maaltijd te serveren. Indien het niet mogelijk is om glutenvrij te eten, houdt het helaas op en moet ik op zoek naar een ander restaurant.
  • Ik neem voor de zekerheid altijd een Nederlandse restaurantkaart mee. Op deze restaurantkaart staat precies vermeld wat coeliakie inhoudt en welke producten je daardoor niet mag eten. Deze restaurantkaart zijn hier te vinden.
  • Bij het bestellen van mijn maaltijd vraag ik altijd nog eens na of het écht glutenvrij is. Hierbij vraag ik ook nog eens extra na of de friet bijvoorbeeld niet wordt gebakken in de frituur waar ook de snacks in worden gebakken, maar bijvoorbeeld ook of er met apart keukengerei wordt gewerkt.
  • Kortom komt het er op neer dat het belangrijk is om te vragen, te vragen en nog eens te vragen. Ik heb regelmatig het gevoel dat ik teveel vraag en de mensen van dat restaurant wel gek van me zullen worden. Maar ik weet dat het belangrijk is om het na te vragen, want ik weet namelijk wat de gevolgen zijn als het (per ongeluk) fout gaat.

 

Mijn ervaringen

Glutenvrij in de wereld

Op de wereldkaart hou ik precies bij waar ik allemaal geweest ben met het glutenvrije dieet, dat kan zijn: een supermarkt, een hotel, een restaurant of een pretpark. Bekijk de kaart hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *