Voorbeeldbrief glutenvrij naar school

Voorbeeldbrief glutenvrij naar school

De scholen zijn hier vandaag weer begonnen. Op school zie je je eigen vriendjes en vriendinnetjes weer, komen er weer kinderfeestjes aan en wordt er weer volop afgesproken. Iets waar het ene kind erg blij mee is, maar waar het andere kind juist erg tegenop ziet. Waarom je daar tegenop zou zien?

Kinderen met coeliakie worden niet altijd even vaak uitgenodigd voor kinderfeestjes of om af te spreken. Iets wat eigenlijk helemaal niet nodig is, want dat kan natuurlijk prima. Alleen zijn daar wel een aantal voorbereidingen voor nodig!

Heeft jouw kind coeliakie en gaat hij of zij naar een nieuwe klas met een nieuwe juf of meester en nieuwe klasgenootjes?  Wellicht heb je dan iets aan deze onderstaande brief:

 

Brief voor school

Hallo (juf, meester, klasgenootjes, ouders van klasgenootjes),

 

(Naam) komt vanaf 28 augustus bij juf/meester (Naam). We willen jullie graag iets over (Naam) vertellen.

(Naam) heeft coeliakie (spreek je uit als : seu-lia-kíe ). Dat is een auto-immuunziekte, waardoor hij/zij niet tegen gluten kan, zelfs niet tegen één kruimeltje! Hij/zij zal levenslang het glutenvrije dieet moeten blijven volgen. Zolang (Naam) geen gluten binnenkrijgt is er niets aan de hand, maar dat veranderd zodra hij/zij gluten binnenkrijgt.

 

Wat is gluten

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en khorasan. Hierdoor kan (Naam) geen brood, koekjes, taart, cake, pizza en pasta eten. Gelukkig zijn al deze producten er ook in glutenvrije varianten!

Er kunnen echter ook gluten in snoep, chips , limonade en ijs zitten. En zelfs ook in non-food, zoals bijvoorbeeld knutselspullen.

 

Etiketten

Zoals hierboven als is benoemd, zit er in heel veel producten gluten. Producenten zijn verplicht om op het etiket de ingrediënten te vermelden. Zodra er tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, khorasan op het etiket staat mag (Naam) het product niet hebben.

Maar ook als er ‘’kan sporen van gluten bevatten’’ op het etiket staat, mag (Naam) het product niet hebben.

Er zijn ook diverse glutenvrije merken en gecertificeerde glutenvrije producten. Dit kun je herkennen aan dit teken:

 

Kruisbesmetting

Omdat (Naam) al ziek kan worden van één kruimeltje gluten, is het heel erg belangrijk om kruisbesmetting te voorkomen. Wat daarvoor belangrijk is, is om altijd je handen van te voren te wassen, gebruik te maken van schoon keukenmateriaal en om bijvoorbeeld glutenvrije traktaties altijd apart te houden, zodat het niet in contact kan komen met de glutenbevattende traktaties.

Bij een open zak glutenvrije snoep, is het bijvoorbeeld de vraag of er iemand aan heeft gezeten met zijn handen, die daarvoor in aanraking is geweest met gluten. Het is daarom dus veiliger om een nieuwe zak glutenvrije snoep open te maken!

 

Traktaties

Als er getrakteerd wordt, staat er voor (Naam) een trommeltje in de klas, waaruit hij/zij een traktatie mag kiezen. Maar hij/ zij zou het natuurlijk ook ontzettend leuk vinden als hij/zij mee kan doen met een traktatie. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van traktaties die (Naam) wel mag hebben. Het is echter wel belangrijk dat daarbij kruisbesmetting wordt voorkomen!

  • Fruit, rauwkost
  • Rozijntjes
  • Rijstwafels
  • Popcorn
  • Naturel chips
  • (verder zelf in te vullen, naar wat het betreffende kind lekker vind)

 

Afspreken/kinderfeestjes

Alles wat hier boven staat vermeld geldt natuurlijk ook als (Naam) bij iemand thuis heeft afgesproken of naar een kinderfeestje gaat.

 

Ten slotte

  • Meer informatie over coeliakie kan je vinden op de site van de Nederlandse Coeliakie Vereniging.
  • Lees altijd het etiket voordat je iets aan (Naam) geeft
  • Twijfel je of het product wel of niet geschikt is geef het dan niet
  • Natuurlijk kun je bij twijfels of andere vragen of opmerkingen altijd contact met ons opnemen:

(Naam mama) (06- of e-mailadres)

(Naam papa) (06- of e-mailadres)

 

Verder

De Nederlandse Coeliakie Vereniging heeft ook een voorbeeldbrief geschreven. Deze brief kun je hier lezen. Natuurlijk zijn de brieven van de NCV, net als mijn brief, en vele andere geschreven brieven, bedoeld als voorbeeld. Deze brieven dien je nog aan te passen aan jullie kind en jullie glutenvrije dieet. In mijn brief staat bijvoorbeeld vermeld dat het kind geen producten eet als het sporen van gluten kan bevatten, maar misschien zou jouw kind deze producten wel pakken.

Deze brief is nu voor op school geschreven. Maar kan natuurlijk ook gegeven worden aan familie/vrienden/buren/etc. Daarvoor zul je een aantal stukken moeten verwijderen, maar de rest blijft natuurlijk gewoon hetzelfde!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *