Uitleg coeliakie

Uitleg coeliakie

Coeliakie (spreek je uit als: seu-lia-kíe) is een auto-immuunziekte, waardoor je niet tegen gluten kan, zelfs niet tegen één kruimeltje. In Nederland heeft ongeveer 1% van de groepsbevolking deze auto-immuunziekte.Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en khorasan. In brood, taart en koekjes zitten bijvoorbeeld gluten. Gluten zitten echter ook in producten waarvan je het niet meteen verwacht, zoals bijvoorbeeld bouillon of chips. Klik hier om erachter te komen waar gluten allemaal inzit, maar ook welke producten van nature glutenvrij zijn en in welke non-food producten ook gluten kunnen zijn verwerkt.

Er bestaat helaas geen medicijn tegen deze ziekte. Het enige wat helpt is een levenslang glutenvrij dieet. Bij mensen die coeliakie hebben en gluten binnenkrijgen, wordt het slijmvlies van de dunne darm beschadigd. De darmvlokken nemen hierdoor af of verdwijnen zelfs helemaal. Door deze beschadiging worden er niet meer voldoende voedingsstoffen opgenomen door het lichaam.

 

Klachten

Indien iemand met coeliakie toch gluten binnenkrijgt kan dit voor vele en vervelende klachten zorgen. De klachten verschillen dan ook per persoon. Een aantal van deze klachten kunnen zijn: buikpijn, diarree, obstipatie, gewichtsverlies, depressie, bloedarmoede, botontkalking en vermoeidheid.

 

Diagnose

Het is van belang dat je gedurende het stellen van de diagnose gluten eet. Indien je al glutenvrij bent tijdens het stellen van de diagnose kan dit namelijk het onderzoeksbeeld vertekenen.

De eerste stap is het bloedonderzoek. Er wordt bij dit onderzoek gekeken of er antistoffen tegen gluten in het bloed zitten. Is dat het geval, dan is de kans op coeliakie groot. Indien er geen antistoffen zichtbaar zijn, wil dit echter niet zeggen dat coeliakie is uitgesloten. Helemaal niet als er sprake is van klachten die passen in het ziektebeeld van coeliakie en er in de familie mensen met coeliakie zijn.

Als er antistoffen zichtbaar zijn is de tweede stap het nemen van een biopt van de dunne darm.  Bij dit onderzoek wordt er een dunne flexibele slang via de mond de dunne darm in gebracht. Met een klein tangetje worden er meerdere biopten genomen. Deze stukjes weefsel worden onderzocht, als blijkt dat de darmvlokken beschadigd zijn of zelfs ontbreken, dan is er met zekerheid sprake van coeliakie.

Eén gedachte over “Uitleg coeliakie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *